Maandag 06/02/2023

portret

Excentriek, stinkend rijk en niet vies van vrouwelijk schoon: dit is de nieuwe eigenaar van HEMA

null Beeld ANP
Beeld ANP

Marcel Boekhoorn gaat Hema overnemen van het Britse investeringsfonds Lion Capital. Het bedrijf wordt weer “100 procent Nederlands”, benadrukt hij. Wie is die Boekhoorn, behalve een excentrieke, stinkend rijke avonturier met veel oog voor vrouwelijk schoon?

Frank van Zijl

Miljardair Marcel Boekhoorn (59), zonder twijfel een van Nederlands kleurrijkste ondernemers, heeft zakelijk een avontuurlijke inborst en leidt privé een kleurrijk bestaan met een grote voorliefde voor vrouwelijk schoon. Aan zijn zijde paradeerden al actrice Tatjana Simic, later zangeres Hind en tegenwoordig ­allround socialite Rebecca Cabau van Kasbergen.

De geboren Nijmegenaar staat zo goed als altijd breed lachend op foto’s. Na een kortstondige carrière als registeraccountant bij Deloitte & Touche – hij is er in 1991 de jongste partner ooit – begint hij op zijn 34ste voor zichzelf met de firma Bowolar (‘Boekhoorn wordt lachend rijk’). Zorgeloosheid is zijn handelsmerk, en hij wordt eind jaren 90 in no time stinkend rijk met de verkoop van de keten Bakker Bart, en in 2005 steenrijk in het kwadraat met die van telecommaatschappij Telfort.

In dat telecombedrijf heeft hij wat eerder voor relatief weinig geld een meerderheidsbelang genomen, net op het moment dat niemand er nog in gelooft. In korte tijd weet hij met het management en enkele adviseurs de omzet flink te verhogen. Als Telfort weer draait, wordt het voor ruim een miljard verkocht aan sectorgenoot KPN. Het levert Boekhoorn een half miljard op.

Boekhoorn vindt de komst van de Chinese panda’s Wu Wen en Xing Ya in zijn eigen dierentuin “mijn mooiste deal ooit”. Het noodlijdende Ouwehands Dierenpark had er meteen duizenden bezoekers bij. Beeld ANP
Boekhoorn vindt de komst van de Chinese panda’s Wu Wen en Xing Ya in zijn eigen dierentuin “mijn mooiste deal ooit”. Het noodlijdende Ouwehands Dierenpark had er meteen duizenden bezoekers bij.Beeld ANP

‘Verslaafd aan deals’

Boekhoorn sluit zijn grote verkopen meestal af met een deal waar ook anderen van profiteren die voor hem de kastanjes uit het vuur hebben gehaald. “Ik heb meer mensen in de Quote 500 (lijst van 500 rijkste Nederlanders, red.) gebracht dan wie dan ook”, is een uitspraak van hem.

Nog eentje? “Fuck de massa, vul de kassa.” Dat is geen grootspraak: in de Quote 500 stijgt hijzelf in tien jaar tijd van plek vijftig naar een plaats in de top tien. Hij heeft een geschat vermogen van 1,3 miljard euro, een skybox bij het Nijmeegse voetbalteam NEC en altijd een racemonster onder zijn kont.

Hij barst van emoties en bravoure. In 2014 geeft hij aan het zakenblad Quote een groot interview. ‘Ik ben verslaafd aan deals’, luidt de kop. Hij geeft blijk van zijn ambities, wil internationaal doorbreken. Met Antenna Company wil hij de wereld van de draadloze communicatie “op zijn kop zetten”. Zonder de geringste twijfel: “Wij worden een wereldspeler. Mijn team en ik hebben nu te maken met de big boys, we spelen echt de Champions League.”

De aankoop van de Hema is volgens hem kansrijk, juist omdat hij het al ­jaren lopende conflict met franchisenemers van het bedrijf heeft opgelost. De relaties frustreerden eerdere pogingen tot verkoop door eigenaar Lion Capital en vraten aan de finan­ciële positie van het bedrijf. Opnieuw bewijst Boekhoorn zich als dealmaker. Hij zegt: we doen het samen. En hop, Hema is weer Nederlands.

Gorillaliefde

Boekhoorn (“Ik heb een bètaknobbel, een creatief brein en een sterke intuïtie”) kiest meestal voor problematische bedrijven in nichemarkten. Die laat hij fuseren met succesnummers in dezelfde sector, om ze vervolgens met veel winst te verkopen. Of het nu kranten zijn of deuren, antennes, kozijnen of hightech: het maakt hem niet uit, zolang hij er geld in ziet. “Uiteindelijk is dit gewoon mijn business: tent kopen, opknappen, doorverkopen.” En daarna zorgeloos naar bed. Draait er eens een tent de soep in? Pech gehad.

Zijn vehikels zijn de participatiemaatschappij Ramphastos, vastgoedtak Chalet Group en privé-investeringen in NEC, maar ook in Ouwehands Dierenpark. Van die Arnhemse dierentuin was weinig meer over toen Boekhoorn er in 2000 instapte. Volgens vrienden is dat zijn enige echte passie. Hij houdt er kantoor, recht boven het gorillaverblijf, je kijkt door een luik zo het hok in.

Hijzelf vindt de komst van de Chinese panda’s Wu Wen en Xing Ya in zijn eigen dierentuin “mijn mooiste deal ooit”. Via een langdurige internationale politieke lobby, die loopt langs de premiers Kok, Balkenende en Rutte, weet hij de twee beren in 2015 naar Nederland te halen. Hij ­‘least’ ze voor een miljoen per jaar. Het noodlijdende Ouwehands Dierenpark heeft er meteen duizenden bezoekers bij.

Onvoorwaardelijke steun

Het minst succesvol is hij in de media. In 2007 verrast hij uitgeversland met een groots opgezette gratis kwaliteitskrant, De Pers, die het machtsmonopolie van de grote dagbladuitgevers moet breken. Het is de eerste keer dat hij vanuit het niets een onderneming opstart.

Hoewel het initiatief de uitgeverswereld op zijn grondvesten doet trillen, gaat de krant na enkele jaren ter ziele. Van een mislukking wil Boekhoorn niet weten, weet de uitgever van toen, Ben Rogmans: “Boekhoorn denkt altijd groot, en altijd out of the box. Hij steunt zijn mensen onvoorwaardelijk, ook als het slecht gaat. Hij zal nooit zeggen dat hij met dit project iets heeft verloren.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234