Zondag 19/01/2020

Extreem-rechts blokkeert kamercommissie al weken

De kans dat de kamercommissie Binnenlandse Zaken de komende weken iets nieuws realiseert, is nihil. Hoewel enkele nieuwkomers met klem protesteren tegen het ellenlang rekken van inhoudsloze debatten, is er in de praktijk niets veranderd, ook niet na de golf van verontwaardiging die het politieke landschap overspoelde toen Jean-Marie Dedecker (VLD) voor het oog van de camera's in een slappe lach bleef steken. Onderwerp in de Senaat was toen het migrantenstemrecht.

Brussel

Eigen berichtgeving

Hannes Cattebeke

Hetzelfde wetsvoorstel komt binnenkort terug in de Kamer. Daar staat het al weken geagendeerd, maar de VLD-jongeren uit Antwerpen kunnen er gif op innemen: als zij op het nationaal congres van 6 en 7 februari de VLD-leden laten stemmen over het stemrecht, zal het voorstel zelfs in de commissie nog niet van de baan zijn. Het migrantenstemrecht, dat de goedkeuring kreeg in de Senaat, vertoeft al een tijdje in de ijskast wegens de maandenlange behandeling van een ander PS-voorstel: de wet die partijen hun subsidies ontneemt als ze zich bezondigen aan racisme en schending van de mensenrechten. De extreem-rechtse partijen voelen zich persoonlijk geviseerd en het Vlaams Blok verzet zich met hand en tand tegen een mogelijke drooglegging.

Vorige week bestond de genaamde Jan Mortelmans (Vlaams Blok) het om van zes uur 's avonds tot half een 's nachts zijn collega's aan de praat te houden met allerlei teksten die met het voorliggende wetsvoorstel niets van doen hadden. VLD'er Willy Cortois kreeg op dat nachtelijke uur de garantie van Vlaams Blok-fractieleider Gerolf Annemans dat er deze week gestemd zou worden.

Consternatie alom gisteren bij de meerderheid echter toen bleek dat Vlaams Blokker Filip De Man helemaal niet van plan was om de stemming toe te staan. De Man had naar eigen zeggen een nieuw element gevonden dat het zijn fractie nog moeilijker maakte. Hij haalde een interview aan met Claude Eerdekens in De Morgen waarin de PS'er voor het eerst stelde dat zijn partij al een paar dossiers in de lade had zitten die het Vlaams Blok geld kunnen kosten zodra de wet is goedgekeurd. Toen commissievoorzitter Thierry Giet (PS) de vergadering schorste, bleek dat De Man in dit geval de dansende muis was en fractieleider Gerolf Annemans de kat die even van huis was.

De Man moest dus inbinden en Annemans herbevestigde zijn afspraak met de meerderheid, namelijk dat de commissie de voorbije nacht ten laatste om een uur zou stemmen. Als toemaatje verkreeg de Antwerpenaar dat het wetsvoorstel over partijfinanciering in een bijzondere plenaire vergadering besproken zal worden, niet zoals de meerderheid wilde op 4 februari, maar wel de week daarna.

Gedurende al die tijd ligt het voorstel over migrantenstemrecht op apegapen. Met 20m2-affiches, sms-acties en een Comité tegen vreemdelingenstemrecht grijpt de racistische partij die latente lacune met beide handen aan om campagne te voeren. De andere tegenstanders, VLD en CD&V, houden zich op dat vlak afzijdig. Elke keer dat het migrantenstemrecht uitgesteld wordt, vloekt SP.A-voorzitter Steve Stevaert op zijn minst binnensmonds. Hij hoopt al maanden dat het wetsvoorstel zo snel mogelijk van de agenda verdwijnt. Maar coalitiepartner VLD is niet van plan zich te overhaasten.

Voorzitter Karel De Gucht, die in de Kamer het woord zal voeren, wil graag dat de bespreking een ernstig inhoudelijk debat wordt. Hij meent daarvoor enkele weken tijd nodig te hebben, waardoor de deadline van het migrantenstemrecht verder opschuift richting 13 juni. Dat wettigt steeds meer de hoop van het Vlaams Blok dat een van zijn favoriete thema's binnen enkele maanden naadloos zal overvloeien in de officiële verkiezingscampagne.

Als Annemans van huis is, danst De Man op tafel

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234