Dinsdag 09/08/2022

Ex-werknemers doen boekje open over slechte werkomstandigheden

Michel Vandenbosch: 'Veel mensen hebben er belang bij Gaia in diskrediet te brengen'

Gaia-personeel zou als een hond behandeld worden

In de wereld der dierenrechtenactivisten lopen ze op de toppen van hun tenen. De belangrijkste dierenrechtenorganisatie, Gaia, wordt zwaar onder vuur genomen door haar ex-werknemers. En dat zijn er veel, want de gemiddelde werknemer houdt het bij Gaia niet langer dan twee jaar vol. 'Niet verwonderlijk', zegt Michel Vandenbosch. 'Velen voelen zich geroepen voor Gaia te komen werken, maar weinigen zijn ervoor geschikt.' Maar volgens ex-werkneemster Magda De Wilde is er wel wat meer aan de hand. 'Het is niet zo maar hard werken dat je daar moet doen, het is slavenarbeid waarbij je stank voor dank krijgt.'

Brussel

Van onze medewerkster

Tina De Gendt

Het zijn vooral de woordvoerders en directieleden van Gaia, Michel Vandenbosch en Ann De Greef, die kop van Jut zijn. Vorige maand waren de werkomstandigheden in de ngo een druk besproken thema in de lezersbrieven van het weekblad Humo. Ex-werknemers getuigden anoniem over de erbarmelijke arbeidsvoorwaarden. Ze verwijten hun ex-werkgevers onder andere spionage op de werkvloer, verplichte overuren zonder recuperatie en regelmatige woede-uitbarstingen.

Hoewel de organisatie slechts op beperkte krachten werkt (momenteel zijn er acht werknemers), loopt het aantal ex-werknemers hoog op. Slechts drie mensen werken er momenteel langer dan twee jaar: Michel Vandenbosch en Ann De Greef zelf (dertien jaar) en de directiesecretaresse die tevens de levenspartner is van Michel Vandenbosch (zeven jaar). Volgens Vandenbosch ligt dat aan het feit dat vele beginnende werknemers een verkeerde beroepskeuze hebben gemaakt. "Voor Gaia werken is voor veel dierenrechtenactivisten het summum, maar het is niet voor iedereen weggelegd om te blijven vechten tegen de bierkaai."

Maar volgens de werknemers is niet de bierkaai het probleem, maar de werkgevers zelf. "Elke dag is het maar hopen dat Michel zijn frustratie deze keer niet op jou uitwerkt, maar op je collega", vertelt een anonieme getuige. De woede-uitbarstingen van de voorman zouden al menig personeelslid tot ontslag gedwongen hebben, maar het gaat volgens de getuigen nog veel verder.

In de lezersbrieven van Humo werd onder andere geïnsinueerd dat de werknemers bespioneerd worden met camera's. "Er zijn inderdaad camera's geïnstalleerd", reageert Ann De Greef, "nadat herhaaldelijk was ingebroken. Maar die camera's staan niet op de werknemers maar op de straat gericht." Maar Nathalie Kraasbeeks, sinds drie maanden ex-werkneemster van Gaia, zegt dat ze daar wel voor worden gebruikt. "Een collega werd op een dag verweten zo veel keer naar het toilet te zijn geweest, maar niemand was komen kijken. Dus moeten ze het wel via de camera's hebben gezien."

Net als zo velen voor haar heeft Nathalie in februari dit jaar haar job opgezegd. Zij bevestigt de verhalen die in Humo gepubliceerd werden. "Er wordt enkel via e-mail gecommuniceerd, hoewel het kantoor maar zo groot is. Nooit word je persoonlijk aangesproken, tenzij je ontslag neemt. Het is menselijk onmogelijk in die omstandigheden te blijven werken." Zelf is ze opgestapt omdat ze de verwijten van de directiesecretaresse en Vandenbosch niet meer kon slikken.

"Je komt er binnen als idealist", zegt Magda De Wilde, nu actief als woordvoerster van Farm Sanctuary, een dierenrechtenboerderij in Borgworm. "Maar het wordt je snel duidelijk dat iemand die goed is voor dieren niet noodzakelijk goed is voor mensen. In de media komt Vandenbosch heel goed over, maar geloof me, het is een man met vele gezichten."

Vandenbosch doet de verhalen van ex-werknemers af als "roddels van gefrustreerden". "Veel mensen hebben er belang bij Gaia in diskrediet te brengen", zegt de voorman. "Ik vraag me af wie er nu weer achter zit." Maar de getuigen blijven overtuigd van hun verhaal: "Het mooiste bewijs is dat iedereen die voor Gaia gewerkt heeft, niets meer met de organisatie te maken wil hebben, maar zich wel blijft inzetten voor dierenrechten."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234