Donderdag 14/11/2019

Excuus

De recente verklaringen van advocaat Puelinckx over de Dassault-betalingen zijn een blamage voor het Hof van Cassatie en voor procureur-generaal Eliane Liekendael in het bijzonder.

Vooreerst omdat deze dame in haar opgemerkte tv-optreden het publiek met de hand op het hart verzekerde dat Cassatie niet bezig was met een politieke kruistocht tegen één ideologische strekking. Niet alleen bij de socialisten was immers gezocht naar smeergeld, ook bij de partijen van christen-democratische strekking was zeer grondig gespeurd, maar was niets gevonden, wist de topmagistrate te melden. Blijkbaar heeft Cassatie tot hiertoe dan toch niet ver genoeg gezocht. Benieuwd of het daartoe thans wel in staat zal zijn, nu een kroongetuige het zelfs het nummer heeft doorgespeeld van de Zwitserse bankrekening die voor het smeergeld gebruikt werd.

Die bankrekening behoorde toe aan Jacques Lefèbvre, een gewezen generaal en kabinetschef van Landsverdediging, die in maart '95, midden in het Agusta-onderzoek, zelfmoord pleegde in een Brusselse hotelkamer. Het Hof van Cassatie oordeelde toen met opmerkelijke snelheid dat deze zelfmoord geen aanwijzing was voor mogelijke betrokkenheid van de generaal bij de affaire, maar enkel en alleen veroorzaakt kon zijn door de media. Er werd prompt een onderzoek naar perslekken bevolen, en redacties en journalisten kregen huiszoekingen te verwerken. In een opmerkelijk arrest stelde procureur-generaal Liekendael toen zonder de reserve en de terughoudendheid die het hoge rechtscollege anders zo kenmerken het volgende: "De betrokkene had zelfmoord gepleegd en zijn wanhoopsdaad kan enkel voortgesproten zijn uit een reële lynchpartij door de media waarvan hij het voorwerp uitmaakte. Zijn naam werd tijdens het onderzoek herhaaldelijk genoemd, telkens vergezeld van insinuaties en commentaren, en dat met een volharding die uiteindelijk onhoudbaar bleek te zijn."

De pers werd zonder vorm van proces door haar veroordeeld. Toen al ging mevrouw Liekendael aan enkele simpele feiten voorbij. Het Hof negeerde namelijk dat Lefebvres naam slechts twee dagen voor zijn dood voor het eerst genoemd werd in enkele kranten. Hij ontkende toen uitdrukkelijk betrokken te zijn geweest bij de corruptieaffaire en kreeg een podium om zich publiekelijk te verdedigen. Pas toen een dag later aan het licht kwam dat hij op 16 februari van dat jaar was verhoord in verband met de Agusta-affaire en er hem nieuw onderzoek boven het hoofd hing, pleegde hij zelfmoord.

Uit de verklaringen van Puelinckx, die de mogelijke betrokkenheid van de generaal bij de Dassault-affaire aantonen, mag toch minstens de hypothese worden afgeleid dat de generaal mogelijk nog andere redenen had om de hand aan zichzelf te slaan.

Het zou mevrouw Liekendael dan ook sieren mocht ze alsnog haar excuses willen aanbieden aan de pers die ze destijds beschuldigde als enige verantwoordelijkheid te dragen voor de dood van deze man. Ze mag het zelfs in het Frans doen, vermits ze de taal van de meerderheid van de bevolking van dit land niet voldoende blijkt te beheersen. Maar het zal wel wachten worden tot een Maleisisch VN-rapporteur haar komt uitleggen dat ze misschien iets te vlug tot conclusies is gekomen.

Yves Desmet

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234