Woensdag 16/10/2019

Explosieve vertolkingen in pijnlijk sterk drama

De Schotse regisseur David Mackenzie kenden we al van rauwe parels als Young Adam en Hallam Foe. Andere van zijn films geraakten moeilijker het Kanaal over, maar nu kunt u weer een voltreffer van hem bekijken.

Starred Up

SOCIAAL DRAMA
Regie: David Mackenzie
Met: Jack O'Connell, Ben Mendelsohn
Duur: 106 minuten

De jonge Jack O'Connell speelt Eric, de hyperagressieve zoon van Neville, gespeeld door veteraan Ben Mendelsohn. De twee ontmoeten elkaar in de gevangenis, wat vooral Neville betreurt. Je zoon in de volwassenenafdeling terecht zien komen, het belooft niet veel goeds.

Algauw zijn we er getuige van dat de appel niet ver van de boom is gevallen. Neville ademt de subcultuur van de gevangenis door elke porie van zijn getaande, doorrookte huid. Eric schikt zich tegen de zin van Neville onmiddellijk naar de mores van het gevangenisleven. Veel hebben ze niet nodig om in hun eer gekrenkt te zijn en te ontploffen. Hun eer is dan ook het enige dat ze nog hebben, maar net dat leidt tot primitieve gewelduitbarstingen en het opzetten van wraakcomplotten. Eric is een van die extreem onberekenbare rakkers die starred up zijn geraakt: jongens die door het Britse juridische systeem zo onhandelbaar worden bevonden dat ze uit de opvoedingsinstelling worden geplukt en naar de volwassenenafdeling worden gepromoveerd.

Venijnige twist

Gevangenisdrama's - Starred Up bedient zich van alle kenmerken van het genre - hebben we nog al gezien, maar Mackenzie geeft er zijn eigen beklemmende toets aan. Hij zet de camera dicht op de personages, waardoor je tussen de rest van de gedetineerden wordt gegooid. Net als hen zie je zelden daglicht en kom je de hele film de nor niet uit. Starred Up doet denken aan Un prophête, waarin ook een leerling-mentorrelatie duidelijk maakt wat het overleven achter tralies zo goed als noodzakelijkerwijs met mensen doet.

Dat mentorschap krijgt hier een wrede, venijnige twist. Eric wil sinds de dood van zijn moeder weten wie zijn vader eigenlijk is, en waarom die hem zo heeft doen afzien door zijn afwezigheid. Neville wil dat Eric zich koest houdt en zo snel mogelijk weer op vrije voeten komt, maar zal in deze hel onvermijdelijk zijn zoon moeten leren overleven. Hij krijgt de hulp van de vrijwillige therapeut en de tegenwerking van de cipieroverste, die gespuis van de straat wil houden. Het uit de realiteit geputte script van Jonathan Asser, zelf een therapeut voor gedetineerden, de visuele vertelkunst (en de muziek) van Mackenzie en de explosieve vertolking van vooral O'Connell maken van Starred Up een pijnlijk sterk, naturalistisch drama.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234