Zondag 23/01/2022

Experts vrezen voor nog meer gevallen van zelfdoding

Dat de meisjes in Gosselies samen zelfmoord pleegden, kan wijzen op kopieergedrag. De vrees is ook reëel dat er nog gevallen zullen volgen. 'Hoe meer er over zelfdoding wordt bericht, hoe meer jongeren het besluiten te doen', stelt Alexandre Reynders, onderzoeker aan het Centrum ter Preventie van Zelfdoding.

"Als we optimistisch zijn, zeggen we dat het toeval is dat nu weer twee tieners tot zelfdoding zijn overgegaan. Maar ik vrees eerlijk gezegd dat er meer aan de hand is", meent Alexandre Reynders. De onderzoeker ziet verschillende mogelijke oorzaken voor de recente gevallen van zelfdoding bij jongeren. Bij stressmomenten, zoals examentijd, ziet het centrum wel vaker een lichte stijging. "Extra stress kan bij jongeren die al suïcidale neigingen hebben genoeg zijn om de beslissing te nemen. Al moeten we wel oppassen met het maken van grote analyses op basis van cijfers over zelfdoding bij jongeren. Het gaat eigenlijk om een te klein aantal om echte wetenschappelijke conclusies te kunnen trekken. We moeten het dus doen met gissingen."

Een andere mogelijke oorzaak hier is kopieergedrag. Reynders: "Een bekend fenomeen bij zelfdoding. Herinner u de situatie in Wales van een tijd terug. Ook hier gaat het om jongeren die al suïcidale neigingen hadden en die door de daad van een voorganger helemaal over de streep worden getrokken. Een soort extra trigger dus. Ze denken: 'Kijk, ook zij hebben dat gezien als oplossing voor hun problemen, dus waarom wij dan niet'."

De gebeurtenissen van vorige week vrijdag, toen twee tieners zich van het leven beroofden op school, kunnen dus een rol hebben gespeeld. "Uiteraard was daar veel persbelangstelling voor. Wij vragen altijd aan de pers om zo weinig mogelijk details over de beweegredenen en de gebruikte methodes te geven. We weten uit ervaring dat vooral jongeren die zelf aan zelfmoord denken dat lezen. Het sterkt hen ook in hun overtuiging dat het de enige juiste oplossing is voor hun probleem."

Bij kopieergedrag komt het wel vaker voor dat jongeren samen met een vriend of vriendin de beslissing nemen. "Kijk naar dit geval. Die meisjes zeiden dat ze zich niet begrepen voelden. Dat horen we vaak. De enige die hen in hun ogen wel begrijpt, is die ene vriend of vriendin. Als die gaat, ga ik ook, denken ze dan."

Het is de taak van de maatschappij om alert te zijn, vindt Alexandre Reynders. "Jongeren die zelfmoord plegen, hebben vaak tal van signalen uitgestuurd. Signalen die ofwel niet opgemerkt werden, ofwel niet au sérieux genomen. Het belangrijkste is zelfmoord bespreekbaar maken, al is dat zeker niet vanzelfsprekend. Een goed gesprek kan wonderen doen. Proberen te begrijpen waarom het kind met die gedachten rondloopt ook. En professionele hulp zoeken. Dat vooral."

(CG)

Info: Zelfmoordlijn: 02/649.95.55 (gratis en anoniem nummer) of www.zelfmoordpreventie.be

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234