Donderdag 26/05/2022

Vijf vragen

Expert seksueel misbruik Liesbeth Kennes: ‘We moeten ons afvragen welke kinderfoto’s we online delen’

null Beeld Wouter Van Vooren
Beeld Wouter Van Vooren

Honderden onschuldige foto’s van tientallen jeugdbewegingen en sportclubs zijn het doelwit van pedoseksuelen op het internet. Dat blijkt uit de ‘Pano’-reportage van woensdagavond op Eén. ‘We mogen niet te naïef zijn’, vindt Liesbeth Kennes, sociaal pedagoog en expert seksueel misbruik.

Benjamin Van Synghel

Bent u verbaasd dit te zien?

“Nee, eigenlijk is dit niet nieuw. Er zijn eerder al Amerikaanse en Britse documentaires gemaakt over dat fenomeen. Het is niet vreemd dat ook onze jeugdbewegingen, sportclubs en scholen daar het slachtoffer van worden. Anderzijds is het niet bijzonder dat men hier van schrikt. We posten allemaal graag foto’s op sociale media, maar denken niet altijd goed na over de mogelijke gevolgen. Al mogen we daardoor niet in de val van de victim blaming trappen. Jeugdbewegingen, sportclubs en ouders zijn niet de schuldige, maar het slachtoffer. De verantwoordelijkheid ligt bij de mensen die misbruik maken van die in principe onschuldige beelden.”

Al willen we dat toch liever vermijden. Hoe kunnen we dat aanpakken?

“Door beter na te denken over hoe we omgaan met sociale media. Daarvan bestaan goede voorbeelden. Er zijn scholen die per klas een aparte, gesloten Facebook-groep hebben. Enkel de ouders krijgen daar toegang toe, zelfs grootouders of babysits worden geweerd. Dat is een beschermde omgeving, waarin je foto’s kan delen. Op de openbare pagina van de school zijn dan vooral overzichtsbeelden of klasfoto’s te zien. Dat is een goede aanpak.”

Sociale media zijn vandaag alomtegenwoordig. Mogen we daar dan enkel nog groepsfoto’s in het openbaar delen?

“Nee, maar we moeten er goed over nadenken. De wereld is nu eenmaal veranderd, onze sociale kring is veel groter dan vroeger. Dan moeten we ons afvragen welke foto’s we met wie willen delen. Mijn moeder heeft bijvoorbeeld een foto-album van mij als kind. Op een van die foto’s sta ik als kleuter naakt te snoepen van aardbeistruikjes. Als ze dat aan iemand laat zien, gebeurt dat fysiek. Dat beeld kan je dus niet delen, niet voor perverse doeleinden gebruiken. Wie foto’s online post, heeft die zekerheid niet. Een goed criterium is: zou ik die foto in een boekje of brochure afdrukken? Eigenlijk is dat twee keer hetzelfde.”

Welke tips kan u nog meegeven aan bezorgde ouders?

“Kritisch zijn. We denken nogal snel dat iedereen in onze omgeving te vertrouwen is. Op zich is dat een mooie gedachte, maar we mogen niet naïef zijn. Er bestaan veel cijfers over kindermisbruik. Als je 300 à 400 vrienden hebt op Facebook, dan zullen gemiddeld tien daarvan ooit het slachtoffer zijn geweest van seksueel misbruik. En er zullen ook plegers tussen zitten. Die realiteit mogen we niet negeren.

“Ouders moeten dus ook nadenken over hun eigen gedrag op sociale media. Veel mensen maken afspraken met hun kinderen over wat die wel en niet mogen posten. Waardevol, maar men mist die reflex vaak als het over het eigen gedrag gaat. Als het gaat over de beelden die zij delen van hun kinderen.”

Is er nood aan algemene richtlijnen voor jeugdclubs en -organisaties?

“Algemene adviezen zouden een goede zaak zijn. Child Focus bekommert zich nu al over de veiligheid van kinderen op het internet. Bijvoorbeeld door sites met kinderpornografisch materiaal op te sporen en offline te halen. Daar zit al veel kennis, dat is een goede basis om ons hierover te laten nadenken.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234