Zondag 20/06/2021

Veiligheidsraad

Expert over twijfelachtige Veiligheidsraad: ‘Ik viel om van verbazing’

'Ze zat er als een verslaggever van de vergadering, niet als een premier', klinkt het bij de expert. Beeld Photo News
'Ze zat er als een verslaggever van de vergadering, niet als een premier', klinkt het bij de expert.Beeld Photo News

In de late uurtjes uitpakken met een rommelige uitleg en een onleesbare Powerpoint-presentatie. De persconferentie over de afbouw van de coronamaatregelen gaat de geschiedenis in als een schoolvoorbeeld van hoe het niet moet, zegt marketeer Marc Fauconnier. ‘Een kat vond er haar jongen niet in terug.’

“Ik viel om van verbazing”, zegt Marc Fauconnier van reclamebureau Famous Grey over wat een historisch moment in onze politieke geschiedenis had moeten zijn. Eerst duurde het zeven uur voordat de Nationale Veiligheidsraad het eens geraakte over de exitstrategie. Daarna, toen ze om tien uur ‘s avonds de maatregelen toelichtte, zonk premier Sophie Wilmès (MR) steeds dieper weg in een poel van details. Met een glansrol voor de amateuristische Powerpoint-presentatie die achter haar werd geprojecteerd.

Marc Fauconnier: “Voor alle duidelijkheid: ik heb geen kritiek op de inhoud van de maatregelen. Het gaat over de manier waarop ze werden gecommuniceerd. Dat was pure miserie. En dat is jammer, want heldere communicatie wordt sneller omgezet in gedrag. Volgende keer laat de premier zich beter adviseren door iemand die er iets van kent. Ze heeft nog een paar kansen om het goed te maken.”

Marc Fauconnier. Beeld Tim Dirven
Marc Fauconnier.Beeld Tim Dirven

Wat deed ze verkeerd?

“Ze zat er als een verslaggever van de vergadering, niet als een premier. Ze draafde een lijst van maatregelen en fases af. Fase 0, fase 1a, fase 1b...: een kat vond er haar jongen niet in terug.

“Als premier moet je drie dingen doen: het grotere verhaal vertellen, empathie tonen en de highlights per fase toelichten. Niet veel langer dan tien minuten, en best op tijd voor de avondjournaals. Eventueel kan je daarbij een simpele tijdlijn laten zien: vanaf 4 mei dit, vanaf 11 mei dat. Daarna kunnen specialisten en vakministers de concrete maatregelen verder uitleggen.”

De premier moet duidelijkheid verschaffen, zei iedereen op voorhand. Is het dan niet logisch dat ze de details wil toelichten?

“Ik denk dat ze binnen de Nationale Veiligheidsraad dachten: laten we dit keer niets aan het toeval overlaten en gewoon alles vertellen. Maar dat is absurd. In de communicatiewereld kent iedereen de gouden regel: eerst de visie, dan de details. Nu stortte de premier zich vanaf minuut drie in een poel van verderf door al die details. Ze was lost in details. Ik had een beetje compassie met de doventolken, die dat allemaal moesten vertalen. Maar zij leken het beter te doen dan de premier. Het is onvoorstelbaar dat niemand heeft ingegrepen om haar hiertegen te beschermen.”

En zeggen dat ze al om zeven uur klaar waren, om dan nog drie uur te discussiëren over de manier waarop ze de maatregelen zouden presenteren.

“Je zag dat de politici vermoeid waren. Ze waren het beu, ze wilden er vanaf zijn. Het eerste wat dan verwatert, is de manier waarop je iets presenteert.

“Dat je veel tijd nodig hebt om een persconferentie voor te bereiden, kan ik begrijpen. Maar begin dan om tien uur ‘s ochtends te vergaderen in plaats van half drie ‘s middags. Dan ben je in de vooravond klaar en kan je nog wat tijd besteden aan de presentatie. Op een bepaald moment moet je uit de interne logica van de vergadering stappen en met een fris oog naar de getroffen maatregelen kijken. Hoe breng ik dit over aan miljoenen burgers? Iemand die het presentatievak beheerst, maakt daar op anderhalf uur iets prachtigs van.”

De Powerpoint van de premier was prachtig voor wie er de humor van kon inzien.

“Schrijffouten, onleesbare blokken tekst, schema’s die niemand begreep, ... Ik wil de maker van de presentatie niet stenigen, want ik vermoed dat een kabinetsmedewerker werd aangeduid als Chinese vrijwilliger. Maar ze trok inderdaad op niets.

“Een Powerpoint kan een verhaal ondersteunen, maar niet vertellen. Mijn motto is dat een pagina nooit meer dan tien of vijftien woorden mag bevatten. Ze moet vooral grafisch sterk zijn en mag een paar kernwoorden of data bevatten. Eigenlijk hadden ze de structuur van die presentatie al op voorhand kunnen maken. Ze wisten dat ze met versoepelingsfases zouden werken. Het enige wat ze na de vergadering hadden moeten doen, is de details invullen. Ik steek er mijn hand voor in het vuur dat dat niet is gebeurd.”

Wat opvalt is dat er voor de persconferentie veel details uitlekten, waarvan sommigen fout bleken. Ook een tijdelijk expertenrapport werd gelekt. Valt dat te vermijden?

“In de politieke communicatie zijn er veel spelbedervers. Er is altijd wel iemand die een journalist wil tevreden stellen of een partijprogramma wil pushen. Op zich zijn lekken dus niet nieuw. Wat wel opvalt, is dat de spelbedervers dit keer hun gangetje hebben kunnen gaan. Dat zegt iets over het leiderschap van de premier. Ik kan me voorstellen dat Duits bondskanselier Angela Merkel dit niet zou pikken, laat staan dat iemand het ook maar zou proberen.”

Er kwam heel wat kritiek op de persconferentie die de Veiligheidsraad gaf op vrijdagavond over de afbouw van de corona-maatregelen.  Beeld BELGA
Er kwam heel wat kritiek op de persconferentie die de Veiligheidsraad gaf op vrijdagavond over de afbouw van de corona-maatregelen.Beeld BELGA

Lees ook

Het Belgische exitplan doorgelicht: dit is uw leven de komende maanden

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234