Maandag 30/11/2020

Exclusief

Exclusief: dit is Brihangs nieuwe, tragikomische videoclip

Sofie Hoflack in de clip van 'Wieder'.Beeld rv

"Ja tzijn wieder, die altijd alles willen vergelijken", verzucht Brihang in zijn nieuwste single. Tja, als het dan tòch zo zit: de videoclip voor 'Wieder' vinden wij nog veel straffer dan die voor 'Balanceren'. Met een glansrol voor Jeroen Perceval, Marijke Pinoy en… een verlaten turnzaal.

De turnzaal van een basisschooltje in Evergem, om precies te zijn. Al had die eender waar ter lande neergepoot kunnen zijn. Het decor met basketbalringen, klimrekken en van sfeer verstoken TL-licht ademt een universele, troosteloze wanhoop uit: je ruikt de vervilte bok in het opberghok, de naar smeltende Chaumes meurende turnpantoffels en het angstzweet van de gymnastische schlemiel die we nog elke ochtend in de badkamerspiegel aantreffen. 

Boudy Verleye alias Brihang lacht, maar wil nuanceren. "Ik ben natuurlijk wél in die wereld van turnzalen opgegroeid", zegt de 24-jarige rapper, die die ooit Vlaams kampioen tumbling (een aaneenschakeling van spectaculaire turnoefeningen, gva) was. "Voor mij is die setting dus lang niet zo confronterend. Ik zocht in de eerste plaats naar een zaal, waar je zou verwachten dat praatgroepen meestal doorgaan. Het decor is zo’n typisch cliché: een kleine kring in een geïmproviseerde ruimte, met een sobere koffietafel en een grote thermoskan."

singlehoes 'Wieder'Beeld Brihang

“Aah wieder, soms zo zielig op de pechstrook

Ma tegenslag is schoonheid, schoonheid is een bril waar daje door kijkt”

(uit: ‘Wieder’)

Absurde Marijke 

"Ik vond het goed bij de tekst passen om een praatgroep voor te stellen, waarbij iedereen over zijn gevoelens spreekt", legt Verleye zijn verhaal bij de clip uit. "Zo’n groep waarbij iedereen kan vertellen wat er misloopt, maar ook dat hij nu op de goede weg is. ‘Wieder’ gaat in feite over de mens in het algemeen. Die praatgroep stelt dus zo’n beetje de hele mensheid voor, die zijn gevoelens probeert te ventileren."

In de videoclip zie je onder meer Marijke Pinoy rappen met de stem van Brihang, en Jeroen Perceval dansen op eind. "De acteurs aan het rappen te krijgen, bleek lang niet zo eenvoudig", grinnikt Verleye. "We hebben er wel even over gedaan om die shots helemaal juist te krijgen. Maar ik vind het nu wel geslaagd. Het is trouwens écht absurd om Marijke te zien rappen, terwijl je mijn stem hoort."

(tekst gaat verder onder de clip)

Ook Verleye zelf speelt mee, als moderator van de praatgroep. In een knipoog naar zijn eigen fysieke performances, leidt hij ook de choreografie in de kring. "De boodschap achter dat dansen is: kom uit je kot, doe je ding en trek je niets aan van de anderen. In de clip verlaat ik de groep dan ook als moderator, waarop ze allemaal op hun eigen manier beginnen te dansen. Om die reden was het belangrijk dat iedere acteur zichzélf durfde te zijn in de clip. Dat vond ik interessant om te zien bij Jeroen: die wordt nogal snel gecast als Johnny. De dansscène in de turnzaal vind ik grappig en ludiek. Maar tegelijk lijkt hun gedrag zo opzichtig door wanhoop ingeblazen, dat het bijna om verdrietig van te worden is."

Dat vat de clip misschien nog het best samen. Ze voelt tragikomisch en bitterzoet aan. Een beetje zoals de songs op Brihangs debuutplaat zolangmogelijk, trouwens.

Niet zonder slag of stoot

"Voor de clip had ik vooraf een aantal personages in mijn hoofd, maar die personages moesten dicht genoeg liggen bij de persoonlijkheid van de acteurs zelf. Marijke koos ik bijvoorbeeld omdat ik een moederfiguur nodig had in de clip. Maar in het echte leven is ze dat ook écht. Zonder haar hadden we bijvoorbeeld nooit dat turnzaaltje in Evergem gevonden. Ik belde haar vlak voor de opnames omdat ik de wanhoop nabij was. Ik vond het juiste decor niet, en wilde dan maar meteen schuiven met de opnamedagen. Zij heeft toen het heft in handen genomen. Waar ik haar nog àltijd dankbaar voor ben."

De hele clip is er trouwens niet zonder slag of stoot gekomen. Vlak voor de opnames belde de regisseur ziek af. Op de laatste knip vonden ze gelukkig ook Nathan Horemans bereid. "De clip voor ‘Balanceren’ maken, gebeurde al een beetje in cowboystijl", lacht Verleye. "Maar nu was het wel érg. Nathan heeft de opnames gelukkig in zeer goede banen geleid, zeker om zo last minute in het verhaal te komen. Ik prijs mezelf echt gelukkig."

'Wieder' is een visuele productie van Maanlander

zolangmogelijk van Brihang is verschenen bij Fake Records.

Dit voorjaar speelt Brihang nog de volgende concerten:

We Are O'pen, 10/2, Antwerpen

Het Depot, 13/2, Leuven

4AD, 17/2, Diksmuide

Nijdrop, 10/3, Opwijk

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234