Zondag 05/02/2023

Ex-profs voor rechter wegens doping

Voor de strafrechtbank in Kortrijk begint vandaag het proces tegen een reeks ex-wielrenners die zich lieten doperen en soms ook zelf spul verkochten. Spil in de hele handel is Pierre Hérinne, een 41-jarige Waalse brandweerman die drie jaar prof was bij Lotto. Hérinne verkocht naar eigen zeggen onder meer verboden producten aan ex-Belgisch kampioen Ludovic Capelle en prof Rik Coppens. In totaal staan negentien verdachten terecht, onder wie heel wat ex-renners.

Verpleegster op kankerafdeling misbruikte voorschriften van overleden patiënten voor bestelling epo

KORTRIJK

‘Het lijkt een indrukwekkend dossier. Maar in feite hebben we te maken met een milieu van sukkelaars en tweederangsfiguren uit het wielrennen’, nuanceert een betrokken advocaat. Nochtans viseerde Jean-Marie Dedecker, die de handel van Hérinne tipte aan het gerecht, ook topwielrenners, met name uit de QuickStep-ploeg.

“Ik weet waarom jullie hier zijn”, zei Pierre Hérinne uit Fleurus op een zomerochtend in 2007 toen de speurders hem een huiszoekingsbevel onder de neus duwden. De brandweerman wees de agenten de weg naar zijn koelkast en deed deze open. “Hier: 42 ampullen epo van 1 ml.” Daarna begeleidde Hérinne de agenten naar zijn Audi A6 Break. Onder de zetel staken negen flacons pot belge, een gevaarlijke mix van drugs en dopingproducten. Hérinne hield het schadelijke spul daar verborgen om het uit de buurt te houden van zijn kinderen, vrouw en honden. Naar eigen zeggen begon Hérinne met le pot belge in 1996. “Ik kon er sneller door fietsen.”

In 1996 stopte Hérinne met koersen wegens ziekte. In 2000 verkaste hij naar de liefhebbers. Zes jaar later werd Hérinne tijdens een wielerwedstrijd voor elite zonder contract in Tourinnes-Saint-Lambert betrapt op het gebruik van epo. “Ik nam epo en verkocht er ook. Mét winst”, zegt Hérinne. Al tijdens zijn eerste verhoor noemt hij de naam van zijn leverancier: Frédéric Bodchon (37), een ex-wielrenner uit het liefhebbersmilieu die hij al jaren kent. Volgens Hérinne haalde zijn leverancier de epo uit het ziekenhuis van Jolimont. “Want er hing eens een klever van die kliniek op de verpakking”, herinnerde hij zich. Uit verder onderzoek bleek dat Hérinne het bij het juiste einde had. Bodchon haalde het spul bij zijn vriendin Marie-Rose Boîte (42), een verpleegster op de kankerafdeling van het ziekenhuis. Zij recupereerde de voorschriften van overleden patiënten en bemachtigde zo het spul. Boîte legde bekentenissen af.

En dan noemde Pierre Hérinne namen van klanten. “Ik verkoop epo aan Eric De Decker, een liefhebber-wielrenner. En aan Claudio Catella, eveneens een wielrenner. En aan Ludovic Draux. Die kocht om verder te verkopen aan profrenner Ronny Poelvoorde. En ook aan die andere prof, Ludovic Capelle. Aan Rik Coppens verkocht ik enkel le pot belge. Ik moest hem nu zaterdag eigenlijk vijf ampullen epo leveren. We hadden afgesproken aan de uitrit van de autosnelweg in Bambrugge.”

De Waal bleef maar praten. Hij vertelde dat hij de verboden producten meestal met zijn Ducati-motor afleverde. Dat ging vlugger en “veel plaats had ik toch niet nodig”.

Geconfronteerd met de bekentenissen van Hérinne, gaf Rik Coppens toe dat hij verboden producten afnam bij Hérinne. De Decker ook. Ludovic Draux ook. Claudio Catella en Ludovic Capelle ontkennen. Toch staan ook zij vandaag terecht.

De advocaat van Ludovic Capelle zei eerder al dat ze resoluut voor de vrijspraak gaan. “Bij Capelle zijn nooit dopingproducten gevonden”, beklemtoonde advocaat Jan Van der Straeten. In 2005 werd de Belgisch kampioen uit 2001 wel voor 18 maanden geschorst na een positieve epoplas in Gullegem Koerse. Een straf die later werd tenietgedaan na procedurefouten. “Ik verkocht hem destijds de epo waarmee hij tegen de lamp liet”, beweert Hérinne nog altijd. Waarom hij eigenlijk verkocht? Om zijn eigen spul te betalen. En om af en toe eens op reis te gaan.

Op de vraag van de onderzoeksrechter of Hérinne ook leverde aan bekende topwielrenners, is Pierre Hérinne duidelijk: néén. Het hele onderzoek ging nochtans aan het rollen na een tip van Jean-Marie Dedecker (LDD). In september 2006 vertelde die dat Hérinne een grote vis was in het wielermilieu. Volgens Dedecker leverde hij ook aan grote namen. Het was duidelijk dat Dedecker de QuickStep-ploeg viseerde. Maar daar kwam niets van in huis. Volgens de advocaten van Pierre Hérinne misbruikte Dedecker de zaak. “Dedecker schreef enkele weken voor de verkiezingen in 2007 nog een brief naar het gerecht. Onder zijn briefhoofd van senator vroeg hij waarom het allemaal zo lang duurde. En blijkbaar had dat resultaat: enkele dagen voor de verkiezingen viel het gerecht binnen”, zeggen Sven Mary en Marijn van Nooten. “De zaak is veel magerder uitgedraaid dan Dedecker zelf zou hebben gewild. Maar dat is niet nieuw voor Dedecker. Hij was ook de klokkenluider in het zogezegde mensenhandelschandaal in het Belgische voetbal. Hij beschuldigde de ex-trainer van Roeselare van mensenhandel met Nigeriaanse voetballers. De man werd vrijgesproken over de hele lijn.”

Pierre Hérinne riskeert vijf jaar cel voor zijn illegale handel. Zijn advocaten hopen dat de rechter rekening houdt met de medewerking van hun cliënt.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234