Zaterdag 10/04/2021

Experts hekelen zwijgplicht van anti-oorlogsactivisten

undefined

Brussel

Eigen berichtgeving

Juridische specialisten plaatsen vraagtekens bij de wijze waarop twee activisten, gesteund door het Forum voor Vredesactie, door het gerecht monddood gemaakt worden (DM 8/3).

Op 16 februari lieten elf vredesactivisten een trein met Amerikaans oorlogstuig aan boord stoppen. De politie kwam ter plaatse en arresteerde de actievoerders. Negen van hen werden na verhoor vrijgelaten. De twee anderen verdwenen achter slot en grendel om pas vorige week, na zestien dagen, uit de cel te komen. De Gentse kamer van inbeschuldigingstelling (KI) koppelde aan hun vrijlating de voorwaarde dat ze niet met de pers mogen praten. Ook niet via hun advocaat.

"De raadkamer of de KI koppelen vaker voorwaarden aan een vrijlating, maar die moeten conform de grondwet en het EVRM zijn", zegt professor Chris Van den Wyngaert, strafrechtspecialiste, rechter bij het VN-tribunaal en bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. "Een beperking van de vrijheid van meningsuiting opleggen, zoals hier gebeurt, kan, maar enkel om gegronde redenen. De vraag of daar in deze zaak wel sprake is, lijkt me zeer terecht."

Ook voor advocaat Luc Walleyn is de maatregel niet evenredig tot het doel. "Voorwaarden worden opgelegd om te verhinderen dat het tot een herhaling van de feiten komt of om de openbare orde te vrijwaren. Ik zie niet goed in hoe het beknotten van de vrije meningsuiting daar in deze zaak toe kan bijdragen. De opgelegde voorwaarden zijn volgens mij dan ook niet verenigbaar met de grondwet en het EVRM."

Ook CD&V-justitiespecialist Tony Van Parys vindt de opgelegde voorwaarde 'bijzonder verregaand'. "Niet praten met de pers is een duidelijke beknotting van de vrije meningsuiting. Ik zou me nog kunnen voorstellen dat de KI als voorwaarde zou meegeven dat de betrokkenen in de pers niet mogen aansporen tot geweld, maar dit lijkt me meer dan te ver gaan. Zeker wanneer ook de advocaten niet mogen praten met de pers ontneem je iemand elke mogelijkheid om zich publiek te verdedigen."

Voor Van Parys past de uitspraak in de sfeer van 'algemene overreactie tegenover alles wat te maken heeft met de transporten van Amerikaans legermateriaal'. "De wijze waarop de vredesmanifestanten in Melsele zijn aangepakt is buiten elke proportie. Ik sta achter de internationale aanpak van ons land in de Irak-crisis, maar dit soort zaken staat daar volledig haaks op."

In De zevende dag deed premier Guy Verhofstadt het optreden van de ordediensten tegenover vredesmanifestanten af als een gevolg van de verwarring over de richtlijnen die de politie heeft gekregen van minister van Binnenlandse Zaken Duquesne (MR). "Ik heb de circulaire gezien en die zegt dat manifestaties kunnen, maar dat die ordentelijk moeten verlopen. Je vastketenen bijvoorbeeld kan niet." (ToC)

'In strijd met Verdrag rechten van de mens'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234