Dinsdag 09/03/2021

Experimenteel met architectuur

STROMBEEK

In X. Highway to Reflection is werk te zien van onder anderen Honoré d’O, Luc Deleu en Dirk Jaspaert. Het is een atypische expo, want de rode draad is Luc Binst zelf. Hij bracht tien mensen samen die in zijn ogen een radicale werkwijze volgen en hem zo inspireerden tijdens zijn opleiding en in zijn carrière.

Toen hij in 2009 alleen aan het hoofd kwam te staan van het bureau Crepain Binst Architecture vond Luc Binst dat het tijd werd om een nieuwe koers te varen. Daarom maakte hij het boek X, dat in oktober 2010 verscheen en waarrond de tentoonstelling in Strombeek is opgebouwd. “Het boek is ontstaan tijdens het crisisjaar 2009”, aldus Luc Binst. “Ik nam toen het kantoor van Jo Crepain over, die plots ziek werd en overleed. Ik wilde het kantoor een tweede jeugd laten beleven. Daarvoor heb ik tijd genomen onder de noemer ‘zelfreflectie’. Ik ging op zoek naar zienswijzen van andere mensen. De titel van de expo, Highway to Reflection, staat voor het creatieve proces waar we permanent mee bezig zijn.”

Zelfreflectie gebeurt volgens Binst veel te weinig in de architectuur. “Jo Crepain was de man van de praktijk, een bouwer. Ikzelf ben meer een theoreticus. Voor dit boek wilde ik verschillende visies onderzoeken. Ik ging samen met Luk Lambrecht (curator van cc Strombeek, JVB) praten met tien ‘radicalen’, mensen met wie ik verwantschap voel. Met hen spraken we over hun zienswijze en hun eigen werk. Ze zijn heel verschillend, maar zijn allemaal intens en eerlijk bezig met hun medium.”

Acht van die tien selecteerden werk om in Highway to Reflection tentoon te stellen. De expo werd opgebouwd in een X-vorm, waardoor er verschillende hoekjes ontstaan. In een daarvan is een video-installatie van Honoré d’O en Franciska Lambrechts te zien. Zij tonen in première fragmenten uit een nieuwe dvd-compilatie. Op een monitor is een vrouw te zien die op een brandstapel staat. Ze probeert het vuur uit te stampen. Het geluid van water leidt je blik naar een grote projectie waarop een lopende kraan te zien is. Het water stroomt rechtstreeks in de zee, die onder de kraan kabbelt. Plots is het vuur van de brandstapel te zien in de zee. De video’s spelen op elkaar in, waardoor er een fascinerend geheel ontstaat. Ook van Marie Julia Bollansée is er videowerk te zien.

“Dankzij Bea Matthys (echtgenote van Jo Crepain, JVB) leerde ik videokunst appreciëren. De puurheid en naaktheid van Bollansée heeft me doen inzien hoe je je lichaam kunt gebruiken om een boodschap over te dragen. Dat is een goede voedingsbodem voor architectuur”, vertelt Binst. In de video Water bewaart een naakte vrouw water in de kuiltjes boven haar sleutelbeen. Langzaam maar zeker druppelt het water naar beneden, als tranen. “In dit bijna exclusief mannelijke project functioneren deze zinnelijke videobeelden als weerstand tegen het zakelijke en het rationele.”

Grenzen

Een andere belangrijke figuur voor Binst is Paul Gees. “Hij confronteerde mij al op 14-jarige leeftijd met de grenzen van het evenwicht.” Gees is een kunstenaar die de zwaartekracht tart met sculpturen die tonen dat architectuur en kunst poëtisch kunnen samengaan. Bij de inkom van de tentoonstelling deed hij een intrigerende sculpturale ingreep.

“Wij hebben met Crepain Binst het label van een commercieel bureau. Ik wil nu meer de artistieke toer op”, stelt Luc Binst. “In het verleden werd er te veel vertrokken vanuit de opdracht, in de toekomst wil ik meer op een experimentele, onderzoeksmatige manier aan architectuur doen. Nu is ons kantoor nog wat te veel Crepain. Het moet echt Luc Binst worden. Het maken van het boek en deze tentoonstelling helpen me daarbij. Dat is voeding voor mezelf en voor het bureau. Zelfreflectie en bezinning staan mee aan de wieg van elke potentiële vernieuwing en creatieve evolutie.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234