Donderdag 23/03/2023

Analyse

Experts ongerust over coronamutatie: ‘Test kinderen wekelijks’

Archiefbeeld ter illustratie. Beeld Wouter Van Vooren
Archiefbeeld ter illustratie.Beeld Wouter Van Vooren

De meer besmettelijke Britse virusvariant blijft zorgen baren. Experts pleiten voor een versneld vaccinatieschema en Herman Goossens, voorzitter van de taskforce testing, denkt erover na om wekelijks te testen op school.

Michiel MartinStavros Kelepouris en Yannick Verberckmoes

Sedert september verspreidt de nieuwe virusvariant B.1.1.7 zich in in het Verenigd Koninkrijk. Vooral in zuidoost-Engeland en Londen zorgde de mutatie voor een sterke toename in het aantal besmettingen. Aan menselijk gedrag alleen, zoals een verhoogde mobiliteit in de streek, is die toename niet te wijten, stellen verschillende onderzoeksteams. Alle signalen wijzen erop dat de mutatie besmettelijker is dan de gekende varianten.

Hoewel de mutatie nog niet wijdverspreid is op het Europese vasteland, doken er in heel wat landen – waaronder België – al een aantal gevallen op. In Nederland is de variant bijvoorbeeld bij elf personen gevonden. Meerdere van die personen zijn niet in Engeland geweest.

Heel wat experts maken zich grote zorgen over de situatie. Een scenario waarbij Britse toeristen bijvoorbeeld in de Zwitserse skioorden uitbraken veroorzaken, is niet ondenkbaar. Dan dreigt er, net zoals in de krokusvakantie, een import via Belgische toeristen en mogelijk een derde golf die nog groter is dan de vorige, zeggen verschillende experts.

Strategie omgooien

Op de dag dat de 96-jarige Jos Hermans als eerste Belg het Pfizer-vaccin kreeg toegediend, klonk de vraag dan ook steeds luider: moeten we de vaccinatiestrategie niet omgooien en met één dosis in plaats van twee per persoon starten? Vaccinoloog Pierre Van Damme (UAntwerpen) opperde dat idee al op zondag. Op die manier zouden we sneller tot groepsimmuniteit kunnen komen en zo blijven er ook minder mensen over in wie het virus kan muteren.

Dat idee krijgt ruggensteun van andere experts. “Als varianten hier voet aan wal krijgen, dreigen ze voor extra problemen te zorgen”, zegt viroloog Johan Neyts (KU Leuven), die eveneens verwijst naar de zeer besmettelijke Zuid-Afrikaanse variant. “Is het dan niet beter om zo veel mogelijk mensen al te beschermen tegen de infectie?”

“Puur immunologisch zie ik er daar geen bezwaar tegen”, zegt ook professor Geert Leroux-Roels (UGent). Na één dosis zou het Pfizer-vaccin al bijna 90 procent bescherming geven, zo blijkt bij een beperkte testgroep. Het euvel zit volgens Leroux-Roels vooral bij de regelgevende autoriteiten: de goedkeuring van het Europees Geneesmiddelenagentschap is gebaseerd op de afspraak dat het vaccin twee keer wordt toegediend met 21 dagen ertussen.

Beslissing binnen drie weken

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) vroeg reeds aan de taskforce vaccinatie om de wenselijkheid van het idee vanuit medisch oogpunt te onderzoeken. Binnen de drie weken moet er een beslissing komen, want dan zullen de eerste gevaccineerden normaal een tweede dosis krijgen. “Ik heb daarnaast ook de opdracht gegeven aan het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen om dit juridisch te bekijken”, vertelde Vandenbroucke bij HLN Live.

Hoewel harde bewijzen ontbreken, zijn er bovendien indicaties dat de Britse variant kinderen makkelijker infecteert. Als voorzitter van de taskforce testing wil Herman Goossens nadenken over een performanter testbeleid: “Als de scholen openblijven, moeten we leerkrachten en leerlingen wellicht op grote schaal testen.”

Leerlingen en leerkrachten zouden volgens hem wekelijks een speekselstaal kunnen inleveren, dat via een PCR-test geanalyseerd kan worden.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234