Zondag 18/04/2021

Extreem rechts Front National dreigt dotatie te verspelen

BRUSSEL l De Franstalige extreem rechtse partij Front National (FN) verliest wellicht gedeeltelijk haar federale overheidsdotatie. Aanleiding: het gerechtelijk onderzoek naar voorzitter Daniël Féret, een bezwarend rapport van de inspectie van Financiën en de inbeslagneming van het patrimonium van de partij.

Volgens de Franstalige krant Le Soir hebben de diensten van Kamer en Senaat besloten de dotatie van de partij voor de maand oktober in te houden, bij wijze van bewarende maatregel. Die beslissing komt in feite de Controlecommissie toe, waarin parlementairen uit Kamer en Senaat de partijfinanciering onder de loep nemen, maar die is nog altijd niet samengesteld. Wellicht gebeurt dat volgende week, wanneer ook de Senaat alle commissieleden toewijst.

Eén van de eerste opdrachten van de controlecommissie wordt hoe dan ook de dotatie van het FN. Die partij ontvangt jaarlijks 538.000 euro federaal overheidsgeld, of maandelijks 21.400 euro voor haar vertegenwoordigers in de Kamer en 23.500 euro voor die in de Senaat.

Maar nu er onregelmatigheden aan het licht zijn gekomen in de boekhouding van de partij, gedetailleerd toegelicht in een verslag van de Bijzondere Belastinginspectie, lijkt het voor de democratische partijen tijd om de dotatie op zijn minst te schorsen. Het rapport spreekt onomwonden over een "rudimentaire boekhouding", "niet-toegelaten uitgaven", "verduistering" en "voordelen in natura".

Bovendien is boegbeeld Daniel Féret in staat van beschuldiging gesteld wegens valsheid in geschrifte, het gebruik van valse stukken en misbruik van vertrouwen. Dat is ook het geval voor zijn vriendin, het Brusselse FN-parlementslid Audrey Rorive. Ondertussen heeft een rivaliserende strekking binnen de partij Féret afgezet als voorzitter en vervangen door senator Michel Delacroix, die op zijn beurt door Féret beschuldigd wordt van gesjoemel en verduistering van overheidsgeld.

Aan Franstalige kant zijn PS, Ecolo en cdH het er alvast over eens dat de dotatie van het FN in die omstandigheden ernstig onder de loep moet worden genomen. De voorlopige opschorting ervan zou dan eventueel worden verlengd.

Het is overigens niet de eerste keer dat de partij tijdelijk haar overheidsmiddelen ziet ingetrokken. Een eerste keer werd de dotatie drie maanden geschrapt omdat de rekeningen van 2005 onvolledig waren en laattijdig werden ingediend, de tweede keer verloor de partij de dotatie voor één maand in het kader van een gerechtelijk onderzoek. (GoV)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234