Besparingen

Extra besparingen in het onderwijs: hogere maximumfactuur of ontslagen?

- DOMINIQUE SOENENS EN REMY AMKREUTZ
2 © PHOTO_NEWS

De Vlaamse regering gaat meer dan 30 miljoen euro extra besparen op het lager en secundair onderwijs. De onderwijskoepels reageren boos, maar zijn ook verdeeld over de manier waarop. Het katholieke net denkt aan het verhogen van de maximumfactuur, maar voor het gemeenschapsonderwijs is dat taboe.

Share

Bij het lager onderwijs wordt 2,3 procent bijkomend bespaard op werkingsmiddelen, terwijl dat bij het secundair oploopt tot 4,5 procent

"We ontzien het lager onderwijs maximaal." Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) bleef bij de Septemberverklaring afgelopen maandag nog op de vlakte over de besparingen in het onderwijs, maar uiteindelijk snoeit de nieuwe Vlaamse regering zwaarder dan verwacht. Dat blijkt uit de cijfers die Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) gisteren bekendmaakte.

Bij het lager onderwijs wordt 2,3 procent bijkomend bespaard op werkingsmiddelen, terwijl dat bij het secundair oploopt tot 4,5 procent. Omgerekend komt dat neer op 11,3 miljoen euro voor het basisonderwijs en 20 miljoen euro voor het secundair, zo berekende OVSG, de koepel van het stedelijk en gemeentelijk onderwijsnet. "Dit is een aanslag op de kwaliteit van het onderwijs. Op deze manier kunnen we niet langer investeren in het nodige didactische materiaal", zegt Lieven Boeve, directeur-generaal van het katholieke onderwijsnet.

2 Lieven Boeve, directeur generaal van het katholieke onderwijsnet. © BELGA

Bouwen van scholen
De extra besparingen komen neer op 25.000 euro per jaar voor een secundaire school met vijfhonderd leerlingen, zo becijferde het katholieke onderwijsnet (VSKO). Enig lichtpunt is dat het lager onderwijs relatief minder geraakt wordt en dat Crevits bereid zou zijn tot zogeheten flankerende maatregelen. Het gaat daarbij om een verlichting van praktische uitgaven, zoals kosten voor auteursrechten, het nemen van kopieën en een verlaging van de btw voor nieuwbouw.

"Kopievergoedingen alleen al kosten 5.300 euro per jaar, SABAM-rechten 1.400 euro. We hopen ook dat deze extra besparingsmaatregelen eenmalig zijn, maar daar hebben we geen garanties voor gekregen. Doordat we extra moeten besparen, is er ook minder ruimte voor het bouwen van scholen. Crevits zette daarvoor 50 miljoen euro opzij, maar zelf moeten we ook nog altijd 30 à 40 procent bijdragen. Met deze extra besparingen wordt dat moeilijk", zegt Boeve.

Doorschuiven naar de ouders
Patriek Delbaere, algemeen directeur van OVSG: "Wij hadden gehoopt dat het technisch en beroepsonderwijs, dat het vandaag al heel moeilijk heeft, iets meer gespaard zou worden in vergelijking met het algemeen secundair onderwijs, maar helaas is dat niet zo."

Opmerkelijk is dat de katholieke koepel en het Gemeenschapsonderwijs een andere mening hebben over hoe ze de extra besparingen gaan realiseren. Het VSKO denkt aan het doorschuiven van de kosten naar de ouders door de maximumfactuur in het basisonderwijs met 20 euro te verhogen, terwijl dat voor het gemeenschapsonderwijs taboe is. "We nemen die maatregel niet graag, dat spreekt voor zich, maar door het verhogen van de maximumfactuur zijn we wel transparant", zegt Lieven Boeve. "Twintig euro lijkt op zich niet zo heel veel, maar op een totaal van 75 euro is het dat natuurlijk wel."

Share

Het probleem van de onbetaalde schoolfacturen en de stijgende armoede is nu al erg genoeg. Waar we de extra centen dan wel gaan halen? Daar heb ik geen pasklaar antwoord op

Raymonda Verdyck, gemeenschapsonderwijs

Nog zuiniger leven
Raymonda Verdyck van het Gemeenschapsonderwijs verzet zich resoluut tegen het verhogen van de maximumfactuur: "Het probleem van de onbetaalde schoolfacturen en de stijgende armoede is nu al erg genoeg. Waar we de extra centen dan wel gaan halen? Daar heb ik geen pasklaar antwoord op. We moeten bekijken hoe we nog zuiniger kunnen zijn dan we al zijn. Dat vraagt overleg met de collega's. Didactisch materiaal is een van de eerste dingen waar je dan kan aan denken, maar er zijn ook andere kostenbesparingen mogelijk, zoals op dienstpersoneel en kleine onderhoudswerken."

Op de vraag of er nog acties komen tegen de extra besparingen, wilden de betrokkenen geen antwoord geven. "Ook dat moeten we nog bekijken", zegt Verdyck. "Maar we weten wel dat dit een definitieve beslissing is."

Dossier Archief

Lees alle artikels

nieuws

cult

zine