Donderdag 09/02/2023

MarokkoRepatriëring

Ex-staatssecretaris Anissa Temsamani vast in Marokko: ‘Met vals medisch attest geraak je weg, anders niet’

Anissa Temsamani, vorig jaar in Mechelen.  Beeld David Legreve
Anissa Temsamani, vorig jaar in Mechelen.Beeld David Legreve

Donderdagavond landen weer zo’n 250 Belgen die al sinds midden maart vastzaten in Marokko op Zaventem. Zo’n zesduizend anderen blijven gefrustreerd achter, onder wie oud-staatssecretaris Anissa Temsamani: ‘Met een vals medisch attest geraak je weg, anders niet.’

Douglas De Coninck

Sinds het begin van de coronacrisis werden wereldwijd zo’n vijfduizend Belgen gerepatrieerd door de crisiscel van Buitenlandse Zaken. Vanuit Marokko kwamen intussen al om en bij de zesduizend verzoeken tot repatriëring, hoofdzakelijk van mensen met de dubbele nationaliteit.

“Dat stelt een probleem”, zegt Arnaud Gaspart van de FOD Buitenlandse Zaken. “Marokko zei op een gegeven moment dat Marokkanen niet meer mochten reizen. Wij beschouwden deze mensen als Belgen, Marokko beschouwde hen als Marokkanen. Het heeft tijd en onderhandelingen gekost om hieruit te geraken.”

Medisch attest

Bij het begin van de crisis zette Buitenlandse Zaken zeven vliegtuigen in om Belgische toeristen uit Marrakech en Agadir terug te halen. Voor diegenen met de dubbele nationaliteit werd het wachten. Een van de wachtenden is gewezen staatssecretaris voor Arbeidsorganisatie Anissa Temsamani (sp.a). Zij heeft als baby vier maanden in Marokko gewoond voor ze naar Mechelen verhuisde. Ze moest op 4 maart naar Marrakech voor een meeting in opdracht van een Belgisch bedrijf: “Ik zit hier nu al twee maanden vast. Ik huur hier en heb duizend euro kosten per maand. Ik kan telewerken, maar ik mis mijn kinderen, mijn vriend, mijn kleinkinderen en mijn moeder.”

Buitenlandse Zaken vroeg vorige week de wachtenden om per mail een verzoek tot repatriëring te motiveren op grond van medische, familiale of werkgerelateerde redenen. Volgens de Franstalige versie van de website van Buitenlandse Zaken reageerden zesduizend mensen.

Zaterdag landde een vliegtuig met gerepatrieerde Belgen uit Marokko. Vanavond komt er weer eentje aan. Beeld BELGA
Zaterdag landde een vliegtuig met gerepatrieerde Belgen uit Marokko. Vanavond komt er weer eentje aan.Beeld BELGA

Anissa Temsamani: “Ik vind het niet normaal dat ik mij als Belg moet verantwoorden om naar m’n land te kunnen terugkeren. Ik had het mezelf makkelijk kunnen maken. Ik heb met minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin (MR) in het parlement gezeten. Ik had, zoals vrienden me aanraadden, snel even een dokter kunnen vragen een medisch attest af te leveren. Ik zit zo niet in mekaar.”

Anderen wel. Donderdag landt een vierde repatriëringsvlucht met 250 gestrande Belgen uit Casablanca. Anissa Temsamani stelt zich vragen bij de criteria die zijn gebezigd bij de selectie van de uitverkorenen.

Ramadan

“Van één man weet ik dat die de helft van de tijd in België woont en de andere helft in Nador, waar hij een optiek runt”, zegt ze. “In België leeft hij van een werkloosheidsuitkering. Er is ook een bejaard koppel: hij is 78 jaar en mocht mee terugvliegen. Zij, 74, mocht dat niet.”

Het klopt, zegt Temsamani, dat Marokko mensen met de dubbele nationaliteit bij het ingaan van het reisverbod op 16 maart initieel beschouwde als Marokkanen. Maar het klopt volgens haar niet dat België iets ondernam voor deze mensen.

“Fransen en Zwitsers werden gerepatrieerd”, zegt Temsamani. “Belgen en Nederlanders niet. En ik snap dat ergens ook wel: deze crisis valt samen met de ramadan, wat veel mensen aan het reizen brengt. Maar als je toch moet filteren, zeg dan: mensen met kinderen, of ouder dan zestig. En geef informatie. Nu krijgen alleen de geprivilegieerden met een al of niet vals medisch attest een telefoontje. Dan geraak je weg. Als je de procedures correct volgt, blijf je achter. Dat is de beleidslijn van Buitenlandse Zaken.”

Bij Buitenlandse Zaken zegt de woordvoerder geen mogelijkheid te hebben om medische attesten na te trekken: “Op dit soort vluchten mag de bemanning het vliegtuig zelfs niet verlaten.”

Dat het aantal verzoeken tot repatriëring de afgelopen week toenam tot om en bij de zesduizend, valt wellicht mee te verklaren door de veel striktere coronamaatregelen in Marokko, waar de overheid alle menselijke bewegingen volgt via een app en de politie overal wegversperringen opstelt. En ook doordat iedereen ervan uitgaat dat alles zo blijft tot 23 mei, het einde van de ramadan.

Anissa Temsamani: “Je bent op dit moment gewoon liever in België dan in Marokko.”

Een vrachtvliegtuig van Air Maroc stijgt op vanaf Brussels Airport. Donderdagavond zouden er opnieuw 250 Marokkaanse Belgen moeten landen die vastzaten in Marokko. Beeld BELGA
Een vrachtvliegtuig van Air Maroc stijgt op vanaf Brussels Airport. Donderdagavond zouden er opnieuw 250 Marokkaanse Belgen moeten landen die vastzaten in Marokko.Beeld BELGA

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234