Maandag 29/05/2023

Extravaganza, made in China

Openingsceremonie van Beijing 2008 slaat aanwezigen en miljarden voor de tv met verstomming

De maat der dingen in massaspektakels is voortaan de openingsceremonie van de Olympische Spelen van Peking op 8 augustus 2008. Zeventig minuten lang wervelde, kolkte en kreunde het mooiste stadion ter wereld. Daarna ging het nog drie uur door.

PEKING l Voor wie nog niet wist dat er veel Chinezen waren, was de openingsceremonie een eyeopener. En er viel geen één uit de toon.

Met 15.000 figuranten waren ze voor deze Cirque du Soleil 3XL. Geregisseerd door filmmaker Zhang Yimou, die daarmee zijn visitekaartje heeft afgegeven voor dat soort spektakels.

Journalisten die op het laatst arriveerden, konden de openingsact van dichtbij bewonderen toen ze op de grote Olympic Square tussen het Bird's Nest en de Water Cube opgesteld stonden. Jarenlang hadden de figuranten geoefend en voor wie het op tv heeft gezien en twijfelde aan de echtheid van de trommelaars: het was geen computertrucage en het waren ook geen robotten. Ze poseerden geduldig voor hun optreden terwijl ze wachtten op het definitieve sein.

Voor sommige choreografieën, onder andere deze met de trommels, is zelfs tweeënhalf jaar op een lang geheimgehouden plek getraind. De minst lange tijd was zes maanden. Het moest perfect, het was perfect. 2008 trommelaars voerden in één langgerekte harmonie tien minuten lang een verbluffende act op.

Zoals in de krant van gisteren reeds uitgelegd, evoqueerde de zeventig minuten durende openingsshow van de ceremonie vooral de geschiedenis van China. Het papier stond daarbij centraal. Momenten van massaspektakel werden afgewisseld met intiemere momenten waarbij ook vaak kinderen waren betrokken.

Vooral naar het tweede deel toe kreeg het een meer moralistische ondertoon zonder in een sermoen te vervallen. Het begon met Confucius - 'wat zijn we telkens weer blij als we onze vrienden van ver mogen ontvangen' - en het eindigde met Confucius.

De openingsceremonie werd bijgewoond door de groten der aarde, ook in de delegaties beneden in het stadion. Kobe Bryant, Dirk Nowitzki, Rafael Nadal en andere supersterren die al gauw in de arena moeten, verkozen mee op te stappen. Dat is geen lichte beslissing, want het Bird's Nest was na een broeierig hete dag ongetwijfeld de grootste sauna ter wereld.

Het Belgian Olympic Team, aangevoerd door de zilveren medaille van 1996, Sebastien Godefroid, moest al vroeg de wei in. Om 18 uur werden ze verwacht het dorp te verlaten en hun plaatsen op te zoeken in een naburig indoorstadion. Dat was geen voordeel. Ze lagen pas om 1 uur weer in hun bed.

Om negen over elf plaatselijke tijd stapte een reus aan het hoofd van een reuzendelegatie het stadion binnen. Zongh Guo, het Middenrijk en bij ons beter bekend als China, werd aangevoerd door basketbalcenter Yao Ming, die de vlag droeg van de grootste ploeg ooit van het grootste land.

De spontaanste toejuichingen waren evenwel voor een hele kleine delegatie. Het stadion ontplofte toen de Iraakse vlag binnenwandelde met daarachter alle vier de atleten die op het laatste moment door het IOC waren toegelaten. Eerst had het er alle schijn van dat een politiek dispuut tussen het IOC en de Iraakse regering de atleten zou uitsluiten.

In de Verenigde Staten was de openingsceremonie niet live te zien. NBC verkoos de drie uur durende show samen te vatten en in prime time uit te zenden. Het Internationaal Olympisch Comité was daar niet erg mee opgezet, maar zoals bekend is NBC de de facto eigenaar van de Olympische Spelen en doet het toch wat het wil.

Om vijf over halftwaalf - later dan voorzien - verklaarde China's president Hu Jintao de Spelen voor geopend. Het laatste spannende moment van de veel te lange avond had te maken met de vraag wie de vlam als laatste zou dragen en het olympisch vuur in het stadion aansteken. Het werd de drievoudige gouden medaille van Los Angeles Li Ning, de eigenaar van het sportmerk Li-Ning, dat enkele maanden geleden nog in ruzie lag met het organisatiecomité over een ambushmarketingactie.

De voormalige turner liep het hele stadion rond, maar dan boven op de rand. In werkelijkheid hing hij aan een draad en werd zo tot bij de grote rode toorts gebracht. Zelfs het vuur was groots.

De Spelen zijn de voorbije nacht begonnen. Namens België beet om drie uur in de ochtend het beachvolleybalduo Mouha-Van Breedam de spits af.

Voor sommige choreografieën was tweeënhalf jaar getraind. Het moest perfect, het was perfect

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234