Zondag 01/11/2020

Expo van rijzende ster Matthieu Ronsse in anderhalf uur uitverkocht

Galeriehoudster: 'Ik vermoed dat Ronsse over twee jaar nog in waarde zal stijgen'

'Ik moet mijn beste werk nog maken'

Afgelopen weekend opende de eerste solotentoonstelling van de 24-jarige kunstenaar Matthieu Ronsse bij Hoet Bekaert in Gent. In anderhalf uur tijd was de galerie volledig leeggekocht. 'Voor elk verkocht werk hebben we drie geïnteresseerden moeten weigeren', zegt de galeriehoudster. Vreemd voor een kunstenaar wiens werk getuigt van een liefde voor de Spaanse barok en de nihilistische hardcorepunk uit de jaren tachtig. Of niet?

Gent

Eigen berichtgeving

Nica Broucke

'Ja, hoe komt dat?" pareert Matthieu Ronsse de vraag hoe dit plotse succes te verklaren is. "Ik doe gewoon voort en ik probeer goede tentoonstellingen te maken. Volgende maand in het Museum Dhondt-Dhaenens in Deurle, daar ben ik nu volop mee bezig."

Mensen die redeneren dat hij wel eens de nieuwe Tuymans of Borremans kan zijn, hebben het fout, vindt de jonge kunstenaar. "Ik ben in de eerste plaats een tekenaar-schilder, maar ik maak ook sculpturen en installaties. Nu heb ik een schietstand gemaakt vanwaaruit de bezoeker op allerlei doelwitten kan schieten. En bij de opening heb ik in de installatie een optreden gegeven met Spleen, mijn muziekgroepje. We spelen hardcorepunk. Ik probeer van de tentoonstelling een in alle opzichten ruimtevullend project te maken."

Toch is Ronsse erg opgezet met de belangstelling die hem nu te beurt valt. "Het spreekt tot mijn verbeelding dat ik de mensen blijkbaar zo kan begeesteren dat ze bereid zijn een werk van mij te kopen. Ik ben er zelf van geschrokken dat het zo goed loopt. Ik denk wel dat ik mijn beste werk nog moet maken en dat ik een betere schilder kan worden."

Voor een groot schilderij van Ronsse werd vorig weekend vlot 10.000 euro neergeteld, de kleinere exemplaren gingen voor 3.000 euro van de hand.

"Matthieu is een artiest die ondanks zijn leeftijd een ongelooflijke maturiteit vertoont in zijn werk", licht galeriehoudster Delphine Bekaert, zelf 26, toe. "Er is niet alleen de kwaliteit, maar ook het feit dat hij zo selectief is. Hij vernietigt veel. Van de vele grote doeken die hij heeft gemaakt bleven er nog maar vier over. En ja, we hebben alles verkocht. Elk doek hadden we makkelijk vier keer kunnen verkopen... Hij is niet goedkoop, de prijs wordt bepaald door de vraag en het aanbod. Je moet ook weten dat Ronsse hier een heel jaar aan heeft gewerkt. Wanneer je een loodgieter een dag bij je thuis laat komen ben je ook al snel 3.000 euro kwijt. Mensen slaan nu onmiddellijk aan het rekenen, maar als galerie hebben we al veel in de kunstenaar geïnvesteerd."

"Met de opbrengst maak ik nieuw werk voor de tentoonstelling in Dhondt-Dhaenens", bevestigt Ronsse. "Niet alleen schilderijen, ik moet ook een schrijnwerker engageren."

"Ik vermoed dat Ronsse over twee jaar nog in waarde zal stijgen", gaat Bekaert verder. "Maar dat zijn nu eenmaal de regels van de kunstwereld. Mensen kopen in de eerste plaats een werk omdat ze het graag zien en omdat ze geloven in de kunstenaar. Ergens hopen ze natuurlijk ook dat het in waarde zal vermeerderen."

Allicht was dat ook de reden waarom de potentiële kopers zondag al een uur voor de opening aan de galerie stonden aan te schuiven. "Vooral zij die Ronsse al van bij het begin volgen", nuanceert Bekaert. "Mensen kopen niet blindelings, ze praten met de kunstenaar, vragen om toelichting. Het is opvallend dat het vooral om jonge verzamelaars gaat. Neen, dat zijn heus niet alleen West-Vlamingen, wel om mensen met een oprechte interesse voor Matthieus werk. Ik krijg wel eens telefoontjes van lui die 'een foto van die Matthieu Ronsse willen kopen'. Dan weet ik meteen hoe laat het is, want Matthieu maakt geen foto's. Als mensen willen kopen omdat ze denken dat Ronsse de nieuwe hype of de nieuwe Borremans is, proberen we dat af te remmen. We verkopen liever aan iemand die in tien maanden afbetaalt, maar bij wie het werk goed zit. De grootse verzamelaar van Matthieu is een jonge Italiaan. Hij heeft een grote verzameling werk van Francis Alÿs en Maurizio Catalan. Ik heb hem twee jaar geleden, toen onze galerie nog maar net bestond, ontmoet op een beurs in Milaan. Hij kwam naar onze stand, zag er vijf of zes schilderijen van Ronsse en was meteen gefascineerd."

De titel van de tentoonstelling in Gent luidt Struggle of the Bourgeoisie, is dat geen kleine sneer aan het adres van de gretige kopers die stonden te springen om een Ronsse te verwerven? "Neen", zegt Ronsse, "Dat is gewoon de titel van een nummer van zijn groepje Spleen."

Matthieu Ronsse, Struggle of the Bourgeoisie loopt tot 25 maart in Galerie Hoet & Bekaert, Rodelijvekensstraat 28 in Gent. Morgenavond geeft de kunstenaar met zijn groep Spleen een concert, samen met de Amerikaanse trashpunkhardcoreband Albatross in zijn installatie. Info: www.iets.be, 0474/94.49.71.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234