Dinsdag 20/10/2020

EXCLUSIEF: Dit is de rekening van Bourgeois I

Beeld BELGA

Dat de nieuwe Vlaamse regering fors moet besparen is duidelijk, maar over de exacte cijfers zwegen de coalitiepartners in alle talen. De Morgen kon beslag leggen op de exacte becijfering van de begroting zoals die op de ultieme onderhandelingsnacht is gepresenteerd. Een overzicht van waar en hoeveel Bourgeois I gaat snoeien.

Vlaanderen mikt met de begroting vooral op een verlaging van de uitgaven: 5,2 miljard euro over de hele legislatuur. Aan de andere kant staat een verhoging van de inkomsten met 2,8 miljard euro. Dat strookt ongeveer met de 70/30-verhouding die de centrumrechtse coalitie heeft vastgelegd in het regeerakkoord: 70 procent besparingen, 30 procent extra inkomsten. In deze realiteit gaat het om een 65/35-verhouding.

De cijfers staan in de besparingstabel van de nieuwe Vlaamse regering. De tabel werd op maandag 21 juli, de avond van het regeringsakkoord, opgesteld door Koen Algoed, kabinetschef van uittredend minister van Financiën en Begroting Philippe Muyters (N-VA). Mogelijk worden er tijdens de begrotingsgesprekken in september nog wijzigingen aangebracht, maar de tabel zet wel de krijtlijnen uit voor deze legis-latuur. De cijfers worden bevestigd in regeringskringen.

De grootste besparing wordt gerealiseerd door te snoeien in de subsidies voor sociale organisaties en culturele instellingen. Er gaat jaarlijks 200 miljoen euro uit de pot. Over de hele legislatuur gezien kan de regering-Bourgeois daar ruim 1 miljard euro uitsparen om de begroting in evenwicht te brengen.

Kilometerheffing

Daarnaast werkt de regering voort aan een slankere en meer efficiënte overheid. Vlaanderen moet het tegen eind 2019 met 1.950 ambtenaren minder doen. Een besparing die over vijf jaar 321 miljoen euro oplevert.

Op mobiliteit wordt er weinig of niets bespaard. Het gaat om 59 miljoen euro, waarvan de helft op de trams en de bussen van De Lijn. Er worden wel forse extra inkomsten verwacht, door een kilometerheffing voor vrachtwagens. Ook op het departement welzijn ging de regering op zoek naar nieuwe inkomsten. Minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) heeft 500 miljoen euro extra uit de brand gesleept voor zijn departement, maar ook de Vlaming zal daar zijn steentje moeten bijdragen.

Zo wordt de kinderopvang duurder. Momenteel moet je als ouder 3,14 euro per dag minder betalen per extra kind ten laste. De regering wil die kinderkorting nu alleen toekennen als het andere kind zelf nog in de crèche zit. Concreet betekent dat dat ouders met drie kinderen, van wie er maar eentje opvang nodig heeft, tot 125 euro meer betalen per maand. Daarnaast stijgt de zorgpremie van 25 naar 40 euro per jaar.

Eerder raakte al bekend dat de werkingsmiddelen van het hoger onderwijs wordt afgebouwd, waardoor universiteiten en hogescholen allicht het inschrijvingsgeld zullen moeten verhogen. In totaal zullen ze het met 163,7 miljoen minder moeten doen over vijf jaar. Als de universiteiten en hogescholen het volledige bedrag moeten verhalen op de student, dan zal het collegegeld moeten toenemen tot zo'n 800 à 900 euro.

Daarnaast bespaart Bourgeois ook voor 1,84 miljoen euro op het maandblad Klasse en zullen CLB's, het volwassen- en kunstonderwijs het met 125,8 miljoen euro minder moeten doen.

Gericht investeren

Op het vlak van Energie en Wonen wordt een fors bedrag binnengehaald. De aanpassing van de woonbonus moet in totaal 680 miljoen euro opleveren. Daarnaast worden investeringen voor brandbeveiliging en diefstalpreventie niet langer fiscaal aftrekbaar. Dat levert nog eens 168 miljoen euro op.

De besparingscijfers schetsen slechts één kant van het verhaal. De Vlaamse regering heeft al aangekondigd gericht te willen investeren. Naast de 500 miljoen voor welzijn wordt hetzelfde bedrag uitgetrokken voor economie en innovatie.

Het is afwachten hoe het middenveld en de vakbonden zullen reageren. Beiden lieten hun ongerustheid al blijken toen de besparingscijfers nog niet openbaar waren gemaakt.

Lees meer in De Morgen, ook digitaal beschikbaar. Abonnees lezen de krant gratis digitaal.

• 1 miljard minder voor verenigingen
• 300 miljoen besparen op provincies
• Kinderopvang wordt duurder
• 1.950 ambtenaren verdwijnen
• Hoger onderwijs getroffen
• Het mes in opleidingscheques
• Huiseigenaren betalen fors meer
• Kilometerheffing levert 616 miljoen op

Bekijk het allemaal onderaan deze pagina

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234