Vrijdag 09/12/2022

Expo werpt blik achter de schermen van de beurs

Het beursgebouw in Brussel opende zijn deuren in 1873. Beeld Serge Marteaux
Het beursgebouw in Brussel opende zijn deuren in 1873.Beeld Serge Marteaux

Na de bankencrisis in 2008 werden we overstelpt met negatieve berichten over de financiële wereld. Om de positieve kanten van de beurs in de kijker te zetten, loopt momenteel in het oude beursgebouw van Brussel de expo 'Behind the Numbers'. De tentoonstelling wil het publiek niet alleen een blik achter de schermen gunnen, maar ook warm maken om zelf te gaan beleggen.

Caroline Stevens

De locatie is niet toevallig gekozen: het prestigieuze gebouw aan het Beursplein was 142 jaar lang het centrum van de beurshandel in ons land. In het begin met krijt en bord, later op computerschermen. Initiatiefnemer van de expo is Jacques Berghmans, medeoprichter van vermogensbeheerder Tree Top Asset Management. Hij wou het beursgebouw nog één keer in volle glorie zien, voordat het wordt omgebouwd tot een biermuseum.

"De beurs is mijn leven," zegt hij. "Jammer genoeg komen de financiële markten enkel in het nieuws als de koersen kelderen, terwijl de beurs net zorgt voor de investeringen die nodig zijn om de economie te doen draaien. Met deze tentoonstelling willen we dan ook de positieve kanten van de beurs belichten. Bovendien heerst bij het grote publiek een gebrek aan financiële kennis."

Voluit heet de expo 'Behind the Numbers. Discover the Stock Exchange World'. Ze wil het publiek inwijden in de - voor velen onbekende - wereld van aandelen, obligaties en koerstabellen. Christophe Gaeta, die ook het concept van het Red Star Line Museum in Antwerpen tekende, heeft de tentoonstelling vormgegeven. Hij heeft sterk ingezet op interactie; een bezoek mag best plezierig zijn.

Drie cilinders
In de imposante beurshal plaatste Gaeta drie enorme cilinders, die elk één aspect van de beurs belichten. Eenmaal binnen in een cilinder, kom je in een sciencefictionachtige ruimte terecht. Voortdurend flitsen beurskoersen op via lichtkranten voorbij of rinkelt de bel, die de start en het einde van een beursdag aankondigt. Je hoort makelaars de koersen afroepen, net alsof je een echte beursdag beleeft. Ook allerlei bekende uitspraken passeren de revue, zoals deze gouden regel van beursgoeroe Warren Buffett: 'Wees op je hoede als anderen hebzuchtig zijn, en hebzuchtig als anderen op hun hoede zijn'.

De eerste cilinder introduceert de belangrijkste begrippen van de beurs. Wat is het verschil tussen een aandeel en obligatie? Wat doet Euronext? Moeten we na de bankencrisis bang zijn van de beurs? Je leert ook het economische belang van de beurzen.

In de imposante beurshal staan drie enorme cilinders, die elk één aspect van de beurs belichten. Beeld Serge Marteaux
In de imposante beurshal staan drie enorme cilinders, die elk één aspect van de beurs belichten.Beeld Serge Marteaux

Beursticker
In de tweede cilinder kom je meer te weten over de geschiedenis van de beurs. Wist je dat Napoleon in 1801 een decreet uitvaardigde waarin de Beurs van Brussel opgericht werd? De Franse keizer schiep ook een wettelijk kader voor naamloze vennootschappen, zodat kapitaalkrachtige beleggers naar de beurs konden trekken. En dat leidde tot industriële ontwikkelingen zoals spoorwegen, kolen en staal. Je ziet ook de krijtborden waarop de koersen werden genoteerd, tot in 1989 de computers hun intrede deden in het beursgebouw. Of je kan kennismaken met de beursticker, een soort telegraaf waarop de effectenkoersen konden worden afgelezen. Nog aan de goede oude tijd herinnert de 'corbeille', een tafeltje waarrond makelaars onderhandelden over de prijs van aandelen.

De derde cilinder legt uit hoe de beurs werkt. Hoe komt de koers van een aandeel tot stand? Bezoekers kunnen via een fictieve orderportefeuille de transacties van een beursdag volgen. En via informatiezuilen kom je ook te weten wat er schuilgaat achter de cijfertjes.

De beurstelegraaf of 'stock ticker'. In gebruik tussen 1870 en 1970. Beeld Serge Marteaux
De beurstelegraaf of 'stock ticker'. In gebruik tussen 1870 en 1970.Beeld Serge Marteaux

Beleggingstips
De laatste ruimte zoemt in op de kunst van het beleggen. Via touchscreens en een virtuele teleconferentie kan je vragen stellen aan en tips krijgen van twee vooraanstaande beursexperten: Jim O'Neill en Paul Marsch. Tot slot leggen professor Bruno Colmant en Jacques Berghmans in een filmpje uit hoe de drie bekendste beurscrisissen - 1929, 2000 en 2008 - verliepen.

Obligatie voor de stad Antwerpen uit 1887. Beeld Serge Marteaux
Obligatie voor de stad Antwerpen uit 1887.Beeld Serge Marteaux

Praktisch: 'Behind the Numbers' loopt nog tot 8 november in het Beurspaleis, Beursplein, 1000 Brussel. Dinsdag-zondag 10-18 uur. Volwassenen: 8 euro, jongeren (0-18 jaar) en scholieren gratis. Info: 02/549.60.49, www.expobehindthenumbers.be

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234