Zaterdag 03/12/2022

expo u Geldstroom van 'The Da Vinci Code' is sterker dan Franse aversie

Wie was de Mona Lisa? Volgens de nieuwste theorie de echtgenote van een zijdehandelaar

Louvre zegt niet nee tegen dollars

Brussel

Eigen berichtgeving

Bart Vermijlen

Heeft het Louvre zijn Parijse trots laten varen? Alleszins nodigde het beroemde museum deze week potentiële Amerikaanse sponsors uit voor een wandeling langs de schilderijen die voorkomen in The Da Vinci Code, de roman van Dan Brown. Het is tekenend voor de financiële druk op de exception culturelle, het idee dat de Franse kunsten kunnen optornen tegen de wereldwijde dominantie van de Angelsaksische cultuur.

The Da Vinci Code was deze zomer dé topper van tenen-in-het-zandlectuur. Van Oostende tot Miami gingen lezers op in Browns complottheorieën: dat Opus Dei als de geheime politie van de paus fungeert, dat niet de apostel Johannes op Het laatste avondmaal van Da Vinci te zien is, maar wel Maria Magdalena... En daar bleef het niet bij. Rosslyn Chapel, het Schotse vijftiende-eeuwse kerkje van Midlothian, werd overspoeld door nieuwsgierigen. In de buurt zouden, volgens de roman, tot op heden nazaten van Christus wonen, voortgesproten uit een huwelijk tussen Jezus en Maria Magdalena.

Het hoogtepunt van The Da Vinci Code speelt zich af in die Rosslyn Chapel, maar het grootste deel van de actie vindt plaats in het Louvre. Volgens een woordvoerster klampten de bezoekers begin augustus de suppoosten wel aan met vragen, maar gingen die er verder niet op in. "Het probleem is dat het om fictie gaat. Wij hebben dan ook geen antwoord op de vele vragen." (DM 3/8) Het lijkt er echter op dat de museumdirectie is gezwicht nu grote geldschieters met dollars staan aan te schuiven. En dat geld hebben ze broodnodig. Zoals de crisis met de intermittents vorig jaar toonde, zijn in Frankrijk inzake cultuursubsidies de vette jaren voorbij. Het Louvre moet momenteel 15 procent van zijn ruimte gesloten houden voor het publiek door gebrek aan personeel.

Met meer dan 10 miljoen verkochte exemplaren, waarvan 500.000 in het Frans, is in het zog van The Da Vinci Code een eigen toeristische industrie ontstaan. Maar liefst drie privé-bedrijven hebben rondleidingen opgezet rond het Louvre, het station Saint-Lazare en de Saint-Sulpicekerk. Het Louvre kon dan ook moeilijk anders dan een graantje meepikken. Het heeft nu al 150.000 euro van American Express aanvaard. "De grote Amerikaanse musea hebben zulke enorme budgetten dat ze alleen al met de rente uit de kosten kunnen komen", vertelde Christophe Monin van het Louvre. "Wij hebben dat geluk niet."

Ondertussen staat de wetenschap evenmin stil. Nadat Umberto Eco in april nog opperde dat het model voor de Mona Lisa mogelijk een travestiet was, en na de geruchten dat het een zelfportret van Da Vinci verkleed als vrouw zou zijn, stelt de Florentijnse professor Guiseppe Pallanti in zijn jongste boek Mona Lisa, mulier ingenua dat de vrouw op het schilderij Lisa Gherardini is. Ze zou de echtgenote geweest zijn van zijdehandelaar Francesco del Giocondo, die zelf een klant was van Da Vinci en leverde aan de familie Di Medici, de belangrijkste opdrachtgever van Da Vinci.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234