Zaterdag 11/07/2020

Extra middelen voor jonge criminelen in de psychiatrie

De vraag naar aangepaste opvang voor jongeren in de psychiatrie is groot. Als die jongeren ook nog eens een misdrijf op hun kerfstok hebben, kunnen ze amper ergens terecht. Minister van Volksgezondheid Rudy Demotte (PS) belooft 9 miljoen euro vrij te maken voor die doelgroep, die 'al jaren stiefmoederlijk behandeld wordt'.

Door Marjan Justaert

BRUSSEL l Concreet: in heel België worden extra bedden en personeel voorzien. Het psychiatrisch ziekenhuis Jean Titeca in Schaarbeek, waar sinds 2003 een proefproject loopt voor probleemjongeren met een geestes- én een gedragsstoornis, reageert verheugd.

Op de bijzondere afdeling van het Brusselse ziekenhuis dwaalt een handvol tieners door de steriele gangen. Ook al lopen ze vrij rond, ze kunnen niet naar buiten. De deuren zijn vergrendeld, de hoofdzakelijk mannelijke verplegers zijn op hun qui-vive. De medicijnendoosjes en af en toe een ongecontroleerde uitspatting verraden dat dit geen gewone groep jonge patiënten is.

"Ze komen uit de bijzondere jeugdzorg, uit Everberg of Kasteelbrakel, ze zijn toegewezen door de jeugdrechter of in verplichte observatie geplaatst. Allemaal hebben ze één ding gemeen: het zijn jongens die niet alleen een strafbaar feit hebben gepleegd, maar vooral een ernstige psychiatrische stoornis hebben", vertelt psychiater Stephaan De Smet van ziekenhuis Jean Titeca.

In 2003 startte het psychiatrisch centrum met een proefproject voor jonge delinquenten met psychiatrische problemen. Toen waren er acht bedden beschikbaar, momenteel verblijven er al veertien jongeren op de afdeling om behandeld te worden. Dankzij het contract dat Demotte gisteren heeft ondertekend, telt de afdeling in de toekomst twintig bedden.

Voorts krijgt de instelling een mobiel team om de jongere zowel voor als na de behandeling te begeleiden. Er komt ook een persoon die het overleg bevordert tussen de jeugdrechters en de actoren van de geestelijke gezondheidszorg bij het zoeken naar een goede verblijfplaats voor de jongeren.

"Het volledige contract voorziet in 44 extra bedden voor de intensieve behandeling van jonge delinquenten met psychiatrische problemen (21 in Vlaanderen, 12 in Brussel en 11 in Wallonië), dertig crisisbedden voor kinderen, vijf mobiele teams en vijf coördinatoren voor de zorgtrajecten", aldus de minister. Over de verdeling van de budgetten werd twee weken geleden al een akkoord bereikt met de deelstaten en met justitieminister Laurette Onkelinx (PS).

"Noch in het circuit van de bijzondere jeugdzorg, noch in dat van de geestelijke gezondheidszorg zitten deze jongeren op hun plaats", verklaart psychiater De Smet. "Wij begeleiden hen op twee sporen: psychiatrisch en pedagogisch." De jongeren die in het centrum verblijven, zien elke dag een psycholoog of psychiater, krijgen dagelijks les en volgen ook verschillende ateliers. "Er zijn ook ontmoetingen met de families van de jongeren en er is aandacht voor hun eventuele reïntegratie."

In mei start het centrum met 'geïntegreerd wonen'. Jongeren die het centrum verlaten, gaan soms terug naar hun familie, andere worden opgevangen in een andere instelling, nog andere gaan beschut wonen. Het ziekenhuis Jean Titeca gaat prat op de nazorg. Een indrukwekkend 'outreaching team' volgt de jong volwassenen op die de poorten van de instelling achter zich dichttrekken.

De Smet spreekt nadrukkelijk van een therapeutisch project, geen straf. "Dat ons proefproject bevestigd wordt en we meer middelen krijgen, wil zeggen dat we niet slecht bezig zijn." Het loopt uiteraard niet altijd van een leien dakje. De verplegers moeten nog elke dag opstootjes van agressie indijken, en er werd al twee keer brand gesticht. "Dat weegt echter niet op tegen wat we hier kunnen verwezenlijken", besluit de psychiater.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234