Vrijdag 20/05/2022

Verslaving

Experts: "Ronnie Flex inspireert jongeren om af te kicken van wiet"

Ronnie Flex . Beeld ANP Kippa
Ronnie Flex .Beeld ANP Kippa

"Ben ff gaan afkicken in rehab..." Met die woorden kondigde rapper Ronnie Flex (25), die in 2015 met het nummer Drank & Drugs doorbrak bij het grote publiek, maandag op Instagram aan begeleiding te zoeken om van zijn wietverslaving af te komen. Het traject duurt een week, laat zijn management weten. In hetzelfde bericht riep Ronnie Flex zijn fans op hem berichten te sturen, iets waar ze massaal gehoor aan gaven.

Peter de Graaf en Maaike Vos

"Goed bezig broertje, je bent een voorbeeld voor al je volgers", zo klinkt het op Twitter. "Haters weten niet hoe sterk je moet zijn om te doen wat jij doet", steekt een andere fan hem een hart onder de riem. Maar er klinkt hier en daar ook kritiek. "Wiet is de enige drug waaraan mensen niet doodgaan en dat weet je", schrijft iemand in het Engels. Een andere Twitteraar verwijt hem aandacht te vragen over de ruggen van tienermeisjes met zijn 'zogenaamde' wietverslaving.

Wietverslaving

"Ik denk dat hij veel jongeren gaat inspireren om ook wat aan hun wietverslaving te doen. Ze kijken tegen hem op en ambiëren zijn levensstijl. Hij is een rolmodel", zegt Tewatha Muller, expert digitale jongerencultuur bij het Nederlandse Bureau Jeugd & Media. Ze ziet dat jongeren een wietverslaving vaak onderschatten en prijst de openheid van Ronnie Flex. "Elke dag een joint roken wordt als iets normaals gezien. Hij zegt nu dat wiet niet iets is waar je zo mee kunt stoppen, maar een echte verslaving. Veel jongeren zullen hierdoor opener worden en daar prijs ik hem voor."

Ronnie Flex, die eigenlijk Ronell Plasschaert heet, stopte na zijn deelname aan Expeditie Robinson in 2015 al eerder tijdelijk met wiet roken. Deze zomer liet hij aan het Jeugdjournaal weten nog steeds te blowen. "Maar ik ga wel stoppen. Het is niet goed man." In hetzelfde interview gaf hij aan dat hij vond dat rappers niet altijd het goede voorbeeld hoeven te geven. "Mark Rutte moet een voorbeeld zijn. Een muzikant moet gewoon muziek maken en mensen prikkelen met muziek."

Muller erkent dat en stelt dat hij aan niemand verplicht is een maatschappelijke rol op zich te nemen. "Maar hij doet het toch, omdat hij snapt hoeveel invloed hij heeft op een grote groep jongeren. Dat vind ik bewonderenswaardig."

Radio 538, de grootste Nederlandse radiozender, dacht met een campagne waarmee ze rekeningen van luisteraars betalen handig in te kunnen haken op de openhartigheid van de populaire rapper. "Jointje te veel gerookt? Afkicken in privékliniek? Hier met je rekening, 538 betaalt", twitterde de zender. Nadat fans lieten weten niet gediend te zijn van reclame over de rug van hun favoriete artiest, verwijderde 538 de tweet. Rapper Raymzter, die meer dan 15 jaar geleden een hitje scoorde met het nummer "Kut Marokkanen", bekritiseerde Ronnie Flex openlijk. "Eerst liedjes maken over drank & drugs, die shit verheerlijken naar je fans toe en daarna jezelf laten opnemen om af te kicken? En je fans dan die nu verslaafd zijn?" Later voegde hij eraan toe wiet 'geen fokking drugs' is, maar 'een plant'.

"Ik denk niet dat jongeren meer drank en drugs gebruiken vanwege dat liedje", reageert Muller. Volgens haar zijn er genoeg nummers die foute teksten bevatten en maar weinig rappers die eerlijk durven toegeven dat het niet goed met ze gaat. "Dat is uniek en daardoor raken fans meer geïnspireerd dan door een songtekst over drank en drugs."

Vier vragen over wietverslaving

1. Wiet - dat was toch die onschuldige softdrug waaraan je niet verslaafd kon raken?

Dat werd vroeger wel gedacht. Toen werd zelfs onderscheid gemaakt tussen middelen die fysiek verslavend waren, zoals heroïne en alcohol, en middelen die hoogstens geestelijk verslavend zouden zijn, zoals cannabis (wiet en hasj). Dat onderscheid stond zelfs aan de basis van het gedoogbeleid in Nederland: een strikte scheiding tussen 'gevaarlijke' harddrugs en 'onschuldige' softdrugs. Maar inmiddels weet de verslavingszorg beter: ook blowers kunnen zwaar verslaafd raken, waardoor hun leven ernstig ontregeld wordt. De wiet is zijn onschuld verloren.

"Vijftien jaar geleden kon je bij een verslavingskliniek niet aankomen met een cannabisverslaving", zegt Daan van der Gouwe, drugsonderzoeker bij het Nederlandse Trimbos Instituut. "Je werd gewoon weggelachen. Cannabis werd lange tijd gezien als een onschuldig middel."

Door voortschrijdend inzicht is die beeldvorming sinds pakweg de eeuwwisseling gekanteld. Steeds meer cannabisverslaafden meldden zich bij de verslavingsklinieken, die gerichte afkickprogramma's gingen aanbieden. Een rol speelt ook dat het langer duurt voordat een blower verslaafd is aan wiet of hasj dan dat een junkie verslaafd raakt aan heroïne.

De sterkte van de wiet, waarin het aandeel van de werkzame stof THC sinds de eeuwwisseling fors is toegenomen, kan eveneens van invloed zijn. Maar blowers kunnen ook verslaafd raken aan lichtere soorten wiet en hasj.

2. Hoe raak je verslaafd aan cannabis?

In het algemeen is cannabis minder verslavend dan heroïne, cocaïne of nicotine. "Maar het risico van afhankelijkheid neemt toe bij langdurig frequent gebruik en gaat vaak samen met afhankelijkheid van andere middelen", aldus de Nationale Drug Monitor.

Toch raakt niet elke stevige blower in de problemen. De een is verslavingsgevoeliger dan de andere. Verslaving kan te maken hebben met aangeboren gedrag, maar ook met levensomstandigheden. Het gaat bovendien niet alleen om het middel, maar ook om het brein: de zucht naar dat (relaxte) gevoel. Mensen kunnen ook verslaafd zijn aan gokken.

Uit onderzoeken blijkt dat één op de tien cannabisgebruikers verslaafd raakt. Die kans is zelfs één op zes wanneer hij of zij als tiener begon met blowen. Jongeren zijn dus waarschijnlijk kwetsbaarder voor 'cannabisafhankelijkheid' dan ouderen.

Ronnie Flex. Beeld ANP Kippa
Ronnie Flex.Beeld ANP Kippa

3. Hoe ziet een afkickprogramma voor cannabisverslaafden eruit?

Dat verschilt per persoon, afhankelijk van de ernst en omstandigheden van de verslaving. Heeft een wietverslaafde nog wel een redelijk normaal leven - school, op sociaal gebied, sport - dan wordt hij meestal ambulant behandeld. De zwaardere gevallen worden klinisch behandeld, met een opname in de verslavingszorgkliniek.

De behandeling begint met een 'detox' ofwel ontgifting. "Het cannabisgebruik wordt direct stopgezet", vertelt psycholoog Linda Hartman. Dat wordt ondersteund met medicatie, want "opeens komt alles dat voorheen gedempt was keihard naar boven." Vooral met het 'rustgevende' slaapmiddel diazepam worden de ontwenningsverschijnselen bestreden.

4. Kan de rehab van rapper Ronnie Flex een voorbeeld zijn voor andere cannabisverslaafden?

"Dat kan zeker een positieve invloed hebben", meent drugsonderzoeker Van der Gouwe van het Trimbos. De rapper, bekend van 'drank en drugs', die openlijk de joints afzweert en in een privékliniek probeert af te kicken, kan een voorbeeldfunctie vervullen. Psycholoog Linda Hartman beaamt dat: "Ronnie Flex is vooral onder 18-minners een idool met een grote bekendheid. Het is goed dat hij het probleem van cannabisverslaving zo bespreekbaar maakt."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234