Maandag 24/01/2022

Expositie over de drijfjacht

Museum van de Legende van Sint-Hubertus

Vorig jaar opende in het centrum van Saint-Hubert het zogenaamde Museum van de Legende van Sint-Hubertus. Het toeristische museum beeldt aan de hand van gekostumeerde en bewegende poppen in zestien taferelen het leven van de heilige uit. Voor de uitwerking werd onder meer inspiratie gezocht in het stripverhaal Le grand cerf blanc, la légende de saint Hubert van Philippe Glogowski. Sinds kort is de expositie echter uitgebreid met een nieuwe afdeling over de jachthoorn en de drijfjacht. Behalve objecten die verband houden met de drijfjacht - de oudste jachthoorn uit de collectie stamt uit de 9de eeuw - kun je in de nieuwe vleugel ook de evolutie van de jachtkledij volgen. De teksten bij de objecten en de documenten zijn ook hier opgesteld in vier talen. De unieke collectie aangaande de drijfjacht werd ter beschikking gesteld door de vereniging Les Amis de la trompe de chasse et de la vénerie. Voorts wordt er ook een korte film geprojecteerd over de traditionele 'lange jacht'. Tijdens de vakantieperiode en in het weekend kunnen de toeristen hun bezoek in de kelder afronden met het proeven van streekgerechten bij een glas van het streekbier La Saint Hubert.

La légende de Saint Hubert, Place du Marché 13 in 6870 Saint Hubert. Het museum is vrij toegankelijk. Er zijn allerlei arrangementen voor groepen mogelijk. Informatie via 061/61.54.56 en www.legende-saint-hubert.be

Met Zicht op Zee

Stedelijk Museum Oudenburg

Vandaag gebruiken we de zee op verschillende manieren: als riool, verkeersweg, voedselbron en recreatie- en kuuroord. Ook in het verleden was de ligging aan de Noordzee voor de bewoners van Vlaanderen op verschillende tereinen van belang: economisch, politiek, militair-strategisch, sociaal en godsdienstig. Je kunt gerust stellen dat de Noordzee een belangrijke factor geweest is in de historische ontwikkeling van Vlaanderen. Die veelzijdige relatie tussen de zee en de bevolking in de loop der tijden, vormt het onderwerp van de expositie Met Zicht op Zee die momenteel in het Stedelijk Museum (voormalig Abtsgebouw) van Oudenburg loopt. Het thema wordt aanschouwelijk gemaakt aan de hand van allerlei documenten en objecten die in een chronologisch parcours werden geïntegreerd. In elk van de zes zalen is een ander onderwerp aan de orde dat aan de hand van onder meer partituren en handschriften, schilderijen en sculpturen, kaarten en plannen, keramiek en maquettes wordt uitgewerkt. In Zaal 1 wordt ingegaan op de geografische en historische ontwikkeling van het kustlandschap. Zaal 2 toont de Romeinse aanwezigheid en de invallen van de Vikingen evenals de rol van abdijen en kloosters en de verzanding van het Zwin. Het graven van kanalen en de aanleg van sluizen, evenals het transport en de visserij, is het onderwerp van zaal 3. Voorts wordt in de volgende zalen nog de relatie tussen de zee en respectievelijk de schilderkunst, de muziek, de literatuur en het toerisme onderzocht.

Aan de tentoonstelling gaat degelijk wetenschappelijk onderzoek vooraf, zoals blijkt uit de meeste van de zeventien bijdragen in de catalogus.

Met Zicht op Zee loopt nog tot zondag 1 oktober in het Stedelijk Archeologisch Museum van Oudenburg, Abtsgebouw, Marktstraat 25 in 8460 Oudenburg. Dagelijks geopend van 14 tot 18 uur. Toegang: 100 frank. Informatie bij de stedelijke Dienst Cultuur in het Stadhuis van Oudenburg (059/26.60.27).

3de internationaal Fotofestival

Op diverse locaties in Turnhout

Het internationaal Fotofestival in Turnhout is aan zijn derde editie toe. Ondanks zijn prille leeftijd is het festival een van de grootste exposities rond fotografie in België. Tijdens het festival, dat volgende week begint, zullen meer dan dertig pers- en kunstfotografen werk presenteren op verschillende plaatsen in de binnenstad van Turnhout. De verschillende tentoonstellingsplaatsen, waaronder het stadhuis, het cultureel centrum De Warande, het Paterspand en de Theobalduskapel, bevinden zich op wandelafstand van elkaar. De fotografen maakten zelf een selectie uit hun werk, rekening houdend met de aard van de locaties die ze toegewezen kregen. Onder de exposanten bevinden zich de Tsjech Jan Saudek, de Amerikanen Lynn en Robert Bianchi en De Morgen-fotograaf Tim Dirven.

Het 3de internationaal fotofestival 2000 is van 25 augustus tot en met 10 september in Turnhout te bezoeken op vrijdag, zaterdag en zondag van 10 tot 18 uur. Info bij Fofetu vzw: 014/41.55.15 of www.fofetu.org

Negentwintig kunstenaars en blikken dozen

Den Bouw in Kalken

Blik heeft als verpakkingsmateriaal grotendeels afgedaan, maar de vaak schitterende blikken dozen en trommeltjes waarin vroeger allerlei waren werden bewaard zijn nu veelgegeerde verzamelobjecten geworden. In het landelijke café 'in Den Bouw', gelegen in de Oost-Vlaamse gemeente Kalken, is sinds jaar en dag een fraaie collectie te bewonderen. De blikken doos vormt daar nu ook het uitgangspunt voor een groepsexpositie. De waardin sprak negenentwintig kunstenaars aan om iets te doen met een zelfgekozen blikken doos. Ook gevestigde waarden zoals Raoul De Keyser, Jan Van Imschoot, Mario De Brabandere, Leo Copers en Marc Goethals gingen in op de uitdaging. Voorts zijn er objecten te zien van Bart Baele, Michaël Borremans, Ria Bosman, Raphaël Buedts, Christine Couvent, Noel Cornelis, Robert Clicque, Peter de Cupere, Vincent De Roder, Yves De Smet, Ignace De Vos, Luc en Noël Drieghe, Brian Green, Thomas Huyghe, Carl Jacobs, Myriam G.S. Mestiaen, Steve Michiels, John Quivron, Guido Van Elsen, Frank Van Den Berghe, Caroline Vander straeten en Jan Wiels. Ook de dichter Roland Jooris doet mee.

De expositie Blik loopt nog tot en met 3 september In Den Bouw, Zomerstraat 85 in 9270 Kalken. Geopend op vr. vanaf 19 uur, za. vanaf 14 uur, zo. vanaf 11 uur en voorts na afspraak (09/367.73.42).

Was Getekend: de 20ste eeuw

Cartoonisten in Labyrint

In Kemmel kun je in café Het Labyrint je ogen de kost geven. In alle vertrekken van de afspanning zijn permanent, in vitrinekasten en aan de muur, spellen en speelgoed te zien. In het café bevinden zich tal van tafel- of gezelchapsspelen en de zolderverdieping is geheel gereserveerd voor de opstelling van een selectie uit de speelgoedcollectie. Nu herbergt dit speelse café-museum ook de rondreizende tentoonstelling met werk van elf Vlaamse cartoonisten: Gal (Knack), Herr Seele (Humo), Ian (Knack), Kamagurka (Humo), Marec (Het Volk en Dag Allemaal), Meynen (Het Laatste Nieuws en P-Magazine), Nix (De Morgen), Pirana (P-Magazine), Quirit (Knack en P-Magazine), Zak (De Morgen) en Zaza (De Standaard) scherpten hun pen om hun visie op belangrijke gebeurtenissen uit de 20ste eeuw te vertolken. De tekeningen met thema's zoals de Eerste en de Tweede Wereldoorlog, de kolonisatie en de onafhankelijkheid van Congo, de invoering van het stemrecht, de seksuele revolutie, de eerste maanlanding, de macht van Koning Voetbal en Koning Boudewijn, de nieuwe politieke cultuur, enzovoort, vormen samen een verrassend eeuwoverzicht.

'Was Getekend: de 20ste eeuw' loopt nog tot 3 september in Het Labyrint, Dries 29, 8956 Kemmel. Elke dag geopend van 10 tot 20 uur (dinsdag gesloten). De toegang is gratis.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234