NieuwsKolonisatie
Experte bijzondere Kamercommissie voor koloniaal verleden pleit voor herstelbetalingen
Het rapport van de tien experts die door de bijzondere Kamercommissie over het koloniaal verleden zijn aangeduid is af. Eén experte, kunsthistorica Anne Wetsi Mpoma, pleit daarin onomwonden voor herstelbetalingen.
Het expertenrapport, gepubliceerd op de website van De Kamer, is “een nieuwe stap in de verwerking van het koloniaal verleden van ons land”, zegt Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt, die de bijzondere Kamercommissie Congo - Koloniaal Verleden voorzit. Hij bedankt de experts “voor een werk van onschatbaar belang, op een zeer delicaat thema, in moeilijke omstandigheden en in een beperkt tijdskader.”
Het rapport telt 681 pagina’s, met ook een aantal aanbevelingen voor het herstel van de schade. Eén van de experts, kunsthistorica en vertegenwoordigster van de diaspora Anne Wetsi Mpoma, houdt een pleidooi voor de erkenning van de kolonisatie van Congo als misdaad. Dat gaat gepaard met herstelbetalingen, klinkt het. Over de grootte van die eventuele som spreekt ze zich niet uit. “De geleden schade valt niet te becijferen, wat niet wegneemt dat die via een financiële schadevergoeding moet worden hersteld.”
Daarnaast moet België een procedure opstarten voor herstelbetalingen aan ‘Afro-descendenten’ met onder meer terugbetaling van psychologische steun, vindt Mpoma. “De wonden worden doorgegeven van de ene generatie op de andere.”
Het expertenrapport is de start van de eigenlijke werkzaamheden van de bijzondere Kamercommissie. Oppositiepartij N-VA laat alvast weten dat herstelbetalingen voor haar geen optie zijn. “Laat ons debatteren over andere pistes van verzoening”, zegt Kamerlid Tomas Roggeman. “De Vlaming van vandaag is niet financieel verantwoordelijk voor de misdaden van de Saksen-Coburgs (het koningshuis, red.) en de Belgische staat een eeuw geleden.”