Maandag 24/02/2020

Terreurdreiging

Extra politiebeveiliging bij Vlaamse moskeeën na aanslag Nieuw-Zeeland

De Grote Moskee in Brussel. De hoofdstad is een van de steden die meer politiepatrouilles bij islamitische gebedshuizen gaan langssturen.Beeld BAS BOGAERTS

Na de aanslagen in Nieuw-Zeeland nemen verschillende Vlaamse steden bijkomende veiligheidsmaatregelen bij moskeeën. Dat blijkt uit een rondvraag. Vilvoords burgemeester Hans Bonte (sp.a) vindt dat het OCAD de extreemrechtse dreiging onvoldoende au sérieux neemt.

Volgens Bonte bestaat er een legitieme vrees voor copycatgedrag, nadat in Nieuw-Zeeland een schutter 50 mensen vermoordde in twee moskeeën. “Het is echt onbegrijpelijk dat de Nationale Veiligheidsraad vrijdag geen specifieke richtlijnen heeft gegeven voor de moskeeën”, zegt Bonte. “In de ons omringende landen is de analyse dat er extra maatregelen nodig zijn, bij ons gebeurt net het omgekeerde.” Het OCAD, het orgaan dat in ons land instaat voor de dreigingsanalyse, heeft volgens hem de afgelopen jaren de dreiging van extreemrechts onderschat en te weinig opgevolgd.

Volgens OCAD-directeur Paul Van Tichgelt klopt dat niet. Hij benadrukt dat de aandacht voor de dreiging vanuit zowel extreemlinkse als extreemrechtse hoek nooit is verslapt. “De Werkgroep Rechtsextremisme levert goed werk. Problematische entiteiten uit de extremistische milieus zijn bovendien ook opgenomen in de gemeenschappelijke gegevensbank van de veiligheidsdiensten, waardoor ze nog beter gemonitord worden”, klinkt het.

“Het OCAD volgt de situatie op de voet op”, zegt Van Tichgelt over de aanslagen in Nieuw-Zeeland. “Ook copycatgedrag wordt in rekening gebracht. Maar we moeten niet na iedere aanslag vervallen in een opbod aan maatregelen. Ik heb maar vier dreigingsniveaus. Momenteel zijn er geen aanwijzingen om het dreigingsniveau aan te passen. Dat gebeurt enkel op basis van concrete informatie waaruit dreiging blijkt.”

Volgens Van Tigchelt hoeft dat de lokale besturen er evenwel niet van te weerhouden om op eigen initiatief maatregelen te nemen. 

Eenzelfde geluid bij minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V): “Wij volgen de analyses van het crisiscentrum en het OCAD. Die pleiten voorlopig niet voor een verhoging van het dreigingsniveau, al hebben ze gelijk dat het de lokale besturen vrijstaat zelf maatregelen te nemen.”

Dat gebeurde ondertussen in verschillende Vlaamse steden. Een rondvraag leert dat in Brussel, Antwerpen, Mechelen, Genk, Leuven en Vilvoorde extra beveiligingsmaatregelen werden genomen  na afgelopen vrijdag. Ook in Gent is er sprake van een verhoogde waakzaamheid. “Maar dat is niet door de aanslag, dat gold al een paar maanden”, klinkt het op het kabinet van Gents burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld).

Politiepatrouilles

In de meeste steden vertaalt die verhoogde waakzaamheid zich in meer regelmatige politiepatrouilles aan de moskeeën. Zo werd in Antwerpen de zichtbaarheid aan de grote moskeeën verhoogd tijdens het vrijdaggebed, zegt de lokale politie. “Om aan de mensen duidelijk te maken dat we rekening houden met hun vrees.” Op drukke momenten zal de waakzaamheid verhoogd worden, ook bij het vrijdaggebed later deze week, al gaat het niet om permanente maatregelen.

Er is nergens sprake van een permanente politieaanwezigheid. “Wij gaan de deuren van de moskeeën niet barricaderen en er komt geen permanente politiepost voor deze gebedshuizen, want wij willen ook geen gevoel van onveiligheid creëren”, zegt Leuvens burgemeester Mohamed Ridouani (sp.a). “Eind mei begint de ramadan. Dan zullen we wel nog bekijken of er extra maatregelen nodig zijn.” 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234