Donderdag 28/10/2021

Experts uit Bush-tijdperk keren zich tegen Trump

In het aanzwellende koor van Trump-critici uit Republikeinse hoek hebben zich vijftig deskundigen op buitenlandgebied gevoegd. De kandidaat doet hen af als 'Washingtonse elite'.

Vijftig vooraanstaande Republikeinse Amerikanen hebben in een open brief gewaarschuwd voor een eventueel presidentschap van Donald Trump. "We zijn ervan overtuigd dat hij een gevaarlijke president zou zijn, die de nationale veiligheid en het welzijn van ons land op het spel zou zetten."

Daarmee voegen zij zich bij de andere stemmen in het anti-Trump-kamp, dat in de relletjes en ruzietjes van vorige week het definitieve bewijs ziet dat de vastgoedmagnaat ongeschikt is als hoogste commandant van het land. De afgelopen dagen hebben verscheidene Republikeinse politici en donoren aangekondigd op Hillary Clinton te gaan stemmen, of zich afzijdig te zullen houden.

De brief is afkomstig van voormalige ministers van Binnenlandse Veiligheid (Michael Chertoff, Tom Ridge), staatssecretarissen van Buitenlandse Zaken en Defensie (William H. Taft, Robert Zoellick), inlichtingendirecteuren (Michael Hayden, John Negroponte) en veiligheidsadviseurs (Meghan O'Sullivan, Dan Price) uit verschillende regeerperioden. De nog levende Republikeinse ministers van Buitenlandse Zaken (Henry Kissinger, George Schultz, James Baker, Colin Powell en Condoleezza Rice) hebben de brief evenwel niet onderschreven.

De kritiek uit de buitenlandhoek is niet nieuw. In maart stuurden rechtse oud-politici en -adviseurs, onder wie een aantal van de huidige auteurs, ook al een open brief de wereld in. Destijds richtten ze zich op de inhoud: zijn 'agressieve handelsoorlogen', zijn 'omarming van marteling', zijn 'hatelijke anti-moslimretoriek', zijn 'inconsistente gedraai van isolationisme naar militair avonturisme' en zijn 'muur langs de zuidgrens, die getuigt van minachting voor Mexico'.

Nu richten de critici zich op de persoon. "De heer Trump mist het karakter, de waarden en ervaring om president te zijn. Hij verzwakt het morele gezag van Amerika als leider van de vrije wereld. Hij lijkt basale kennis van, en geloof in de Amerikaanse grondwet, Amerikaanse wetten en Amerikaanse instituties te ontberen, inclusief religieuze tolerantie, journalistieke vrijheid en onafhankelijke rechtspraak."

De meeste ondertekenaars stammen uit de tijd van president George W. Bush, en dat is meteen ook hun zwakke plek. De (bijna allen) mannen zijn in grote mate verantwoordelijk voor de inval in Irak, een oorlog waar Trump, heel on-Republikeins, al een half jaar tegen ageert.

"Zij zijn degenen van wie het Amerikaanse volk antwoorden verwacht op de vraag waarom de wereld zo'n puinhoop is", schreef Trump in een reactie. "Wij danken hen dat ze zich bekend hebben gemaakt, zodat iedereen in het land weet wie schuld heeft aan het feit dat ze van de wereld zo'n gevaarlijke plek hebben gemaakt."

De ondertekenaars van de brief zeggen ook grote twijfels te hebben over Clinton. Sommigen zullen desalniettemin op haar stemmen. Over een andere optie, de voormalige CIA-spion en huidige beleidsmedewerker Evan McMullin die zich maandag als standaard Republikeins alternatief voor Trump presenteerde, maakten de auteurs geen woorden vuil.

Haviken

Trump zelf probeerde maandag op economisch gebied weer aansluiting te vinden bij de partij, door zijn economische programma van belastingverlaging en deregulering onder de aandacht te brengen. Op buitenlandgebied blijft hij echter ver af staan van de Republikeinse haviken. Hij bewondert Poetin, valt NAVO-partners af die niet genoeg zouden uitgeven aan hun eigen bescherming, vraagt zich regelmatig af waarom kernraketten niet zouden kunnen worden ingezet en bepleit een terugtrekking van troepen uit Azië.

Dat een groep establishment-Republikeinen nu kritiek heeft, is dan ook geen verrassing, ook niet voor Trump. Ze passen perfect bij zijn verhaal van de outsider. Trump beschouwt hen als "niets meer dan de mislukte Washingtonse elite die zich aan de macht probeert vast te klampen".

Juist dat sentiment is de belangrijkste reden voor veel van zijn kiezers om op Trump te stemmen. Maar aan hen heeft Trump in november niet genoeg: hij moet ook de gematigde Republikeinen en onafhankelijke kiezers aan zijn kant zien te krijgen. De peilingen wijzen erop dat hij daar moeite mee heeft.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234