Dinsdag 28/01/2020

Rechtbank Gent

Ex-schepen Serraes kan zaak belangenneming niet afkopen door arrest Grondwettelijk Hof

Beeld BELGA

Guy Serraes, consultant bij Ernst & Young en voormalig Gents schepen voor Open Vld, kan ondanks een akkoord met het openbaar ministerie zijn strafzaak rond belangenneming nog niet afkopen. Dat heeft de correctionele rechtbank van Gent vandaag beslist, omdat het Grondwettelijk Hof heeft geoordeeld dat de afkoopwet het gelijkheidsbeginsel en het verbod op discriminatie van de grondwet schendt.

De feiten zijn opnieuw actueel nadat het faillissement van de Optima Bank de normvervaging bij Gentse (ex-)politici aantoonde. Serraes wordt beschuldigd van belangenneming bij het toekennen van een opdracht "interne controle en organisatiebeheer" aan Ernst &Young, waar hij 'director Public Sector' is. De Gentse huisvestingsmaatschappij WoninGent had in 2012 middelen vrijgemaakt voor een externe dienstverlening inzake organisatiebeheersing.

Guy Serraes
Serraes woonde als bestuurder van WoninGent diverse vergaderingen van het dagelijks bestuur en de raad van bestuur bij, waarbij de toetreding tot het Vlaams selectiecentrum voor overheidspersoneel Jobpunt Vlaanderen werd besproken. Uit het onderzoek blijkt volgens het parket dat Serraes aanwezig was op vijf zittingen in 2012 waar de toetreding tot Jobpunt Vlaanderen en de toewijzing van de opdracht aan Ernst & Young werd besproken. Alleen op de zitting van 25 oktober 2012, waarop de effectieve toewijzing gebeurde, verliet Serraes de vergadering voor dat specifieke agendapunt.

De zaak kwam voor de Gentse correctionele rechtbank, maar Serraes onderhandelde intussen met het parket over een minnelijke schikking in kader van het verruimd verval van de strafvordering tegen betaling van een geldsom (VVSBG), de zogenaamde afkoopwet.

Geen verval van strafvordering
De openbare aanklager vroeg in mei het verval van de strafvordering, wat betekent dat Serraes zijn zaak kon afkopen. Het bedrag van de schikking werd niet bekendgemaakt. De rechtbank nam de zaak toen in beraad en moest het verval van de strafvordering uitspreken. Begin juni oordeelde het Grondwettelijk Hof echter dat de afkoopwet het gelijkheidsbeginsel en het verbod op discriminatie van de Grondwet schendt.

Het arrest kwam er na prejudiciële vragen van de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling. Volgens advocaat Joris Van Cauter was zijn cliënt, die vervolgd werd voor strafbare financiële transacties, gediscrimineerd omdat het openbaar ministerie door de afkoopwet "na het instellen van de strafvordering en zonder enige controle van de rechterlijke macht over de motieven van die beslissing", kan beslissen over het al dan niet toekennen van een minnelijke schikking. Volgens het Hof is het recht op een eerlijk proces enkel gewaarborgd "op voorwaarde dat de bevoegde rechter een volwaardig toezicht kan uitoefenen, zowel wat de proportionaliteit van de voorgenomen minnelijke schikking betreft als wat de wettigheid ervan betreft".

Voortzetting zaak
De Gentse correctionele rechtbank verwees vandaag naar het arrest en heropende de debatten in de zaak. Dat betekent dat de partijen standpunt moeten innemen over het arrest. De zaak wordt voortgezet op 12 oktober.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234