Woensdag 27/01/2021

Stadsbeeld

Ex-stadsbouwmeester en -burgemeester Antwerpen vluchten naar Brussel

Wie het ook wordt, Brussel belooft een mooie, maar vooral ingewikkelde uitdaging voor de nieuwe stadsbouwmeester.Beeld Eric De Mildt

Nu Antwerpen zijn bouwmeester aan de deur heeft gezet, lijkt Brussel de vruchten te plukken. Ex-stadsbouwmeester Kristiaan Borret is kandidaat voor hetzelfde ambt in de hoofdstad. En ook ex-burgemeester Patrick Janssens biedt zijn diensten aan.

In de marge van een bezoek aan de architectuurbiënnale van Venetië ontrolde Brussels minister van Stedelijk Beleid Pascal Smet (sp.a) de ambitieuze plannen voor zijn stad. "De architectuur in Brussel is eenheidsworst", zei hij gisteren in De Morgen. Met de burgervader aan zijn zijde. "Er is nood aan meer durf en visie", aldus Yvan Mayeur (PS).

Een nieuwe bouwmeester/maître architecte moet een belangrijke schakel worden om de banaliteit van de Brusselse bouwkunde te overstijgen. Op 20 november legde de eerste Brusselse bouwmeester Olivier Bastin zijn vijfjarig ambt neer. "Vijf jaar is ruim genoeg om je maximale creativiteit in één project te stoppen", vertelde hij Brussel Deze Week. Na een oproep eerder dit jaar werden twee architecten weerhouden om hem op te volgen in een nieuw mandaat van vijf jaar. De volgende bouwmeester krijgt de taak om een multidisciplinaire aanpak verder uit te bouwen die zowel voor gebouwen als voor openbare ruimten de kwaliteit van de projecten moet waarborgen. Voor minister-president Rudi Vervoort (PS) "gaat het daarbij niet enkel over imago en identiteit, maar in de eerste plaats over het streven naar een steeds betere leefkwaliteit voor de Brusselaars".

De opvallendste kandidaat is voormalig Antwerps stadsbouwmeester Kristiaan Borret. Hij werd afgelopen februari door het schepencollege ontslagen en doet nu een gooi naar hetzelfde ambt in de hoofdstad. Beide kandidaten hebben vorige week hun dossier ingediend. Volgens insiders zou Borret de geknipte opvolger zijn. Zijn hele carrière pendelt hij al tussen de publieke en private sector, tussen beleid en ontwerp. Bovendien kent hij als Brusselaar de hoofdstad ook als geen ander. Zelf wilde de ingenieur-architect niet op de zaken vooruit lopen en geen commentaar geven.

Zijn tegenkandidaat is Matteo Robiglio. Deze Italiaanse architect is universitair hoofddocent in Turijn. De afgelopen twintig jaar coördineerde hij complexe dossiers inzake stedelijke planning en sociale huisvesting in Turijn, Milaan, Florence, Rome en Napels.

Ei

Terwijl Antwerpen en Vlaanderen hun bouwmeester aan de kant hebben geschoven, zien we in het Brussels Gewest dus de omgekeerde tendens. De nieuwe politieke generatie die er aan zet is, heeft een ruimere blik over hoe de stad er vandaag en morgen moet uitzien, klinkt het. Het budget verbonden aan het mandaat wordt zelfs bijna verdubbeld, van 590.000 euro naar een miljoen euro, en dat trekt natuurlijk talentvolle mensen aan.

Niet alleen de oud-bouwmeester van Antwerpen kijkt nu naar Brussel. Ook Patrick Janssens, oud-burgemeester en gastdocent stedenbouw aan de KU Leuven en UA, heeft zijn kennis en ervaring al aangeboden. Niet voor de functie van bouwmeester, maar als informele adviseur. Nu Janssens zijn ei niet langer kwijt kan in Antwerpen, wil hij zijn inzichten delen en ideeën uitwisselen met gelijkgezinde politici die eenzelfde stedenbouwkundige richting willen inslaan. Dat Janssens nu algemeen directeur van KRC Genk is geworden, hoeft zulke informele gesprekken niet in de weg te staan. Maar reageren wilden de oud-burgemeester noch de bevoegde Brusselse ministers liever niet.

Intussen hoopt het Brussels Gewest alvast het nieuwe jaar in te zetten met een kersverse bouwmeester. De bedoeling is dat er nog voor het kerstverlof een jury samenkomt. Zij zullen dan bepalen wie er in de voetsporen van Olivier Bastin mag treden. De Brusselaar of de Italiaan.

Antwerpen zoekt bouwmeester

Sinds het ontslag van stadsbouwmeester Kristiaan Borret is Antwerpen op zoek naar een opvolger. Die zou er begin volgend jaar moeten zijn, klinkt het nu bij schepen van Stadsontwikkeling Rob Van de Velde (N-VA). "De procedure is bijna afgerond", zegt hij. "De landing is ingezet."

Dat Borret vandaag in de running is voor het ambt in het Brusselse Gewest, juicht Van de Velde toe. "Schitterend nieuws. Ik wens hem alle succes. Gisteren heb ik hem nog gezien op het vakcongres van het door hem mee opgerichte Labo XX. De opgeklopte ruzie die ons destijds is toegeschreven staat mijlenver van hoe de intermenselijke relaties echt zijn."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234