Dinsdag 15/06/2021

Ex-werknemers L&H krijgen gemiddeld zo'n 25.000 euro

De ex-werknemers van de failliete spraaktechnologiegroep Lernout & Hauspie (L&H) krijgen vanaf 10 oktober hun achterstallige lonen en opzegvergoedingen. Gemiddeld gaat het om 25.000 euro.

door De Tijd

Brussel l Op 10 oktober vindt in de Ieperse rechtbank van koophandel een algemene vergadering plaats van de schuldeisers van L&H. Onmiddellijk na die vergadering beginnen de uitbetalingen aan de voormalige personeelsleden.

Het gaat om ongeveer 250 mensen, die elk gemiddeld 25.000 euro aan achterstallige lonen en opzegvergoedingen uitbetaald krijgen. Inclusief de centen die de voorbije jaren al werden uitgekeerd door het Fonds Sluiting Ondernemingen, komt het gemiddelde bedrag per ex-werknemer zelfs uit op 33.560 euro.

De bedragen verschillen wel sterk van werknemer tot werknemer. Sommige topmedewerkers gaan met 50.000 euro en meer naar huis, anderen moeten het stellen met enkele duizenden euro's.

Voor de 120 medewerkers die na het faillissement werden overgenomen door het Amerikaanse ScanSoft (nu Nuance) eindigt het faillissement dus met een meevaller. Maar lang niet alle werknemers konden onmiddellijk weer aan de slag.

Lernout & Hauspie ging op 24 oktober 2001 failliet. Nadat het bedrijf in november van het jaar daarvoor had toegegeven dat er fouten en onregelmatigheden in de boeken waren geslopen, zegden de banken van de technologiegroep voor honderden miljoenen euro's kredieten op. Ondanks de toekenning van een voorlopig gerechtelijk akkoord, ging het snel bergaf met het bedrijf.

De banken die geld verloren aan L&H kregen vorig jaar 7 procent van hun vorderingen uitbetaald. Dat lijkt weinig, maar diezelfde banken verkochten vorig jaar Dictaphone (vroeger een onderdeel van L&H) aan het Amerikaanse Nuance voor een bedrag dat hun verlies in de zaak tot een minimum herleidde. Dat zette nogal wat kwaad bloed bij een reeks gedupeerde beleggers in Lernout & Hauspie.

Ook de andere schuldeisers passeerden al langs de kassa. Vorig jaar hebben de curatoren van LHSP 186 van de 250 leveranciers van het bedrijf vergoed met geld uit de Verenigde Staten. De leveranciers werden betaald voor het personeel omdat de regels in de VS verschillend zijn van die in België. Ze recupereerden 72 procent van hun vorderingen, wat uitzonderlijk veel is.

Volgende week maandag hervat voor het Gentse hof van beroep het strafproces naar de fraude bij L&H. In de lente werd al een reeks zittingen gehouden, maar daar werden vooral procedurekwesties uitgevochten. Daarnaast ging veel tijd naar het registreren van burgerlijke partijen die geld verloren aan beleggingen in het bedrijf.

Nu begint het strafproces ten gronde. Dat loopt al zeker tot het einde van het jaar, en de kans is groot dat het uitloopt tot medio 2008. Daarna volgt nog een reeks burgerlijke procedures, wat wil zeggen dat het nog enige tijd kan duren voor de gedupeerde beleggers iets kunnen recupereren. Wellicht zal de komende maanden een reeks partijen opteren voor een schikking.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234