Donderdag 20/01/2022

Exodus in oosten Kongo

Brussel / Beni

Reuters / Eigen berichtgeving

Ondanks een vredesakkoord in Kongo blijven gevechten in het oosten van het land de bevolking op de vlucht drijven. Artsen zonder Grenzen luidt de noodklok. 'Onze patiënten vertellen ons echt gruwelijke verhalen.'

Op 31 december sloegen volgens AzG 35.000 mensen uit Makeke op de vlucht voor zware artilleriebeschietingen, om een veilig onderkomen te zoeken in Beni. De humanitaire organisatie, die actief is in de stad, zegt dat nog tienduizenden anderen er toestromen. Maar duizenden anderen zijn door het 'extreme geweld' afgesneden van alle noodhulp.

"We zien slechts een deel van de ontheemde bevolking", zegt Philippe Hamel van AzG. "Er zijn er wellicht veel meer. We vrezen dat er in het totaal rond de 155.000 ontheemden zijn in het gebied tussen Butembo, Beni, Mambasa en Komanda, op de Oegandese grens." Ook nabij het zuidelijke Uvira zijn duizenden mensen op de vlucht voor nieuw geweld.

De exodus - een van de grootste volksverhuizingen die Kongo in de afgelopen jaren kende - zorgt dat de slachtoffers ten prooi vallen aan honger, ziektes en mensenrechtenschendingen die door de strijdende partijen worden gepleegd.

De strijders worden er door ontheemden van beschuldigd mensen levend te hebben geroosterd, vrouwen te hebben verkracht voor de ogen van hun families en gevangenen tot kannibalisme te hebben gedwongen. "De patiënten die we behandelen in onze klinieken vertellen ons echt gruwelijke verhalen", zegt Nicolas Louis van AzG vanuit Beni. "Ik heb al vijftien jaar in Afrikaanse oorlogszones gewerkt, en wat we nu zien en horen is van het ergste wat we ooit hebben meegemaakt."

De nieuwe confrontaties doen de vrees toenemen dat een allesomvattend vredesakkoord, dat pas in december werd ondertekend, er niet in zal slagen om het conflict te beëindigen.

De waarnemersmissie van de Verenigde Naties, Monuc, is van plan om vandaag Beni te bezoeken. Maar het is zeer de vraag of ze iets zal kunnen doen om het geweld te stoppen. Door hun beperkt mandaat, dat ze verbiedt om in te grijpen, konden de waarnemers de laatste jaren niet veel meer doen dan lijdzaam toezien hoe de burgerbevolking werd afgeslacht. Mensenrechtenorganisaties zoals Amnesty International maakten daarom al de vergelijking met de genocide in Rwanda, waar in 1994 naar schatting 800.000 mensen werden vermoord door Hutu-extremisten onder de ogen van een VN-vredesmacht. Belgisch minister van Buitenlandse Zaken Louis Michel (MR) vertrok zaterdag naar Centraal-Afrika. Hij wil de komende dagen overleg voeren met de ondertekenaars van het recente vredesakkoord en de belangrijkste regionale staatshoofden.

(MR)

AzG: 'We vrezen dat er 155.000 ontheemden zijn'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234