Asielcrisis
Extra opvangplaatsen maar kritiek op N-VA blijft
Achtduizend bedden extra voor asielzoekers. Die noodingreep kondigde staatssecretaris Theo Francken (N-VA) aan in de commissie, waar hij zich moest verweren tegen de obligate aanvallen van de oppositie en - lastiger - die van zijn eigen coalitiepartner CD&V. Daar blijft het ongenoegen broeien over de toon en de houding van N-VA.
De regering blijft in ijltempo centra openen voor asielzoekers. Vandaag komen er wellicht om nog eens 8.000 extra plaatsen bij. Vijfduizend daarvan zoeken de ministers via een openbare aanbesteding. Voor deze bedden doet Francken, net zoals eind augustus, een beroep op de privésector.
De overige 3.000 plaatsen komen er via een uitbreiding van het eigen netwerk. Eind augustus besliste de regering al om 10.000 extra bedden te voorzien voor de asielzoekers. Francken merkte in de commissie geamuseerd op dat Philippe Courard, zijn voorganger van de PS, er vier jaar over deed om 10.000 plaatsen te openen. "En ik doe daar vier maanden over."
Al die plaatsen maken dat het oorspronkelijk budget van Fedasil, dat instaat voor de opvang van asielzoekers, totaal ontoereikend zal zijn. "Tegen eind dit jaar zal de reserve van 80 miljoen volledig op zijn", voorspelde Francken. "Als dit tempo aanhoudt, zal Fedasil volgend jaar 600 miljoen nodig hebben." In een jaar tijd is dat een verdubbeling van het budget. In 2015 had Fedasil een pot van 280 miljoen euro, die reserve van 80 miljoen niet meegerekend.
De regering-Michel zoekt vandaag ook naar manieren om meer mensen te laten slapen in de noodopvang in de WTC-toren aan het Noordstation. De afgelopen dagen waren er van de 500 bedden in de slaapzalen maar enkele tientallen bezet. Het zou kunnen dat er in het gebouw douches komen of soep bedeeld wordt. "Geen enkele regering heeft tot nog toe aan noodopvang gedaan", benadrukte Francken zijn krachttoer. "Ik krijg van de PS het verwijt dat ik niet weet wat een vluchteling is. Wel, toen de PS mijn post beheerde, kregen de vluchtelingen enkel een ijskoude, staalharde bank in het park of station."
Broeihaard
Begin deze week verkneukelde Francken zich omdat vluchtelingen niet slapen in de noodopvang. "Tentenkamp is blijkbaar te knus," twitterde hij toen. De N-VA'er doelde op het tentenkamp in het Maximiliaanpark, dat draait op vrijwilligers. Een uithaal die Patrick Dewael (Open Vld) noopte tot een vaderlijke raad: "Als het u weer eens teveel wordt, haal diep adem of vloek eens luid, maar blijf ver weg van sociale media."
Francken bezwoer nog dat er in het geïmproviseerde kamp van het Maximiliaanpark geen kinderen van geregistreerde asielzoekers verblijven. "Dat hebben we al drie keer gecheckt. Alle families met kinderen krijgen bed, bad, brood." Voor commotie over dit tentenkamp zorgde ditmaal Franckens partijgenote, Sarah Smeyers. "Het is een broeihaard van extreemlinkse anarchie en dagelijks geweld. Dagelijks breken er gevechten uit."
Van de oppositiepartijen eist enkel PS - tamelijk obligaat - Franckens ontslag. De Vlaamse oppositiepartijen, sp.a en Groen, richten de schijnwerpers op de verdeeldheid binnen de regering. CD&V onderschrijft het spreidingsplan van Juncker, N-VA stelt bijkomende voorwaarden. CD&V én MR houden niet vast aan de grens van 250 asielaanvragen per dag, N-VA wel.
Een apart sociaal statuut voor vluchtelingen, wat Bart De Wever bepleit, blijft voor CD&V de horror. Zowel parlementslid Nahima Lanjri als partijvoorzitter Wouter Beke lieten gisteren verstaan dat ze de provocaties van een Francken, een Smeyers of een De Wever moe zijn. "We moeten dringend samenzitten met de hele regering zodat niemand nog op de kap van de vluchtelingen stemmen probeert te halen," klonk het in de wandelgangen bij CD&V. "Dit moet stoppen."