Zondag 12/07/2020

Gezondheidszorg

Experts pleiten voor hervormingen gezondheidszorg: “Er zullen heilige huisjes sneuvelen”

Beeld Hollandse Hoogte / Koen Verheijden

Schaf de ereloonsupplementen af. Zorg voor een maximumfactuur in ouderen- en thuiszorg. En betaal onnodige bezoeken aan spoed niet langer terug. Die aanbevelingen doen twaalf gezondheidsexperts in een nieuwe visienota.

Waar moet de gezondheidszorg over twintig jaar staan? Die vraag proberen twaalf ‘voortrekkers in de zorg’ te beantwoorden in Helping people live the healthiest lives possible. Deze visienota wordt vandaag voorgesteld, maar kon De Morgen al inkijken. 

De nota ontstond vanuit zorgen over de toekomst die onder meer toplui van ziekenhuizen, het Wit-Gele Kruis en de Algemene Pharmaceutische Bond delen. “We staan, door de vergrijzing, innovatie en digitalisering, voor nooit geziene uitdagingen, maar we zijn helemaal niet klaar om deze aan te gaan”, klinkt het. Volgens de experts is het vijf voor twaalf. “Willen we de zorg kwalitatief, duurzaam, menswaardig, betaalbaar en toegankelijk houden, dan is directe actie nodig.” 

In een 55 pagina’s tellend document doen ze concrete aanbevelingen. Zo willen ze de ereloonsupplementen die patiënten bij een opname in een eenpersoonskamer moeten betalen, op termijn volledig afgeschaft zien. Ook deconventioneren kan voor hen niet meer. Dat betekent dat artsen in de toekomst niet langer vrij hun prijs mogen bepalen, maar enkel nog tarieven kunnen hanteren die met de ziekenfondsen en de overheid overeengekomen zijn.

“Er zullen heilige huisjes moeten sneuvelen”, zegt professor gezondheidseconomie Lieven Annemans (UGent), die meewerkte aan de nota. Het lastigst is volgens hem de hervorming van het huidige betalingssysteem, dat vooral op prestaties gericht is en te weinig op kwaliteit. “Voor artsen zal dat psychologisch een grote verandering zijn”, erkent mede-auteur en gedelegeerd bestuurder van het UZ Brussel Marc Noppen. “Maar dat betekent niet noodzakelijk dat hun inkomen zal veranderen.” Dat is volgens hem niet gebeurd in de buurlanden waar vergoedingen vooral op kwaliteit en niet op productiviteit zijn gericht.

Remgeld volgens meerwaarde

De experts willen dat minder mensen uit de boot vallen en roepen op tot meer solidariteit. “Dat kan bijvoorbeeld met een maximumfactuur in de ouderen- en thuiszorg”, schrijven ze. Ook pleiten ze voor het invoeren van remgeld volgens meerwaarde. “Voor zorg zonder meerwaarde dient de burger meer zelf te betalen, voor waardevolle zorg betaalt hij minder.” Op die manier moeten preventieve zaken als rookstopbegeleiding, dieetondersteuning of psychotherapie beter betaalbaar worden, stelt Pieter Van Herck van werkgeversorganisatie Voka. “Overgebruik , bijvoorbeeld op vlak van geneesmiddelen en medische beeldvorming, kunnen we zo tegengaan.” 

Maar hoe uitvoerbaar zijn de aanbevelingen? “Ik wil niet pretenderen dat met deze nota alles opgelost is”, zegt Annemans. “Ik kan ook niet zeggen of het honderd procent haalbaar is. Maar als twaalf mensen met heel verschillende achtergronden tot één tekst kunnen komen, dan moet er toch iets mogelijk zijn.” CM-voorzitter Luc Van Gorp voegt toe dat er weinig keuze is. “Het huidige model is ook niet houdbaar.”

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) wil voorlopig niet reageren op de visienota. Ze wil die eerst lezen. De zorgexperts stellen dat hun nota geen kritiek aan haar adres is. “Ze is de juiste weg ingeslagen, maar het is tijd om nu een versnelling hoger te schakelen.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234