Donderdag 06/10/2022

Extreem rechts verenigt zich in Europa

Het Vlaams Belang zal zich zijn samenwerking met de extreem rechtse fractie nog beklagen

Saïd El Khadraoui

pleit voor een Europees

cordon sanitaire

Vandaag zal in het Europees Parlement voor het eerst een extreem rechtse fractie het levenslicht zien. Ze noemen zichzelf de IST-fractie, wat staat voor 'Identiteit, Soevereiniteit en Traditie'. Ons land levert met de drie VB'ers een niet onaardige bijdrage. De bestaande grote fracties onderzoeken hoe ze de impact van de fractie tot een minimum kunnen beperken.

De oprichting van de IST-fractie werd na de toetreding van Bulgarije en Roemenië onvermijdelijk. De twee landen leveren samen 53 parlementsleden, zodat het Europees Parlement tijdelijk, tot de eerstvolgende verkiezingen in 2009, geen 732 leden telt, maar 785. Binnen deze groep nieuwkomers bevinden zich enkele extreem rechtse figuren. Zo levert de Bulgaarse nationalistische partij 'Ataka' één parlementslid en de Roemeense partij 'Romania Mare' van Corneliu Vadim Tudor, de voormalige hofdichter van de gewezen dictator Ceausescu, levert er maar liefst vijf. De paradox is dus dat de zo vermaledijde uitbreiding van de Europese Unie extreem rechts in staat stelt om de drempel van 20 leden uit 6 verschillende landen te bereiken, wat nodig is om volgens het reglement van het EP een fractie te vormen.

De fractie zal slechts 20 leden tellen. Toch kan een reactie niet uitblijven. Elk parlementslid beschikt over één stem die evenveel waard is, of men nu lid is van een formele fractie of niet. De vorming van een fractie heeft echter andere gevolgen. Fracties krijgen extra financiële middelen voor een coördinerend secretariaat en gemeenschappelijke communicatie-initiatieven. Extreem rechts zal dus zichtbaarder worden in Europa. En alleen leden van fracties kunnen bepaalde prestigieuze of vertegenwoordigende functies uitoefenen, zoals voorzitter of ondervoorzitter van het Parlement of van een commissie.

De IST-fractie telt nogal wat excentrieke figuren met uitgesproken fascistoïde trekjes. Zo pleit het kersverse parlementslid Dimitar Stojanov van 'Ataka' onomwonden voor het uitdrijven van de Romazigeuners. Bovendien relativeert zijn partij openlijk de holocaust en noemt die zelfs een 'grote zwendel' en een 'leugen'. Tot de club behoren ook de bekende Alessandra Mussolini en de zeven leden van het Franse Front National. Tegen Bruno Gollnisch, voorzitter van de nieuwe fractie, loopt een rechtszaak omdat ook hij de holocaust in twijfel trekt. De Oostenrijker Andreas Mölzer (FPÖ) is dan weer berucht omdat hij jarenlang aan het hoofd stond van het tijdschrift Aula, dat geregeld revisionistische artikels en reclame voor nazistische boeken publiceerde. In hun tussenkomsten of vragen viseren de IST-parlementsleden regelmatig impliciet en expliciet de Europese moslimgemeenschap.

Het Vlaams Belang, dat met Philip Claeys een ondervoorzitter mag leveren, sust en beweert dat de extreem rechtse partijen het "niet over alles eens zijn". Nochtans kan er door de oprichting van de fractie per definitie geen twijfel meer zijn over hun politieke verwantschap. De vrienden zeggen luidop wat het Vlaams Belang denkt, maar niet meer mag zeggen op straffe van een nieuwe veroordeling wegens racisme of discriminatie. Bovendien passen dergelijke uitspraken en standpunten niet meer bij het imago van deftige, rechtse partij die het Vlaams Belang zichzelf wil aanmeten. Ik heb een voorgevoel dat het Vlaams Belang zich deze samenwerking nog zal beklagen.

Alle fracties verschillen natuurlijk van mening, soms over zeer fundamentele zaken. Toch is er iets dat de andere fracties bindt en doet verschillen van de IST-fractie, namelijk het respect voor de medemens. Daarom kunnen we niet met hen samenwerken zoals met de anderen. Daarom zullen we proberen te vermijden dat leden van deze fracties sleutelposities innemen in het Europees Parlement, opdat zij niet het gezicht zouden worden van Europa naar de buitenwereld toe. Uit respect voor u.

Saïd El Khadraoui is Europees Parlementslid voor de sp.a.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234