Zaterdag 31/10/2020

Extreem rechtse Geert Wilders is Nederlandse politicus van het jaar

Beeld UNKNOWN

De man die de Koran vergelijkt met Mein Kampf is door de luisteraars van het Nederlandse Radio 1 tot politicus van het jaar 2007 verkozen. Geert Wilders, leider van de Partij voor de Vrijheid, scoorde zowel bij pers als publiek goed. Wat stuwt een van Nederlands meest controversiële politici naar de top van zo'n peiling?

"Radicaal tot op het bot, maar o zo slim." Iemand die "doordacht, strategisch, doeltreffend en agendastellend" is en "het politieke debat en de media weet te domineren". Het zijn maar enkele kwalificaties die Geert Wilders, leider en oprichter van de extreem rechtse Partij voor de Vrijheid (PVV) toegedicht worden en die van hem de politicus van het jaar 2007 maakten. Hij scoorde zowel bij pers als publiek zeer goed - in beide lijstjes stond hij op de tweede plaats, wat hem samengeteld tot de winnaar van de peiling maakte. Nummer één was volgens de parlementaire pers Alexander Pechtold (D66), het publiek stemde Bas van der Vlies van de Staatkundig Gereformeerde Partij naar de eerste plaats, weliswaar dankzij een actie van de SGP-jongeren.

Hoe komt het dat een van de controversieelste politici van Nederland zo hoog scoort in zo'n peiling? Dorian van der Brempt, directeur van het Vlaams-Nederlands Huis deBuren in Brussel, verbaast zich er niet echt over. "Als ik hem zie, moet ik altijd denken aan een dikkere broer van cowboy Henk", zegt hij. "Hij heeft een zeer hoog stripfiguurgehalte. En we leven nu eenmaal in een tijd waarin communicatie belangrijker is dan informatie. Met Wilders heb je op dat vlak altijd prijs. Met politici als Wilders en Rita Verdonk (Trots Op Nederland) weet je dat je uitspraken krijgt die brutaal en shockerend zijn, maar niet banaal. Het probleem van de politiek dezer dagen is dat de studiediensten van de partijen gehalveerd zijn, en de communicatiediensten verviervoudigd."

Een teken des tijds dus, en niet typisch Nederlands? "Komt er ook nog eens bij dat de verrechtsing overal een trend is, niet alleen in Nederland", zegt Ann De Craemer, medewerkster van deBuren. "Wilders is een figuur die daar op een heel populistische maar even doeltreffende manier vorm aan geeft. Links faalt er voorlopig in om daarmee om te gaan."

"Er zijn overal veel teleurgestelde mensen", vult Dorian van der Brempt aan. "In Vlaanderen zijn er ook een paar. Kijk maar naar Bart De Wever, die loopt ook voortdurend verongelijkt rond. Maar De Wever is een conservatieve verongelijkte, Wilders en Verdonck zijn moderne rechtsen. Ze zijn veel perverser en populistischer."

"De laatste jaren is er een kentering gekomen in het Vlaams-Nederlandse debat", gaat Dorian van der Brempt verder. "Voor Pim Fortuyn keken de Nederlanders vol medelijden naar ons met onze Philip Dewinter. Een paar jaar later lopen daar figuren rond als Verdonk en Wilders die nog veel meer mensen vertegenwoordigen en veel brutaler zijn. En wat ook typisch Nederlands is, is extreem zijn. Vandaag heb je in Nederland zeer libertaire expressies, maar zijn er evengoed dorpen waar op zondag niet gefietst mag worden omdat dat de Dag des Heren is. Het is een land van veel vrijheden, voor iedereen, ook als die diametraal tegenover elkaar staan."

Zelf keek Wilders er niet bepaald van op dat hij zo populair is bij het volk. Dat hij ook zo hoog scoorde bij de pers, verbaasde hem veel meer. "Ze denken blijkbaar positiever over mij dan ik over hen", liet hij zich ontvallen. Al moet hij daar volgens De Craemer niet al te zeker van zijn. "Als het publiek op hem stemt, denk ik dat het dat doet uit een soort bewondering", zegt ze. "Maar ik hoop dat er onder de journalisten een andere reflex heerste. Dat ze Wilders beschouwen als de niet te negeren politicus van het jaar, als degene die het meeste in de kijker liep. Zoals wanneer Belgische journalisten op iemand als Jean-Marie Dedecker zouden stemmen." (Sofie Vanden Bossche)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234