Donderdag 09/02/2023

Belangrijk nieuwsZaak Chovanec

Experts burgerlijke partijen onderschrijven nieuwe expertise in zaak-Chovanec niet

Jozef Chovanec stierf op 28 februari in het ziekenhuis, drie dagen na een politie-interventie in een cel op de luchthaven van Charleroi.  Beeld rv
Jozef Chovanec stierf op 28 februari in het ziekenhuis, drie dagen na een politie-interventie in een cel op de luchthaven van Charleroi.Beeld rv

RTL Info bericht over een nieuwe expertise in de zaak-Chovanec waaruit zou blijken dat de man overleed als gevolg van de slagen die hij zichzelf toebracht en niet als gevolg van het gedrag van de agenten of hulpverleners. ‘Wij weten van niets’, zegt de advocaat van de weduwe van Chovanec aan De Morgen. Ook de aangestelde experts door onder meer de weduwe zeggen nu officieel van niets te weten.

Redactie

Wat is de zaak-Chovanec?

Jozef Chovanec stierf op 28 februari 2018 in het ziekenhuis, drie dagen na een politie-interventie in een cel op de luchthaven van Charleroi. De 38-jarige man wou een vlucht nemen naar Slovakije, maar gedroeg zich agressief en werd opgepakt.

Vorig jaar lekten videobeelden van in de politiecel uit, waarop de man zich ‘s nachts tot bloedens toe met zijn hoofd tegen de celdeur gooit. Daarna is te zien hoe de 38-jarige Slovaakse zakenman in bedwang wordt gehouden door agenten en hoe zijn gezicht bedekt wordt met een deken vooraleer hij een kalmeringsmiddel krijgt toegediend, maar ook hoe de betrokken politieagenten lachen en één van hen een Hitlergroet maakt.

Volgens de expertise, die door de burgerlijke partijen zouden zijn aangewezen, stierf de man aan een hersenletsel als gevolg van het feit dat hij met zijn hoofd tegen de celdeur bonkte, aldus RTL Info. Hij werd volgens die info niet verstikt door de agenten. “Er werden geen sporen aangetroffen van een tekort aan zuurstof”, zou de expertise stellen.

Ann Van de Steen, de advocaat van de weduwe van Chovanec, reageert bij De Morgen op het nieuws. “Wij zijn verbouwereerd en weten van niets. Ik wil benadrukken dat we op geen enkele wijze kennis hebben genomen van het rapport waaruit wordt geciteerd. Noch een voorverslag, noch een eindrapport, werd overgemaakt aan de advocaten van de familie of aan de door hen aangestelde deskundigen. Zelfs het bestaan van een dergelijk rapport werd ons nooit gemeld.”

“Onze experts zijn niet geïnformeerd over het rapport dat zogenaamd de ronde doet. Zij kennen het bestaan en de inhoud er niet van. De conclusies die professor Dr. Wim Van De Voorde, onze expert, heeft gelezen in de pers onderschrijft hij dan ook niet. Die conclusies maken vanuit wetenschappelijk oogpunt zelfs helemaal geen steek.”

Volgens Van de Steen is er op haar verzoek de voorbije maanden een nieuwe medische analyse van het dossier bevolen. “De reconstructie moet nog plaatsvinden, onze experts moeten op basis daarvan nog een eindverslag maken. Vanzelfsprekend zullen alle betrokken experts hierbij aanwezig zijn en zullen diverse hypotheses aan bod komen tijdens deze reconstructie. Wie vandaag al een eindconclusie formuleert doet dan ook een voorafname op deze reconstructie”, klinkt het.

De advocate vindt het nieuws zelfs ‘schadelijk’ voor het dossier: “Het is opmerkelijk dat de advocaten van de agenten blijkbaar meer weten dan wij. Als het parket denkt dat er geen reconstructie meer nodig is, mogen ze ons zeker uitnodigen in de rechtszaal. Hun psychologische oorlogsvoering bewijst dat ze geen poot hebben om op te staan.”

“Indien bovendien zou blijken dat een rapport werd opgesteld zonder de reconstructie af te wachten en zonder medeweten van de experts die werden aangeduid door de familie van het slachtoffer, is dit een bijzonder ernstig incident. Dit doet ernstige vragen rijzen over de opzet van de reconstructie en de objectiviteit waarmee het onderzoek wordt gevoerd”, aldus nog Van de Steen.

De reconstructie vindt plaats op 27 en 28 september.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234