Vrijdag 03/04/2020

Armoedemonitor

Experts: "Vlaamse armoededoelstelling is utopisch"

Een bedelaar in Brussel. Beeld Photo News

Een op de tien Vlamingen moest in 2015 rondkomen met een inkomen onder de armoederisicodrempel. Dat blijkt uit de Armoedemonitor 2017. "Geen verrassing", volgens armoede-experts Wim Van Lancker en Ive Marx.

Het was een heisa, twee maanden geleden, toen Vlaams minister van Armoedebestrijding Liesbeth Homans (N-VA) in De zevende dag beweerde dat de armoedecijfers waren gedaald. Homans dacht naar de cijfers van 2015 te verwijzen, maar het bleek uiteindelijk om die van 2014 te gaan. Nu, twee maanden later, zijn de cijfers van 2015 er wel in de nieuwe Armoedemonitor.

Daarin zijn de verschillen tussen ouderen en jongeren groot. Zo zagen 65-plussers hun gemiddelde armoede dalen met bijna 10 procent in de afgelopen tien jaar. "Niet zo gek", vindt Van Lancker. "De babyboomgeneratie is de eerste generatie ouderen die doorgaans een dubbel inkomen heeft gehad. Dat levert ook een dubbel pensioen op", verklaart de armoede-expert. Ook Ive Marx ziet de oorzaak voor de dalende armoede bij de dubbele pensioenen. Ook benadrukt hij dat de pensioenen hoger geworden zijn in de afgelopen jaren.

Grote kloof

Bij jongeren ziet hij een andere tendens. "Mensen die moeten rondkomen van een leefloon, ontvangen ongeveer 880 euro per maand, terwijl de armoedelijn op 1.083 euro per maand ligt. Die kloof is groot", aldus Marx. Het risico is volgens hem het grootst onder alleenstaande ouders en werkende armen die van hun inkomen niet kunnen rondkomen. "Daar liggen tendensen onder. De risico’s op armoede nemen toe onder jongeren, terwijl ze afnemen onder ouderen", verklaart de armoede-expert.

Van Lancker is vernietigend over de Vlaamse doelstelling om kinderarmoede aan te pakken. Volgens de Armoedemonitor moet het aantal kinderen uit een gezin dat onder de armoedegrens leeft, afnemen van 150.000 kinderen in 2015 naar 60.000 in 2020. "Volstrekt utopisch", noemt Van Lancker de doelstelling. "Als je ziet dat de algemene rijkdom en lonen stijgen, maar dat de armoede stabiel blijft, betekent dat dat de regering niets doet om armoede structureel aan te pakken."

Weinig Vlaamse pogingen

Beide experts nuanceren de mogelijkheden van de Vlaamse regering om armoede structureel aan te pakken. "Veel wordt federaal geregeld, zoals de sociale zekerheid en uitkeringen", klinkt het. Toch zien ze ook weinig Vlaamse pogingen om de armoede aan te pakken.

"Armoedebestrijding is een prioriteit", zo reageert Homans via haar woordvoerder Toon De Bock. "De recente voortgangsrapportage van het Vlaams actieplan voor armoedebestrijding toon aan dat we op schema zitten. Maar dat neemt niet weg dat het plan eventueel nog versterkt kan worden." Homans gaat echter niet dieper in op het probleem van de kinderarmoede.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234