Maandag 05/12/2022

Explosie van geweld in Marseille weegt op Franse kiescampagne

In de Franse havenstad Marseille is het aantal gewapende diefstallen sinds begin dit jaar met 40 procent toegenomen. Dagelijks worden in de stad 26 mensen op gewelddadige wijze overvallen. Terwijl de regering politieversterking stuurt, belooft het thema 'onveiligheid' zwaar op de presidentiële kiescampagne te zullen wegen.

De Provençaalse kranten lezen dezer dagen als een bevreemdende catalogus van grootstadsgeweld. In Marseille vinden dagelijks 26 gevallen van fysieke agressie plaats, werden in het eerste trimester van dit jaar al 3.000 diefstallen met geweld opgetekend, is het aantal inbraken sinds begin 2011 met 14 procent toegenomen, het aantal gewapende diefstallen met 40 procent en het aantal moorden met voorbedachten rade met 9 procent.

Dodelijke afrekeningen in volle daglicht zijn geen uitzondering meer, de drugstrafiek vreet hoe langer hoe meer cités aan. Onlangs werden, als waren het oude postkoetsen, ook een goederen- en passagierstrein aangevallen. Een openbare parking werd intussen de speeltuin van kids die elke chauffeur geld uit de zakken klopten die buitenreed. Zoveel is zeker, de feiten doen eerder aan het Napolitaanse stereotype denken dan aan Frankrijks tweede stad.

"Eind mei nog was ik getuige van een overval met kalasjnikovs", vertelt lerares Justine Lespinasse (30) aan De Morgen. "Een groep gemaskerde mannen viel de Auchan in (de oostelijke voorstad, ld) Aubagne aan. De zes hadden het gemunt op een juwelier in het inkoopcentrum. Gewonden vielen er gelukkig niet, de buit was klein en omstanders vroegen zich af of ze wel echt waren, die wapens. Maar het personeel was in schok, dat wel."

Lespinasse, die in de buurt Belle-de-Mai in het hart van Marseille woont, geeft toe dat de sfeer grimmiger geworden is, en lang niet alleen in de noordelijke banlieue die sinds jaar en dag met geweld in verband gebracht wordt. "Er branden auto's, er vinden diefstallen plaats, er is sprake van toegenomen vandalisme."

Kennelijk hebben de ordediensten de geweldgolf, een nevenproduct van de instorting van het oude maffianetwerk van de in 2000 neergekogelde grootbandiet Francis Le Belge, die een soortement monopolie uitoefende, niet zien aankomen.

"Er is een aangepast antwoord nodig van de politie," zei Jean-Claude Delage, secretaris-generaal van de politievakbond Alliance, de voorbije dagen in de pers. "We moeten erkennen dat zowel op het vlak van het verzamelen van inlichtingen als op dat van het terreinonderzoek er meer coördinatie nodig is."

Gevraagd om toelichting zei Delage ons "niet verder over deze zaak te willen communiceren", maar een feit is wel dat Parijs intussen versterking gestuurd heeft. Ook minister van Binnenlandse Zaken Claude Guéant kwam zondag naar de havenstad. "Criminelen", zwoer hij, "zullen achtervolgd, aangehouden en onschadelijk gemaakt worden."

'De president van de veiligheid'

Guéant, een van de architecten van president Sarkozy's harde veiligheidsbeleid en rechtse profilering, wil niet minder dan een schoktherapie voor Marseille, met een "ijzeren politieprefect" zoals het Elysée die na de banlieuerellen van vorig jaar ook in Grenoble posteerde of in het departement Seine Saint-Denis, ten noorden van Parijs. De minister belooft ook 140 bijkomende politieagenten naar het zuiden te sturen, die op hun beurt versterking zullen krijgen van 200 leden van de oproerpolitie CRS. De harde hand van de macht moet zichtbaar worden in de erg toeristische Vieux Port, op de centrale laan Canebière en in het noorden van de stad.

Maar echt onder de indruk is Justine Lespinasse niet. "Ik heb een hart voor deze multiculturele stad. Ik heb nooit problemen gehad met mijn buren. Ik weiger in de paranoia mee te stappen. Het is waar, ik woon zelf in een nieuw gebouw dat goed beveiligd en afgesloten is, maar dan nog. Soms heb ik de indruk dat het geweld moedwillig opgeklopt wordt. Parijse politici gebruiken onze stad als schietschijf in de aanloop naar de presidentsverkiezingen."

Gespannen is de politieke context in Marseille alleszins. Is het departement Bouches-du-Rhône een bastion van de Parti Socialiste (PS), dan is de metropool zelf in handen van de regeringspartij UMP. Terwijl Guéant zondag politieversterking kwam aankondigen, dook ook PS-presidentskandidate Martine Aubry in het straatbeeld op. "Zijn hele mandaat lang heeft Nicolas Sarkozy de onveiligheid als thema misbruikt, maar nooit heeft hij haar bestreden", aldus de Rijselse burgermoeder. "Rechts heeft de armen laten zaken. In Marseille niet meer dan elders." Volgens Aubry hebben besparingen bij de overheid ertoe geleid dat Marseille vandaag zelfs 17 procent minder politieagenten telt dan in 2007, het jaar van 'Sarko's' aantreden.

In een voorproef op wat een heus campagnethema dreigt te worden zei Aubry, overigens tot onbegrip van haar partijgenoot en concurrent voor de socialistische primaries François Hollande, 'de president van de veiligheid' te willen worden. De 10.000 banen die de voorbije jaren verloren gingen bij de politie, wil Aubry weer invoeren.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234