Dinsdag 23/04/2019

Extra patrouilles tegen homo- en transfoob geweld in Gent

Beeld PHOTO_NEWS

Op 17 mei, de Internationale Dag tegen Homo- en Transfobie, opent in Gent een meldpunt homo- en transfoob geweld. Er wordt vanaf dan ook extra gepatrouilleerd in de buurt van holebi-horeca. Die aanpak is één van de vijf acties die gestart zijn nadat de stad en een aantal verenigingen vier maanden geleden een 'Regenboogverklaring' tekenden.

"Het meldpunt en de patrouilles zijn niet van elkaar los te koppelen", zegt politiewoordvoerder Manuel Gonzalez. "Het is belangrijk dat we goede meldingen krijgen, zodat we kwaliteitsvoller en gerichter kunnen patrouilleren." Met de patrouilles wil de politie voorts ook het contact met de gemeenschap verbeteren.

Het meldpunt komt er vanuit de bezorgdheid dat heel wat misdrijven met homo- en transfoob motief niet worden gemeld of aangegeven bij de politie, omdat de aangiftedrempel bij de slachtoffers vaak als te hoog wordt ervaren. Slachtoffers en getuigen van homo- en transfobe misdrijven, die geen dringende politiehulp willen en de drempel om een aangifte te doen te hoog vinden, kunnen daarom vanaf morgen mailen naar homo-transfobie@politie.gent.be. Wanneer iemand een aangifte wil doen, wordt in onderling overleg een datum bepaald, waarbij ook een slachtofferbejegenaar aanwezig kan zijn.

De 'Regenboogverklaring' is voor Gent de basis van een geïntegreerde aanpak van discriminatie van holebi's en transgenders, benadrukt de Gentse schepen Resul Tapmaz (sp.a), bevoegd voor Gelijke Kansen.

Er worden verder nog acties in het onderwijs gedaan, samen met de UGent en andere partners komt een onderzoek naar de attitudes van jongeren ten opzichte van holebiseksualiteit. Daarnaast blijft er aandacht voor de problematiek binnen het personeelsbeleid en werd een pilootworkshop voor sportclubs uitgewerkt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.