Maandag 14/10/2019

Extra geld voor cultuur gaat naar infrastructuur

Met onder meer 2 miljoen extra voor het Mediafonds en 13 miljoen voor culturele infrastructuur sleept minister van Cultuur en Media Sven Gatz in totaal 29 miljoen euro in de wacht uit de Vlaamse begroting.

Met één zinnetje over cultuur en media gaf de Septemberverklaring in het Vlaams parlement, de beleidsverklaring bij de start van het nieuwe politieke jaar, niet meteen blijk van een grote interesse in de Vlaamse culturele en mediasector. Maar de begroting valt wel positief uit, zegt minister van Cultuur en Media Sven Gatz (Open Vld). "Na jaren van besparing komt er nu weer wat zuurstof vrij."

Gatz krijgt volgend jaar 29 miljoen euro extra. De grootste hap daarvan, 13 miljoen euro, gaat naar culturele infrastructuur.

Het Design museum Gent zal daardoor een nieuwe vleugel kunnen bouwen en er gaan ook extra middelen naar onder meer het Kasteel van Gaasbeek, het KMSK in Antwerpen, Alden Biesen in Bilzen en de Warande in Turnhout.

De 13 miljoen euro extra is een eenmalige ingreep. "Maar het fonds voor culturele infrastructuur heeft normaal 15 miljoen per jaar", zegt Gatz. "Nu kunnen we dat bijna verdubbelen en extra investeren."

Werkingsmiddelen

Cultuurorganisaties die hadden gehoopt dat er ook extra geld naar werkingsmiddelen zou gaan, krijgen nul op het rekest.

"Volgende zomer krijgt erfgoed nog een substantiële inhaaloperatie, maar de cultuursector heeft na de besparingen in het begin van de legislatuur al nieuwe middelen gekregen bij de vorige structurele ronde."

Gatz had eerder al aangekondigd dat hij zou proberen 3 miljoen euro extra voor het Mediafonds te krijgen. Hij deed dat na een studie van financieel adviseur Econopolis over de levensvatbaarheid van Vlaamse fictie.

Kort samengevat: als er geen extra geld komt, zouden er steeds minder televisiereeksen gemaakt worden. Het Mediafonds zal nu 2 miljoen euro extra krijgen. "Dat kan structureel een verschil maken", meent Gatz.

Prestigeserie

De bedoeling is ook dat het Mediafonds zijn middelen anders zal inzetten, met bijvoorbeeld extra steun voor een prestigeserie die ook internationaal hoge ogen wil gooien. "Die hervorming ligt nu op tafel bij de gesprekken over een nieuwe beheersovereenkomst voor het Vlaams Audiovisueel Fonds (waar het Mediafonds deel van uitmaakt, JDB)", zegt Gatz.

Om extra middelen vrij te maken wil Gatz ook nagaan hoe de tax shelter (extra belastingvrijstelling voor bedrijven die in de audiovisuele sector investeren) voortaan breder kan worden ingezet. "In de Franstalige gemeenschap gebruikt men die bijvoorbeeld ook voor webseries. Europa laat eveneens zo'n ruimere invulling toe. Ik wil dit opentrekken en kijken waar de grens ligt."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234