Maandag 14/10/2019

Executie VUB-docent komt stap dichterbij

De executie van Ahmadreza Djalali, de Iraans-Zweedse gastdocent van de Vrije Universiteit Brussel, is dichterbij gekomen. Zijn advocaat heeft tegen de afspraken in geen beroep aangetekend tegen het vonnis, zo meldt zijn echtgenote. Vlaams minister-president Geert Bourgeois zal gratie vragen bij de hoogste leider van Iran.

De doodstraf waar de wetenschapper Ahmadreza Djalali toe veroordeeld is, kan elk moment worden uitgevoerd, nu zijn advocaat tegen de afspraken in geen beroep aangetekend heeft tegen het vonnis. Dat meldt Gerlant van Berlaer, een collega van Djalali en spoedarts aan het UZ Brussel, na contact te hebben gehad met de echtgenote van zijn Iraans-Zweedse collega.

"De enige verklaring voor deze dwaling is dat Ahmadreza's advocaat onder één hoedje speelt met rechter Salavati van de Iraanse Revolutionaire Rechtbank, die Djalali na fysieke en psychologische marteling, zonder eerlijk of openbaar proces, tot de doodstraf veroordeelde", zegt Van Berlaer.

Djalali werd op 21 oktober ter dood veroordeeld en zit al sinds april 2016 in Teheran in de cel. De gastdocent van de VUB wordt beschuldigd van samenwerking met vijandelijke staten en activiteiten tegen de Iraanse nationale veiligheid, al zou daar geen bewijs voor zijn geleverd.

Amnesty International, dat het dossier van nabij volgt en een door meer dan tienduizend mensen ondertekende petitie heeft opgezet, gaf eerder aan dat Djalali een paar jaar geleden de vraag zou hebben gekregen om te spioneren voor Iran. "Djalali heeft geweigerd en betaalt daar nu de prijs voor", klonk het.

'Zeer ongewoon'

Na het vonnis kreeg Djalali drie weken de tijd om beroep aan te tekenen bij het Iraanse Hooggerechtshof. "Maar daar blijkt het nooit te zijn aangekomen", zegt Van Berlaer. "Aanvankelijk had Djalali drie advocaten voorgesteld aan de rechter. Die werden niet geaccepteerd. De vierde, zijn huidige advocaat, werd wel toegelaten. We begrijpen nu waarom. Djalali vroeg zelf wanneer zijn zaak zou worden behandeld en kreeg te horen dat er geen beroep was ingediend. We vonden het al vreemd dat zijn advocaat bij zijn laatste verhoor, in september, niets zei. Djalali moest er zichzelf verdedigen. De termijn voor het beroep is verstreken. Het betekent dat het vonnis kan worden uitgevoerd."

Tara Sepehri Far, Iran-onderzoeker bij Human Rights Watch, noemt de gang van zaken zeer ongewoon. "Dat een advocaat weigert beroep in te dienen, heb ik in Iran nog niet gehoord. Er kunnen disciplinaire maatregelen tegen hem worden genomen. Ik ben er ook van overtuigd dat Djalali nog terechtkan bij het Hooggerechtshof, zeker als het om de doodstraf gaat."

Hetzelfde valt te horen bij Amnesty International Vlaanderen. "Er zijn advocaten die wat dichter bij de Iraanse rechterlijke macht staan, maar we kunnen niet verifiëren of dat hier ook het geval is", zegt woordvoerder Lore Van Welden. "Onze Iran-onderzoeker laat wel verstaan dat er nog een stap mogelijk is bij het Hooggerechtshof."

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) was gisteravond niet bereikbaar voor commentaar.

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) zette zich de voorbije tijd in voor Djalali en hamerde op het recht op een eerlijk proces. Bourgeois zal vandaag opnieuw contact opnemen met de Iraanse ambassadeur in ons land, valt te horen op zijn kabinet. "Ook zal hij de hoogste leider van Iran, Ali Khamenei, vragen om gratie te verlenen aan dr. Djalali."

Donderdag organiseert de VUB een protestmanifestatie voor de Iraanse ambassade.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234