Vrijdag 25/06/2021

Extreem-rechts in Wallonië versplintert rond Daniel Féret

Nieuwe partij, zonder Daniel F�ret, zweert xenofobie en discriminatie af

Wil het echte Front National nu opstaan?

Wat precies de juridische implicaties zijn, durft niemand te voorspelen. Wel zeker is dat er sinds een maand bezuiden de taalgrens twee Fronts Nationaux zijn. Het klinkt misschien wat merkwaardig, maar het is niet anders: eind vorige week zette het ene FN het andere FN uit de partij en van de weeromstuit deed het uit de partij gezette FN hetzelfde met het andere FN. Wie de rechtmatige eigenaar is en wie onder de naam FN naar de kiezer kan, moet de volgende maanden duidelijk worden. De rumoerige geschiedenis van de extreem-rechtse partij leert wel dat wie zich afkeert van Daniel Féret onherroepelijk in de marginaliteit belandt.

Brussel

Eigen berichtgeving

Tom Cochez

Vorige week vrijdag kondigde Daniel Féret, de echte sterke man van het FN, aan dat het Brussels FN-parlementslid Paul Arku door het politiek bureau van het FN uit de partij werd gezet. Dat gebeurde met vijftien stemmen tegen één en twee onthoudingen. Arku zou zich herhaaldelijk deloyaal hebben opgesteld en het FN op die manier zware schade hebben berokkend.

Dezelfde dag verklaarde de voorzitter van het Brussels Parlement, Eric Tomas (PS), dat hij een brief had ontvangen van het FN. De brief werd ondertekend door Paul Arku, Francis Detraux (voorzitter van het FN en senator), Jacqueline Merveille (voorzitter van de Waalse federatie) en Juan Lemmens (politiek secretaris) en kondigde aan dat het FN Daniël Féret uit de partij zet.

Gisteren verscheen dan in Le Soir het bericht dat in het Belgisch Staatsblad van 13 januari de statuten van een nieuw opgerichte vzw 'FN' verschenen. De oprichters van die nieuwe vzw zijn naast Arku, Detraux en Merveille ook ex-voorzitter van de PSC in Hoei Charles Pire. Het nieuwe FN stelt in zijn statuten uitdrukkelijk "de democratische waarden in België te willen verdedigen en xenofobie, discriminatie en racisme in al zijn vormen af te wijzen". De ambitie is om het politiek landschap rechts van de MR te bezetten.

De interne 'coup' tegen Daniel Féret werd, afgaand op de publicatie in het Staatsblad, al enkele maanden terug beklonken. Veel heeft te maken met het proces dat tegen de (oorspronkelijke) vzw FN-NF loopt. De partij dreigt veroordeeld te worden voor racisme en haar overheidsdotatie kwijt te geraken.

Vorige week kwam daar nog de doodsbedreiging van Daniel Féret bij aan het adres van RTBF-journalist Jean-Claude Defossé, de maker van de vorige maand op de RTBF uitgezonden reportage L'arrière-cuisine du Front National. Genoeg voor de dissidenten om zich definitief te distantiëren van Féret.

"Het is sinds het ontstaan van het Front National in 1985 nooit anders geweest", zegt Franstalig extreem-rechtskenner Manuel Abramowicz van Résistances. "Ik heb het nog eens opgezocht: sinds haar ontstaan in 1985 heeft de partij al 33 dissidenties gekend. Keer op keer hadden die te maken met ongenoegen over de figuur Daniel Féret. Die omringt zich met mensen die dicht bij hem staan. Vaak zijn dat geen grote politieke strategen, maar mensen zoals zijn apotheker, die hij persoonlijk kent. Pogingen om daar tegen op te treden en de partij anders te structureren, zijn steevast met een sisser afgelopen."

Tot een echte splitsing van het FN, zoals ze nu dreigt, is het daarbij nooit gekomen. "Een keer was het echt ernstig, met de afsplitsing van Marguerite Bastien, die het Front Nouveau de Belgique oprichtte, maar uiteindelijk is het ook met de FNB, net zoals met alles wat concurrentie betekende voor Daniel Féret, slecht afgelopen."

Hoe het het nieuwe FN zal vergaan, durft Manuel Abramowicz niet te voorspellen. "Het zal ervan afhangen wie het geld en de partijstructuur in handen zal krijgen. Zonder die basis en zonder een beetje media-aandacht krijgt extreem-rechtse concurrentie van Féret geen voet aan de grond."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234