Dinsdag 25/02/2020

Extreem rechts opent aanval op Vlaamse Volksbeweging

Sinds Eric Defoort aantrad als voorzitter waait er een nieuwe wind door de VVB en dat zint enkele hardliners niet

Brussel l De toon die de Vlaamse Volksbeweging (VVB) sinds het aantreden van de nieuwe bestuursploeg aanslaat, botst op extreem rechts protest. VB'ers gooien de interne keuken van de organisatie op straat in een poging de nieuwe ploeg in diskrediet te brengen.

Toch ontkent het VB als partij een gecoördineerde hetze tegen de VVB te voeren. "Bevriende organisaties als Voorpost zijn ons dat wel komen vragen, maar we doen het niet", zegt VB-Kamerlid en voormalig voorzitster van de VVB Rita De Bont.

De VVB is de belangrijkste niet-partijpolitieke drukkingsgroep die de Vlaamse onafhankelijkheid tracht te verwezenlijken. In principe is de beweging pluralistisch en partijonafhankelijk, maar van oudsher herbergt de organisatie in meerderheid sympathisanten van VB en N-VA.

Sinds het aantreden van de nieuwe bestuursploeg rond voorzitter Eric Defoort, die zelf maatschappelijk een veeleer links profiel heeft, waait er echter een nieuwe wind door de VVB. En die wind wordt niet door iedereen geapprecieerd.

Al helemaal niet toen Defoort, aan de vooravond van de zomervakantie in een interview met Knack bijzonder scherp uithaalde naar "de oude flaminganten" en de VB-mantelorganisatie Voorpost en het TaalAktieKomité (TAK) omschreef als een bende "griezels". Enkele balorige VVB-afdelingen werden intussen opgedoekt in een poging schoon schip te maken, maar via de extreem rechtse Antwerpse faxkrant 't Scheldt en via de website van de betaalde VB-medewerker en Voorpostwoordvoerder Björn Roose wordt nu de vuile was buitengehangen. Daarbij wordt, in een onverholen poging de huidige bewindsploeg onderuit te halen, voluit op de man gespeeld.

Vooral Eric Defoort en politiek-secretaris Peter De Roover, "politieke mislukkelingen en carrièristen", moeten het ontgelden. Ook het doel van de hetze is duidelijk. "(We) moeten er alles aan doen om de slagkracht van de VVB te behouden of te redden. Dat daarbij een aantal personen een stap terug moeten zetten, is maar een detailzaak."

Rita De Bont ontkent echter dat het VB ontevreden zou zijn over de nieuwe koers van de VVB en via een rioolcampagne haar invloed binnen de VVB wil herstellen. "Voorpost is dat expliciet aan mij komen vragen", zegt Rita De Bont. "Maar zelf vind ik het verschil tussen de huidige koers van de VVB en de lijn onder mijn voorzitterschap niet groot. We hebben de zaak binnen de partij besproken en zijn tot de conclusie gekomen dat het niet de taak is van het VB om de stem van Voorpost te vertolken. Ook TAK en het Nationaal Zangfeest waren niet tevreden met de uitspraken van Eric Defoort. Maar met sommige organisaties was het blijkbaar mogelijk om op een constructievere manier over de spanningen te praten."

Volgens Peter De Roover is de hele affaire te herleiden tot een klein groepje ontevredenen dat zich niet kan schikken naar de door een overgrote meerderheid gesteunde visie van de VVB. (toc)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234