Dinsdag 20/10/2020

Exitstrategie

Exit: eerst de bedrijven, dan pas de scholen

Beeld Eric de Mildt

Vrijdag 15 mei. Op die datum wil de Vlaamse onderwijswereld de scholen geleidelijk en gedeeltelijk heropenen. Eerder zouden bedrijven wel al gespreid heropstarten. Vrijdag beslist de Nationale Veiligheidsraad definitief.

Verwachtten velen dat eerst de scholen en dan pas de bedrijven weer open zouden gaan, dan lijkt zich nu het omgekeerde scenario te gaan voltrekken. Beide samen, vanaf 4 mei, is geen goed idee, klinkt het, omdat het dan weer te snel te druk wordt op straat en op het openbaar vervoer.  

Voor vele ouders komt het advies van de onderwijssector wel als een flinke domper. Pas vanaf vrijdag 15 mei zouden de schooldeuren dus weer een eerste keer openzwaaien, en dan nog lang niet voor iedereen. Er wordt voorrang gegeven aan enkele cruciale groepen: enerzijds de leerjaren die voor een overgang staan (het zesde leerjaar en laatste jaar secundair onderwijs) en anderzijds het eerste en tweede leerjaar basisonderwijs. Alle andere leerlingen moeten nog afstandsleren. Ook de kleuters mogen nog niet terug. 

Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) maakte het advies zelf bekend na een overleg met alle sociale partners en koepels en met professor Erika Vlieghe, voorzitster van de werkgroep van de experts die de exitstrategie moeten uitwerken (GEES). Omwille van social distancing-regels is het volgens hen niet mogelijk om de schoolpoort plots wagenwijd open te zetten voor alle leerlingen.

De Nationale Veiligheidsraad zal pas vrijdag beslissen of dit advies ook gevolgd wordt. Dat Weyts de data toch nu al communiceerde, inclusief een pedagogisch en preventie-draagboek, zonder zekerheid, stuit op kritiek. In Franstalig België zou men op 18 mei mikken voor de heropening van de scholen. De onderwijswereld zat er gisteren samen om een advies voor de Veiligheidsraad op te stellen maar men wacht op de beslissing van de Veiligheidsraad om verder te communiceren.

Groep van tien vrienden

Waarom maakt Vlaanderen dat dan wel al bekend? “Om duidelijkheid te scheppen”, zegt Lieven Boeve, topman van Katholiek Onderwijs Vlaanderen. “Het is goed dat scholen en ouders weten waar ze aan toe zijn.” Wat ook meespeelde, is dat er al verschillende data gelekt werden. Vooral het feit dat het tijdelijke rapport van de GEES ’s ochtends in de Franstalige krant Le Soir gelekt bleek, bracht de zaken in een stroomversnelling. “Dan konden wij niet zeggen: ‘wij volgen niet’, zonder in te gaan op de vraag ‘wat dan wel?’”, zei Weyts in het Vlaams Parlement. Weyts geeft ook aan dat alles afgetoetst is met de virologen.

Volgens de gelekte versie van het advies zouden vanaf 4 mei een aantal sectoren opnieuw kunnen opstarten. Ook zou de Belg opnieuw een avond met familie of vrienden mogen doorbrengen tijdens het weekend, zolang de groep maximaal uit tien personen bestaat. Een opmerkelijke boodschap die meteen op gejuich werd onthaald. Maar dat is dus tot nader order voorbarig.

Viroloog Marc Van Ranst haalt scherp uit naar de politiek, die volgens hem verantwoordelijk is voor het lek. “Onverantwoordelijk, laakbaar en bijna crimineel gedrag”, luidt zijn oordeel. Met name omdat het rapport intussen al bijgestuurd werd door de experts. “Zo creëer je valse verwachtingen, en speel je met mensenlevens.”

Ook in de politiek vliegen de verwijten heen en weer. Premier Sophie Wilmès (MR) kan enkel betreuren dat de communicatie over de coronamaatregelen opnieuw in onzekerheid uitmondt, na de onenigheid over het bezoek in de woon-zorgcentra vorige week. 

Beeld Photo News
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234