Vrijdag 18/06/2021

Armoede

Experts uiten kritiek op uitspraken Homans over toename kinderarmoede

Vlaams minister van Armoedebestrijding Liesbeth Homans (N-VA).  Beeld BELGA
Vlaams minister van Armoedebestrijding Liesbeth Homans (N-VA).Beeld BELGA

Vlaams minister van Armoedebestrijding Liesbeth Homans (N-VA) ziet in de toename van het aantal vluchtelingen één van de oorzaken van de stijging van de kansarmoede-index. Volgens onder andere armoedespecialist Wim Van Lancker (KU Leuven) kan Homans haar uitspraak niet staven met cijfers.

Homans reageerde in een mededeling op de bekendmaking van de index door Kind & Gezin. Daaruit blijkt dat het aantal kinderen dat in Vlaanderen in kansarmoede wordt geboren, blijft stijgen.

Volgens de minister doet de Vlaamse regering heel wat inspanningen, maar worden die ingehaald door de maatschappelijke omstandigheden. "Niemand beweert uiteraard dat de stijging van de index een goede evolutie is, maar sinds 2008 zijn er toch een aantal maatschappelijke trends en externe factoren die een impact hebben, zoals bijvoorbeeld de economische crisis, de vluchtelingencrisis en de lage arbeidsparticipatie van vrouwen van buitenlandse origine."

(lees verder onder de tweet)

De minister wijst erop dat in 2017 65,1 procent van de kinderen die opgroeien in kansarmoede een moeder heeft die bij haar geboorte niet de Belgische nationaliteit had. "We stellen vast dat vele moeders van deze kinderen vluchtelingen zijn uit bijvoorbeeld Syrië en Afghanistan. Sinds 2014 is het aandeel van hun kinderen binnen alle kinderen in kansarmoede gestegen met bijna 38 procent", klinkt het in de mededeling.

"Kwalijke framing"

Op Twitter reageert armoedespecialist Wim Van Lancker misnoegd op de mededeling van Homans en een tweet van N-VA ondervoorzitter Sander Loones. Van Lancker ziet geen bewijzen die haar uitspraken staven. Op Twitter vraagt hij daarnaar, maar krijgt hij geen duidelijk antwoord van Homans. Hij krijgt bijval van doctoraatsonderzoeker onderwijsrecht Johan Lievens (KU Leuven). Ook hij uitte kritiek op de link die Homans legt tussen de vluchtelingencrisis en de toegenomen kinderarmoede.

De woordvoerder van Homans stelt in een reactie dat "vooraleer men oordeelt zonder kennis van zaken, beter eerst heel het volledige rapport doorneemt met de duiding bij de cijfers". Het verslag op de website van Kind en Gezin, waarin met geen woord over vluchtelingen wordt gerept, zou niet het volledige rapport weergeven.

(lees verder onder de tweets)

"Framing"

Loones legde op Twitter de link tussen de toename van kansarmoede in Koksijde en de opening van een opvangcentrum in 2015. Van Lancker omschrijft het als "framing van de meest kwalijke soort". Tegen deze krant stelt de armoedespecialist dat de Kind en Gezin-index al tien jaar in stijgende lijn gaat. "Met dit regeringsbeleid kun je geen daling verwachten. Er gebeurt niet wat moet gebeuren."

(lees verder onder de tweets)

Eerder al kritiek

Vorig jaar in februari kwam Homans al in het oog van de storm terecht na uitspraken over dalende armoedecijfers. Zij zag toen een positieve trendbreuk dankzij haar beleid. Het rapport dat ze aanhaalde steunde echter vooral op cijfers uit 2014, terwijl Homans pas in juli 2014 de eed aflegde als minister.

Specialisten stelden destijds al dat het armoederisico niet daalde, integendeel: dit blijft stabiel en neemt zelfs toe voor kinderen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234