Vrijdag 30/09/2022

Update

Extra patrouilles aan de Belgische kust na zware brand in migrantenkamp

null Beeld AFP
Beeld AFP

In het migrantenkamp van Grande-Synthe, in de buurt van het Noord-Franse Duinkerke, is gisterenavond een zware brand uitgebroken. Een tiental mensen raakte gewond. Kustgemeente De Panne zet na de brand nu extra politiepatrouilles in aan de grens met Frankrijk. De migranten werden immers overgebracht naar twee sporthallen, maar niet iedereen is gevolgd. Een paar honderdtal zou daar ook alweer weg zijn en rondzwerven rond Duinkerke. De vrees bestaat dat migranten naar de Belgische kust zullen trekken.

IBADN en BB

Vechtpartij

De brand zou uitgebroken zijn na een vechtpartij tussen Afghanen en Koerden, waarbij in de namiddag al zes mensen gewond raakten door messteken. Volgens getuigen was die vechtpartij het gevolg van het groeiende aantal Afghanen in het kamp na de ontmanteling van de 'Jungle' van Calais.

De Afghanen zouden niet gelukkig zijn geweest dat ze moesten verblijven in de gezamenlijke keukens, terwijl de Koerden sliepen in de 300 beschikbare houten chalets. Volgens de autoriteiten van Grande-Synthe werd er hoogstwaarschijnlijk op verschillende plaatsen in het kamp brand gesticht. Door het vuur zijn minstens een tiental gewonden gevallen.

null Beeld AFP
Beeld AFP

Einde van het kamp

De sfeer in het kamp bleef de hele nacht gespannen. De veiligheidsdiensten die beide groepen bewoners uit elkaar probeerden te houden, werden bekogeld door stenen. Het grootste deel van de migranten is geëvacueerd uit het kamp en wordt opgevangen in noodopvangcentra.

Het kamp is door de hevige brand gereduceerd tot "een hoop as" en zal niet meer kunnen heropgebouwd worden. Dat hebben de plaatselijke autoriteiten gemeld, na een evaluatie van de schade. Volgens prefect Lalande betekent de brand dus het "einde" van het kamp. "Het wordt onmogelijk om nieuwe hutten te plaatsen op de plaats waar die nu staan", zei hij aan Le Monde.

null Beeld AFP
Beeld AFP

Rond de 1.500 mensen

Het kamp met houten shelters werd een jaar geleden door de hulporganisatie Artsen zonder Grenzen opgericht om de tot dan toe onder ellendige omstandigheden in geïmproviseerde tentenkampen levende migranten een onderkomen te verschaffen. Artsen zonder Grenzen heeft zich intussen uit het project teruggetrokken.

In het inmiddels erg verwaarloosde kamp verblijven vandaag rond de 1.500 mensen. De Franse regering liet midden maart nog weten dat ze het kamp zo snel mogelijk wilde laten ontruimen. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Bruno Le Roux gebeuren er "onaanvaardbare toestanden" in het kamp, waaronder afpersing om te kunnen douchen.

null Beeld AFP
Beeld AFP

Extra controles aan de Franse grens

De vrees bestaat dat migranten die op de dool zijn na de brand naar de Belgische kust trekken. "Er is een verhoogde waakzaamheid", aldus korpschef van Politiezone Westkust, Nicholas Paelinck. "We zijn in constant overleg met de Franse politiediensten. Het is afwachten of er ook een golf naar hier komt."

"Er zijn een honderdtal migranten de bossen en velden ingetrokken", klinkt het nog aan VTM Nieuws. "Ze zouden in de duinen kunnen zitten op enkele kilometers van de grens. De Franse politie is daar nu naartoe. Het is dus nog even afwachten", klinkt het.

25-tal vluchtelingen teruggestuurd

De politie voert alvast controles uit aan de grensovergangen en op het openbaar vervoer. Zo is er een gratis busverbinding vanuit Frankrijk naar De Panne die in trek is bij de vluchtelingen. Er is ook een controlepost opgesteld aan de snelweg en de cavalerie patrouilleert in en rond de Duinen. Als het nodig blijkt, wordt er ook bijstand geleverd vanuit de lucht met helikopters, mede dankzij de inzet van de federale politie. Wie zonder papieren wordt aangetroffen, wordt de toegang tot België ontzegd.

In De Panne zijn inmiddels in de loop van de dag een 25-tal vluchtelingen teruggestuurd over de landsgrens. Volgens hoofdinspecteur en verbindingsofficier met de Franse politie Johan Verlynde is dat niet meer dan op andere dagen. De 25 vluchtelingen zaten allemaal op de DK-bussen, die tussen De Panne en Duinkerke.

"Sommigen hadden een smoes en vertelden dat ze eventjes naar familie in België wilden of werk hadden gevonden aan onze kust. Maar zonder papieren komt dat uiteraard niet geloofwaardig over. Bovendien zijn ze herkenbaar aan hun polsbandje van het vluchtelingenkamp", zegt Johan Verlynde. De vluchtelingen werden dan ook over de grens gestuurd.

null Beeld Bart Boterman
Beeld Bart Boterman
null Beeld Bart Boterman
Beeld Bart Boterman
null Beeld Bart Boterman
Beeld Bart Boterman

Maar één doel

Wie wil, kan asiel aanvragen in België. Er is daarvoor een afhandelingscentrum opgericht met bijstand van de Dienst Vreemdelingenzaken. "Maar de ervaring leert ons dat deze vluchtelingen maar één doel hebben, in Groot-Brittannië geraken", aldus Paelinck.

Na de ontruiming van de 'Jungle' in Calais werd ook gevreesd voor een grote golf vluchtelingen. Die vrees bleek uiteindelijk ongegrond. Sindsdien zijn er een aantal scenario's uitgewerkt om goed in te spelen op deze situaties.

null Beeld Bart Boterman
Beeld Bart Boterman
null Beeld Bart Boterman
Beeld Bart Boterman
null Beeld Bart Boterman
Beeld Bart Boterman
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234