Vrijdag 16/04/2021

Expertenverslag over crash van bank-verzekeraar is klaar, tijd voor onderhandelingen nu aangebroken

undefined

Beetje hoop voor aandeelhouders Fortis

Het lang verwachte expertenverslag over de crash van Fortis bevestigt dat de overheid correct heeft gehandeld in de aanpak van de crisis bij de bank-verzekeraar. Toch dringen de experten aan om nieuwe onderhandelingen te openen over de Fortisdeal met BNP Paribas.

door Johan Corthouts

BRUSSEL l BNP Paribas waarschuwt dat er weinig marge is voor nieuwe onderhandelingen. 'We houden vast aan de deal die we in oktober met de overheid hebben gesloten', zegt een woordvoerster.

Het verslag van experten, onder wie de vroegere topman van KBC Remi Vermeiren, was besteld door het hof van beroep. De rechters wilden weten of de verkoop van Fortis begin oktober op een correcte manier was gebeurd. Ontevreden aandeelhouders maakten bezwaar tegen de wijze waarop hun instelling door de Belgische overheid en met goedkeuring van de bestuurders van de Fortis Holding was ontmanteld.

De experten komen in een voorlopig verslag tot de conclusie dat er weinig aan te merken valt op de verkoop van de Nederlandse tak van Fortis aan de Nederlandse staat en de verkoop van driekwart van de Belgische bankactiviteiten en de volledige Belgische verzekeringstak aan de Franse groep BNP Paribas. Die laatste deal gebeurde tegen "harde, maar aanvaardbare voorwaarden".

Op een ogenblik dat Fortis aan de rand van de afgrond bengelde was de deal met BNP Paribas te verkiezen boven de piste van een 'stand alone', waarin de overheid alleen verder zou gaan met de bank, zeggen de experten.

Minister van Financiën Didier Reynders (MR) was er gisteren als de kippen bij om het verslag toe te juichen. "Ik stel enkel vast dat de experts de houding van de Belgische staat bevestigen," zegt hij. Ook Jan-Michiel Hessels, waarnemend voorzitter van de raad van bestuur van Fortis Holding, toonde zich opgetogen. "De experten concluderen dat de Raad van Bestuur redelijk, logisch en in het maatschappelijk belang heeft gehandeld."

Nieuwe deal graag

Hessels riep de Belgische regering en BNP Paribas op om nu te onderhandelen over een nieuwe deal. De experten doen in hun verslag daarover immers enkele voorstellen. Ze vragen dat een kwart van de Belgische bank- en verzekeringsactiviteiten van Fortis wordt ondergebracht bij de holding. Op die manier krijgen de aandeelhouders, die zware verliezen leden door de crash van Fortis, toch nog een stukje van hun centen terug.

Ook vragen de experten dat een aantal financiële afspraken met BNP Paribas, onder meer over de miljarden aan converteerbare obligaties, worden herzien.

"We verwachten dat alle partijen zullen proberen om zo ver mogelijk te gaan in de onderhandelingen," zegt Hessels. "Maar de aandeelhouders zullen wel hun verwachtingen moeten bijstellen. Hopelijk draagt het expertenverslag bij tot een meer rationele discussie."

De overheid zegt bereid te zijn te praten met BNP Paribas en de Raad van Bestuur over een aanpassing van de deal. Maar veel ruimte tot onderhandelingen is er niet. Bij de regering bestaat er weinig bereidheid om de deal voor de aandeelhouders te verbeteren.

Ook BNP Paribas voelt zich gesterkt door door het expertenverslag. Ook zij laat weinig ruimte tot onderhandelingen. "Enkel in beperkte mate is het mogellijk", zegt een woordvoerster van de bank.

De Franse groep kant zich expliciet tegen de overheveling van een kwart van de bankactiviteiten aan Fortis Holding. Ook weigert ze te heronderhandelen over de probleemkredieten. Ze dreigt ermee de hele Fortisdeal op te blazen, mocht blijken dat er de aandeelhouders zich niet neerleggen bij de Fortisdeal.

De Fortisaandeelhouders stemmen op 11 en 13 februari over de ontmanteling van hun instelling. Advocatenkantoor Modrikamen geeft alvast een negatief stemadvies. "Je kan de bestaande afspraken toch niet goedkeuren als je tegelijkertijd vraagt om de deal te heronderhandelen," zegt Laurent Arnauts van Modrikamen. "Ik heb de indruk dat de deskundigen hun best hebben gedaan om de houding van de Belgische regering goed te praten."

Maar niet alle aandeelhouders zijn zo negatief. "Er zit zeker een verbetering in voor de aandeelhouders," zegt Paul Huybrechts, de voorzitter van de Vlaamse beleggersclubs. Zijn federatie is al lang vragende partij om een kwart van de Fortis Bank over te hevelen naar de holding.

n Zowel de Belgische staat als BNP Paribas voelen zich gesterkt door het verslag van de experten (vlnr.: Jean Dujardin, Adrien Masset, Jean Francois Van Droogenbroeck en Frans Vanistendael).

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234