Dinsdag 06/12/2022

Experten verdediging vinden Van Themsche ontoerekeningsvatbaar

Foto Rudi Van Beek. Beeld UNKNOWN
Foto Rudi Van Beek.Beeld UNKNOWN
PE Author

Hans Van Themsche is ontoerekeningsvatbaar. Hij was en is niet in staat om zijn daden te controleren. Tot die bevinding waren de vijf experts van de verdediging gekomen. De beschuldigde lijdt volgens hen aan een autisme spectrum-stoornis, waardoor hij niet anders kon dan de feiten te plegen. Als hij daar niet voor behandeld wordt, is de kans op recidive bovendien zeer groot, zo klonk het deze namiddag.

Kinder- en jeugdpsychiater Ingrid Beijers, die aan het hoofd stond van het college van experts van de verdediging, was formeel: Hans Van Themsche heeft een geestesstoornis die hem ontoerekeningsvatbaar maakt. De jongeman lijdt meer bepaald aan het syndroom van Asperger, wat een milde stoornis uit het autismespectrum is. Ook Bill Gates, Andy Warhol en Albert Einstein zouden aan datzelfde syndroom lijden of geleden hebben.

De beschuldigde is daardoor niet zo communicatief, heeft weinig contact met zijn gevoelens en kan ze ook niet uiten. Hij heeft geen empathie met anderen en houdt van structuur en regels, omdat routine en voorspelbaarheid voor hem belangrijk zijn. Hij leeft in het nu en houdt zich niet bezig met de toekomst. Van Themsche heeft beperkte interesses waar hij constant mee bezig is, zoals de gewelddadige computergames of het strategische oorlogsspel Warhammer, waar hij dan ook in uitblinkt. Dergelijke trekjes zijn naar de mening van Ingrid Beijers typisch voor Asperger.

Communicatie

De deskundigen stelden dat de problemen begonnen toen Van Themsche dreigde buiten te vliegen op het internaat. "Zijn wereld stortte in en hij schaamde zich. Mensen zonder Asperger zouden naar een oplossing gezocht hebben door te communiceren met bijvoorbeeld de directie van het internaat, of hun ouders. Maar Hans kan niet communiceren en zocht dus zelf naar een oplossing", zei Ingrid Beijers.

De beschuldigde zag zelfmoord als zijn enige uitweg. De manier waarop vond hij terug in zijn interessegebieden: oorlog, geweld en wapens. Door de pesterijen van allochtonen in het vroege middelbaar, waar hij een diepgeworteld en onopgelost trauma aan had overgehouden, besloot hij om de strijd aan te gaan met de allochtonen waar hij altijd al zo bang voor was geweest. Volgens Beijers was hij dus door het syndroom van Asperger tot de feiten gekomen en had racisme er niets mee te maken.

"Eens hij dat plan had opgevat, kon hij niet meer terug. Een weldenkend rationeel mens heeft keuzes, maar hij niet. Door zijn stoornis trad er een bewustzijnsvernauwing op. De trechter werd als het ware nauwer en nauwer, zonder dat hij een alternatieve uitweg had. Hij kon niet anders dan ermee doorgaan", zei forensisch psycholoog Jef Bogaerts.

Geen gevangenis

Van Themsche hoort volgens de deskundigen niet thuis in de gevangenis. "Een gevangenisstraf kan eindigen en biedt dus onvoldoende bescherming voor de maatschappij. Door de Asperger en door zijn interesse voor wapens, is het gevaar op recidive heel groot. Hij moet behandeld worden, maar dat is in een gevangenis onvoldoende mogelijk", stelde forensisch psychiater Jan De Vare.

Meesters Pol Vandemeulebroucke en Bart Herman, die de beschuldigde verdedigen, verklaarden na de zitting dat het verhaal van hun experts hen heel geloofwaardig lijkt en dat ze hun cliënt daarin herkennen. "Het verslag van onze deskundigen biedt meer inzicht in wat er die fatale dag gebeurd is, dan het verslag van het college onder leiding van Chris Dillen", aldus Bart Herman.

Gerechtspsychiater Chris Dillen en zijn collega's krijgen morgen om 14.00 uur de kans om hun visie op het verslag van de tegenexperts te geven. (belga/dm)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234