Dinsdag 22/06/2021

Ex-Turk worden: makkelijker gezegd dan gedaan

Staatssecretaris Zuhal Demir voor Gelijke Kansen (N-VA) heeft de procedure in gang gezet om afstand te doen van haar Turkse nationaliteit. Maar haalt dat ook iets uit?

Vorige zomer had Demir al laten weten dat ze liever van haar dubbele nationaliteit af wou. Nu heeft ze ook de daad bij het woord gevoegd. Ze heeft een brief gestuurd aan het Turkse consulaat om de aanvraag in te dienen, vertelt ze in een interview in onze bijlage Zomeruur.

Veel keuze had ze niet. Iedereen die een Turkse moeder en/of vader heeft, krijgt de nationaliteit automatisch toegekend. Zo ging het ook bij Demir, maar nu heeft ze er genoeg van. "Ik herken me niet meer in het land waarin mijn ouders zijn opgegroeid. De kloof is te groot geworden. De groeiende invloed van de islam, de positie van de vrouw, de democratie en de minderheden: het gaat allemaal de verkeerde kant op."

Volgens de procedure voldoet ze aan alle voorwaarden om de schrapping te vragen. Ze wordt niet gezocht voor criminele feiten, heeft geen schulden uitstaan bij de Turkse overheid en is ouder dan 18. Voor mannen is er overigens nog een bijkomende restrictie. Zij moeten hun dienstplicht hebben vervuld, al kunnen ze die ook afkopen voor 1.000 euro.

Alleen is het lang niet zeker dat Demirs aanvraag ook goedgekeurd wordt. Het is namelijk de Turkse minister van Justitie die finaal zijn goedkeuring moet geven. "In Frankrijk en België is het heel eenvoudig", zegt Patrick Wautelet, professor nationaliteitsrecht aan de Universiteit van Luik. "Je doet je aanvraag en de administratie schrapt binnen afzienbare tijd je nationaliteit. In Turkije is het een black box. Er bestaat wel een procedure, maar je weet nooit wat het resultaat zal zijn. Je bent overgeleverd aan een politieke beslissing."

Vooral statement

Demir, die Koerdische roots heeft, heeft zich al regelmatig kritisch uitgelaten tegenover president Erdogan. Het maakt haar niet altijd populair in het thuisland van haar ouders. Tijdens een tv-uitzending in Turkije werd ze enkele maanden afgeschilderd als aanhanger van de Koerdische terreurbeweging PKK. Gaat de Turkse minister van Justitie (met andere woorden: het regime-Erdogan) een beslissing nemen in Demirs voordeel? "Het zou me niet verbazen dat ze uiteindelijk weigeren", zegt ze zelf. "Maar dan heb ik tenminste duidelijk gemaakt dat de liefde over is."

Hoewel ze andere Turkse Belgen niet wil oproepen om haar voorbeeld te volgen, maakt Demir met haar demarche vooral een statement. De N-VA heeft al verschillende keren een voorstel gelanceerd om de dubbele nationaliteit af te schaffen. Dan is het vervelend dat een regeringslid van de partij die nog altijd heeft. Veel meer dan die brief sturen, kan Demir echter niet doen, waarmee ze meteen ook de limieten van het N-VA-voorstel dreigt te bewijzen: de dubbele nationaliteit afschaffen is nog zo simpel niet.

Veel verschil zal het schrappen van haar dubbele nationaliteit overigens niet maken. Binnen de Turkse gemeenschap wordt vaak het argument aangehaald dat je dan onmogelijk nog bijvoorbeeld een huis van een familielid in het thuisland kunt erven. "Dat is onzin", zegt Wautelet. "Je kunt als Belg perfect nog een eigendom verwerven in Turkije. Het zal wel iets meer papierwerk vragen."

Wel zal het moeilijker zijn om lange tijd in Turkije te verblijven. Als toerist kan elke Belg het land 90 dagen binnen, voor langere periodes is er een visum nodig. "Heel wat Turkse Belgen houden de mogelijkheid graag open om ooit nog voor lange tijd naar hun thuisland te gaan. Het gaat hem in eerste plaats om een emotionele kwestie. Er zijn geen officiële cijfers, maar bijzonder weinig Turken in ons land nemen de stap om een aanvraag in te dienen. Tenzij wie écht overtuigd is, natuurlijk."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234