Donderdag 29/10/2020

Expo van de week: Henry van de Velde

Een van de grootste Belgische architecten, Henry van de Velde (1863-1957), is vijftig jaar geleden overleden. In eigen land is daar nauwelijks wat van te merken, zelfs zijn Boekentoren in Gent wacht nog altijd op restauratie.

De door Van de Velde in 1927 gestichte hogeschool La Cambre in Brussel, ooit bekend onder de naam Hoger Instituut voor Sierkunsten, heeft haar eigen tachtigjarige bestaan en Van de Veldes vijftigste sterfdag aangegrepen om een bescheiden maar fraaie en boeiende tentoonstelling op te zetten over de grote liefde van de architect: het boek.

De school is altijd al met 'het boek' begaan geweest. Nogal wat mensen uit het boekenvak zijn er trouwens directeur geweest, onder wie Herman Teirlinck.

Natuurlijk is het vooral het zaaltje met Van de Veldes eigen architectuurpublicaties en boekontwerpen dat de aandacht trekt. Van de Veldes eerste stappen waren ontwerpen voor dichtbundels van zijn vriend en medescholier op het Antwerpse Atheneum Max Elskamp. Indrukwekkend zijn de ontwerpen die Van de Velde rond 1909 maakte voor de filosofische werken van Friedrich Nietzsche, gepubliceerd door de prestigieuze Duitse uitgever Insel Verlag. Ecce homo en vooral Also sprach Zarathustra vallen op door hun zwierigheid, monumentaliteit en luxueuze uitvoering. Van omslag en binnenwerk worden de voorbereidende schetsen getoond, een inkijkje in het creatieve proces.

Ook zijn art-nouveauontwerpen voor Van Nu en Straks liggen er, evenals een zelden getoonde 'rondzendbrief' uit 1893 waarin het eerste nummer van het baanbrekende tijdschrift wordt aangekondigd.
De tentoonstelling loopt in een ruime dubbelwoning uit 1931 aan de rand van het Terkamerenbos, een ontwerp van Van de Velde zelf. Het licht stroomt er weldadig naar binnen. (Eric Rinckhout) (***)

Tot 4/11 in La Cambre, Hôtel Van de Velde, Franklin Rooseveltlaan 27-29, Brussel. Di-zo 10-18u. Gratis.Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234